ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γεωθερμία: Η Γη μας προσφέρει Θέρμανση και Ψύξη με εξοικονόμηση που φτάνει το 75%

0

Με τις τιμές στην ενέργεια να καλπάζουν όλοι αναζητούμε τρόπους να αναβαθμίσουμεενεργειακά τα κτίρια μαςμε σκοπό να μειώσουμε  το κόστος σε θέρμανση και ψύξη.

Μήπως η γεωθερμία αποτελεί τη λύση του προβλήματος ;

Η Γεωθερμία συνιστά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) και εκμεταλλεύεται την ενεργεία η οποία βρίσκεται αποθηκευμένη στο εσωτερικό της Γης.Ένα σύστημα αβαθούς γεωθερμίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας και για κάθε 1Kwhπου καταναλώνει μία γεωθερμική αντλία θερμότητας η Γη επιστρέφει 4Kwhγια θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού. Αυτό μεταφράζεται σε απόδοση συστήματος ίση με 400% και κάπως έτσι το σύστημα θέρμανσης-ψύξης ενός κτιρίου μετατρέπεται σε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

Σύγκριση αποδόσεων με άλλα συστήματα θέρμανσης-ψύξης

 

Είδος

Απόδοση

Λειτουργία

Λέβητας Πετρελαίου

85%

Μόνο θέρμανση

Λέβητας Φυσικού Αερίου

100%

Μόνο Θέρμανση

Αντλία θερμότητας Αέρος

150-300%

Θέρμανση-Ψύξη

Γεωθερμική Αντλία θερμότητας

400%

Θέρμανση-Ψύξη

Πως η γεωθερμία ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειαςπαίρνει ρόλο συστήματος θέρμανσης και ψύξης ;

Η απάντηση βρίσκεται μόλις 1,5mκάτω από τα πόδια μας εκεί όπου η Γη έχει την ικανότητα να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία (π.χ Κρήτη 17-20οC)χωρίς να επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες (παγετός, καύσωνας). Με αυτόν τον τρόπο ένα γεωθερμικό σύστημα έχει πάντα σταθερή απόδοση και επιτυγχάνει  εξοικονόμηση έως και 75%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  μία κατοικία με μέσο όρο επιφάνειας τα 160m2 με τα κλιματικά δεδομένα της Κρήτης μπορεί να καταναλώσει στηνθέρμανση μόλις 1,80 ευρώ/ημέρα και στην ψύξη2,50ευρώ/ημέρα.

Τα γεωθερμικά συστήματα αναγνωρίζονται ως τααποδοτικότερα και περιβαλλοντικά καθαρότερα συστήματα θέρμανσης- ψύξης που διατίθενται στον κόσμο έως και σήμερα.Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της γεωθερμίαςπέραν της εξοικονόμησης είναι η μακροζωία του συστήματος καθώς δεν διαθέτει εκτεθειμένο εξοπλισμό. Για παράδειγμα ένα γεωθερμικό σύστημα κλειστού τύπου έχει διάρκεια ζωής περίπου 30 έτη και σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης.

Μπορεί το ρχικό κόστος εγκατάστασης να είναι μεγάλο για ένα γεωθερμικό σύστημα όμως αν αναλογιστεί κάποιος τη διάρκεια ζωής του και την εξοικονόμηση που προσφέρει φτάνει στην απόσβεση του μέσα σε  5-10 έτη για μία κατοικία με μέσο όρο επιφάνειας τα160-200m2. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ζήτηση γεωθερμικών συστημάτων στην χώρα μας έχει σημειώσει αλματώδης αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ανδρέας Κουτελιδάκης 

https://whelveenergy.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ