ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αγανάκτηση από γονείς νηπίων στο Γερακάρι για το θέμα της καθαριότητας του νηπιαγωγείου

0

Επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα της καθαριότητας στο νηπιαγωγείο του Γερακαρίου έστειλαν γονείς νηπίων ζητώντας να λυθεί άμεσα το θέμα της καθημερινής φροντίδας και καθαριότητας του χώρου που θα βρίσκονται τα νήπια για όλη τη σχολική χρονιά.  Ακολουθεί η ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων των νηπίων:  

«Μετά από τις εξελίξεις που έχουν συμβεί με την καθαριότητα του νηπιαγωγείου Γερακαρίου, οι γονείς των παιδιών του νηπιαγωγείου, αποφασίζουν να δημοσιοποιήσουν το θέμα που έχει  προκύψει στο μοναδικό νηπιαγωγείο της δημοτικής ενότητας Συβρίτου, του Δήμου Αμαρίου.

Ακολουθεί η σειρά των γεγονότων όπως έχουν συμβεί.

Μετά από ενημέρωση που είχαμε από τη Πρόεδρο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου στις 12/09, μάθαμε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για καθαρίστρια στο νηπιαγωγείο Γερακαρίου για τη σχολική περίοδο 2024-2025 και ότι την καθαριότητα  θα αναλάβει η υπηρεσία του Δήμου «Βοήθεια στο σπίτι», με επίσκεψη της στο Νηπιαγωγείο δυο φορές την εβδομάδα.

Άμεσα δυο μητέρες παιδιών, κάλεσαν τηλεφωνικά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο παιδείας (Μαν. Ψαρουδάκη) ζητώντας του να βρει λύση. Με προσβλητικό ύφος και απαράδεκτη συμπεριφορά τους έκλεισε το τηλέφωνο, λέγοντας τους μόνο ότι με 2 καθαρίστριες που του δικαιολογεί το υπουργείο δε μπορεί να κάνει τίποτα.

Οι γονείς λοιπόν αποφασίζουν να κινητοποιηθούν και να βρούνε τρόπο να πιέσουν τη κατάσταση. Έτσι λοιπόν συντάσσουν μια επιστολή διαμαρτυρίας και στις 17/09 κατατίθεται η επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 5289,  με αποδέκτη τον Δήμαρχο (Παντ. Μουρτζανό) και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Ο Δήμαρχος ζητά συνάντηση με τους γονείς που κατέθεσαν την επιστολή, καθώς ήταν ήδη ενήμερος για τα παρουσία τους στο χώρο του Δημαρχείου, όπως και γίνεται.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα είχαν λάβει  στο Δήμο ηλεκτρονικά, επιστολή για το ίδιο θέμα, από την υπεύθυνη νηπιαγωγό .

Στο γραφείο του Δημάρχου παρουσία του ιδίου, του συμβούλου του και του μη αρμοδίου για το συγκεκριμένο θέμα Αντιδημάρχου Βασίλη Κλάδου, ειπώθηκαν τα εξής από τον κύριο Δήμαρχο, σε απάντηση των επιστολών που δέχτηκε.

Αφού απεμπόλησε κάθε ευθύνη από πάνω του μετακυλώντας τις στο Υπουργείο, παραδεχόμενοι τελικά ότι έχουν 6 καθαρίστριες στο Δήμο (5+1 από τη προκήρυξη στις 09/09 )  και όχι 2 όπως είχε πει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, προέτρεψε τις μητέρες που δεν ικανοποιούνται από την επίσκεψη της «Βοήθειας στο σπίτι» 2 φορές την εβδομάδα,  να πηγαίνουν οι ίδιες να καθαρίζουν τις υπόλοιπες ημέρες, ενώ ακόμα πρόσθεσε πως αν αυτό συνέβαινε στην οικογένεια του, δεν θα είχε πρόβλημα να στείλει τη γυναίκα του να καθαρίσει ,  προτρέποντας αυτές να πάνε για να λυθεί το θέμα!!!   Ακόμα είπε ότι η προηγούμενη καθαρίστρια η οποία παραιτήθηκε, δεν πήγαινε καθημερινά στο νηπιαγωγείο.

Δεσμεύτηκε λοιπόν ο Δήμαρχος να στείλει την καθαρίστρια από την προκήρυξη που έγινε  στις 09/09 και που προορίζονταν για το Γυμνάσιο, στο νηπιαγωγείο, καθώς πιστεύει ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν διευθετηθεί τα διαδικαστικά της πρόσληψης και άρα θα λυθεί το θέμα , τουλάχιστον για το νηπιαγωγείο.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα τελείωσε κάπου εκεί, ενώ παρόντες πέραν από τους εκπροσώπους του Δήμου, ήταν 3 μητέρες από τα παιδιά του νηπιαγωγείου, εκ των οποίων η μια είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και άλλα δυο μέλη του Συλλόγου που βρίσκονταν εκεί για άλλο θέμα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η μια μητέρα εκ των τριών, αποχώρησε από τη συνάντηση γιατί δέχτηκε απαράδεκτη φραστική επίθεση από το Δήμαρχο, καθώς  καταλόγισε σε αυτήν, την όλη αντίδραση που συμβαίνει στο νηπιαγωγείο και ότι γίνεται επί προσωπικού, εναντίον του.

Καθώς η πλειοψηφία των γονέων τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης των αντιδράσεων, μιας και  πρωτογενή ζητήματα υγιεινής είναι αδιανόητο να τίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι επιτακτική ανάγκη και προφανής  υποχρέωση του Δήμου η διασφάλιση της επαρκούς καθαριότητας, σε όλους τους χώρους του σχολικού κτιρίου. Τόσο στον εσωτερικό χώρο διημέρευσης και τις τουαλέτες, όσο και στον προαύλιο χώρο και την παιδική χαρά, η οποία μετά το πέρας της λειτουργίας του σχολείου είναι ανοιχτή προς τη τοπική κοινότητα με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναγκαιότητα καθαρισμού του χώρου .

Επειδή κανένας από εμάς, δεν μπορεί να εμπιστευτεί ανθρώπους που ψεύδονται ασύστολα, τόσο όσον αφορά των αριθμό των υπαλλήλων που βρίσκονται στο τομέα της καθαριότητας (μια λένε 2 άτομα , μια λένε 6) όσο και στη προηγούμενη καθαρίστρια  ότι δεν πήγαινε καθημερινά στο σχολείο , γεγονός που πολύ εύκολα μπορεί να απαντηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και όταν χιόνιζε πήγαινε κανονικά στη δουλειά της.

Επειδή βάση της εγκυκλίου, Δ1γ/Γ.Π./οίκ. 46203, η οποία αφορά τους υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία όλων των βαθμίδων, περιγράφονται οι κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται,  ενώ η μη εφαρμογή της ενέχει και ποινικές ευθύνες.  Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη της διευθύντριας του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, με την οποία ήρθαμε σε επαφή και την ενημερώσαμε για τα όσα συμβαίνουν  με τη καθαριότητα  στο νηπιαγωγείο. Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι αρμόδιο  για τον έλεγχο των σχολικών μονάδων.

Επειδή δεν μπορεί κανένας  να παίζει με την υγεία των παιδιών μας και της οικογένειας  μας. Σας γνωστοποιούμε πως οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά μας κατά το διάστημα αυτό, που δεν υπάρχει μόνιμο, σχολαστικό καθάρισμα στους χώρους του νηπιαγωγείου, θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι.

Επειδή από τον περασμένο Μάιο γνωρίζατε τις ανάγκες του Δήμου, τόσο σε μαθητικό δυναμικό, όσο και στο αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό και οφείλατε να πράξετε τα δέοντα.

Επειδή δεν δεχόμαστε από κανέναν αιρετό άρχοντα, να μη σέβεται το εκλογικό σώμα, να προσβάλει και να επιτίθεται σε όποιον έχει αντίθετη άποψη και τολμά να την εκφράσει.   

Επειδή κανείς δε πρέπει να ξεχνά και να παραγνωρίζει τη θέση του, ούτε ο δημότης ούτε ο δημοτικός άρχοντας, του οποίου η  θέση ευθύνης και εξουσίας  είναι ξεκάθαρα και αμερόληπτα να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τηρώντας  απαρέγκλιτα τον όρκο που έδωσε .

Για όλα τα παραπάνω και επειδή δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε ούτε στην διήμερη εβδομαδιαία καθαριότητα, αλλά ούτε και στην αβέβαιη λύση του υπαλλήλου που θα προσληφθεί τον άλλο μήνα.

Ζητούμε την άμεση εύρεση προσωπικού καθαριότητας (αύριο κιόλας)  στο νηπιαγωγείο Γερακαρίου και καλούμε τον Δήμαρχο Αμαρίου, να επιληφθεί του θέματος, δίνοντας άμεσα λύση στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, από τους λάθος χειρισμούς της υπηρεσίας του,  του αρμόδιου Αντιδημάρχου, αλλά και του ίδιου του Δημάρχου που όφειλε να λύσει το θέμα άμεσα, χωρίς να πάρει έκταση, μετά από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μαζί του.

Προτείνουμε ακόμα σαν προσωρινή λύση , να σταλεί στο νηπιαγωγείο το άτομο που βρίσκεται στην καθαριότητα του  Δημαρχιακού κτιρίου . Έτσι θα είναι και πιο εύκολο για τη «Βοήθεια στο Σπίτι», αντί να πηγαίνει στο Γερακάρι, να αναλάβει επιπροσθέτως  την καθαριότητα   του Δημαρχείου, μιας και εκεί εδρεύει .

Τέλος, καλούμε κάθε αρμόδια υπηρεσία να δράσει αυτεπάγγελτα από τον τομέα ευθύνης της, καταδικάζοντας παραδειγματικά  γεγονότα που προσβάλλουν τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και τις συνθήκες διαβίωσης του πολυτιμότερου κεφαλαίου που έχουμε. Των παιδιών μας.» 

Οι γονείς των παιδιών

  1. Θεόδωρος Δρόσος  -  Αρετή Καλοειδά
  2. Γεώργιος Παπαγιαννάκης  - Αικατερίνη Λιονή
  3. Ναπολέων Κουμεντάκης  -  Γεωργία Μανουκαράκη
  4. Αντωνία Περάκη  -  Αντώνης Κατσαντώνης
  5. Νίκη Μανασσάκη  -  Γιάννης Κατσαντώνης
  6. Κυριακή Σαριδάκη  -  Γιάννης Χανιωτάκης
  7. Γεωργία Γκότση  -   Εμμανουήλ  Δραμιτινός
  8. Μανώλης  Κόκκινος  -  Σπυριδούλα  Δραμιτινού

 

 

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ