ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πλεόνασμα 1,5 δις αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ

0

Με πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο για αγροτικά προϊόντα που φτάνει τα 1,5 δις ευρώ, έκλεισε τον μήνα Απρίλιο η ΕΕ. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εμπορική έκθεση της Κομισιόν, το ποσό αυτό συνεπάγεται αύξηση 66% του πλεονάσματος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Επιπλέον, η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από την ΕΕ είναι αυξημένη κατά 3,7% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2017.

Συγκεκριμένα, η μηνιαία αξία του εμπορίου γεωργικών προϊόντων της ΕΕ παρουσίασε μείωση από τον Μάρτιο στον Απρίλιο του 2018, ακολουθώντας το εποχιακό πρότυπο που επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά, και έφτασε τα 11,1 δις ευρώ στις εξαγωγές, και τα 9,6 δις ευρώ στις εισαγωγές. Ωστόσο, αξία των εξαγωγών ήταν υψηλότερη κατά 3,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017. Αντιθέτως, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός μηνιαίου πλεονάσματος του εμπορίου γεωργικών προϊόντων αξίας 1,5 δις, δηλαδή σε μια αύξηση κατά 66% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας εμπορικής έκθεσης που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υψηλότερες αυξήσεις στα έσοδα από τις εξαγωγές, καταγράφηκαν για τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει μια αύξηση των 64 εκατ. ευρώ, την Ιαπωνία με αύξηση 59 εκατ. ευρώ, την Αλγερία με αύξηση €40 εκατ. ευρώ Και την Ελβετία με 37 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, οι εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο στη Σαουδική Αραβία, που βρέθηκαν κάτω από τα 92 εκατ. ευρώ, την Τουρκία, όπου τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώθηκαν κατά 71 εκατ. ευρώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μείωση 38 εκατ. ευρώ.

Κατά τομέα, ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των εξαγωγών επιτεύχθηκε στα ακατέργαστα δέρματα (93 εκατ. ευρώ), στον οίνο (90 εκατ. ευρώ), στα οινοπνευματώδη ποτά (62 εκατ. ευρώ) και στη ζάχαρη (47 εκατ. ευρώ). Οι εξαγωγές γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν περαιτέρω σε αξία και βρέθηκαν έπεσαν κατά 54 εκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές φρούτων και τσιγάρων μειώθηκαν επίσης, με μείωση κατά 30 εκατ. Ευρώ και 27 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η αξία των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων τον Απρίλιο του 2018 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2017 αυξήθηκε κυρίως για τις εισαγωγές από την Ακτή Ελεφαντοστού κατά 50 εκατ. ευρώ, τη Χιλή (αύξηση κατά 42 εκατ. ευρώ) και την Τυνησία (αύξηση 37 εκατ. ευρώ). Η αξία των εισαγωγών από την Ουκρανία, την Ινδονησία, την Αυστραλία και την Παραγουάη κατέγραψε την μεγαλύτερη μείωση κατά 110 εκατ. ευρώ, 74 εκατ. ευρώ, 71 εκατ. ευρώ και 67 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στις εισαγωγές ελαιοπυρήνων, ακατέργαστου καφέ, ζάχαρης και φοινικέλαιου, ενώ οι εισαγωγές τροπικών φρούτων, ακατέργαστου καπνού, μη τροπικών φρούτων και βοείου κρέατος σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία τους.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ