ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Δια στόματος Λιβανού εξετάζεται επιδότηση αγροτικού πετρελαίου και ελαφρύνσεις στο κόστος των εισροών

0

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει και την αγροτική παραγωγή μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης, ο κ. Λιβανός ανέφερε ειδικότερα ότι «για την ώρα, στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρξουν οικονομικές ελαφρύνσεις στο αγροτικό πετρέλαιο κάτι το οποίο ο ίδιος διεκδικώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.». «Το μεγαλύτερο κύμα αυξήσεων παρατηρήθηκε στις ζωοτροφές και γι’ αυτό ανακοινώθηκε ήδη από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ η μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Οι ανατιμήσεις είναι κάτι που θα παρακολουθείται στενά και εφόσον παρατηρηθεί πρόβλημα και σε άλλες δραστηριότητες, όπως στα αγροτικά εφόδια, θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για να διευκολυνθούν οι αγρότες.», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η παραπάνω δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια των μηνυμάτων οικονομικής εξάντλησης που εκπέμπουν το τελευταίο διάστημα οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της χώρας, με το κόστος της ενέργειας να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, συνθλίβοντας επί της ουσίας, το εισόδημα των αγροτών, κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη θέσπισης μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σημειώνεται πως σε αντίθεση, με άλλα κράτη της ΕΕ, στα οποία το κόστος των καυσίμων αποτελεί μόλις το 3,5% περίπου του συνολικού κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχειά της Eurostat, στην χώρα μας το ποσοστό αυτό αγγίζει περίπου το 10%. Η διαφορά αυτή οφείλεται στον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου που ισχύει στην χώρα μας.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ