ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επίκειται κοινοτική παρέμβαση στο πεδίο της αγοράς ζωοτροφών, πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες για στήριξη κτηνοτρόφων

0

Τα κράτη μέλη επέστρεψαν στο αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου και μένει τώρα να φανεί το ύφος της παρέμβασης αυτής, δηλαδή εάν θα πρόκειται για το ελεύθερο στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε έκτακτες κρατικές ενισχύσεις του κλάδου ή αν θα υπάρξει μια κοινή γραμμή.
Πέρα από τη συστράτευση με το μέτωπο των χωρών που διεκδικούν κάποια παρέμβαση στην αγορά ζωοτροφών, ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επανέφερε στις Βρυξέλλες το αίτημα της Ελλάδας για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.
Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε ειδική μνεία στην αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της συνδυαστικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των μεταφορικών εξόδων και φυσικά των καυσίμων και της ενέργειας, ζητώντας παράλληλα ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους, πόρους στήριξης για προϊόντα που εμφανίζουν  προβλήματα μειωμένης παραγωγής όπως ο οίνος, κηπευτικά και ελιές, ενώ επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας κλείνοντας με μία επισήμανση  της σημασίας της νέας στρατηγικής της Ε.Ε για τα δάση το 2030.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την τοποθέτηση του Λιβανού στο Συμβούλιο των Υπουργών:

«Στις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός ζήτησε  από τους συναδέλφους του και τον Ευρωπαίο Επίτροπο η Ε.Ε να αρθεί  στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών που βάλλονται από τις φυσικές καταστροφές και την κρίση Covid.

Στην παρέμβασή του, ο ΥπΑΑΤ ανέδειξε τις τρέχουσες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, λόγω πολλαπλών παραγόντων, με σημαντικότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της συνδυαστικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των μεταφορικών εξόδων και φυσικά των καυσίμων και της ενέργειας.

Συγκεκριμένα ζήτησε:

α. Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής.

β. Πόρους στήριξης για τα προϊόντα μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής  όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας όπως στην  ελιά.

Επιπλέον επανέφερε το αίτημα της Ελλάδας προς την Ε.Ε για ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και τέλος επισήμανε τη σημασία της νέας στρατηγικής της Ε.Ε για τα δάση  το 2030.

Το κόστος των ζωοτροφών

Στην παρέμβασή του ο κ. Λιβανός επισήμανε: «Θέλω να τονίσω ξανά ότι η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών επηρεάζει σημαντικά την κτηνοτροφία σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη μεγαλύτερες, λόγω υπερβολικού μεταφορικού κόστους, είναι οι επιπτώσεις στις ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπως για παράδειγμα, η Κρήτη, η Λέσβος και πολλά μικρά και μεγάλα νησιά των Ελληνικών θαλασσών, όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με παραγωγή μοναδικών, ποιοτικών προϊόντων».  Σημείωσε, δε, ότι «αν σε όλα τα παραπάνω, προσθέσουμε και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, την παράταση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και τα απρόβλεπτα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκύπτει ένα εκρηκτικό μείγμα για την πρωτογενή παραγωγή στην Ένωση, με επακόλουθη μείωση στο εισόδημα των γεωργών».

Ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της σταφίδας

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε  εμβληματικό προϊόν για την Ελλάδα, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα,  με μεγάλη ιστορική αλλά και διατροφική αξία, και πρόσθεσε ότι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων της HORECA λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς αγοραστές του προϊόντος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κατάσταση της εν λόγω αγοράς με επακόλουθο την συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων και τη δεινή θέση των παραγωγών.

Στήριξη των προϊόντων μας στις πληγείσες περιοχές

Ο υπουργός επεσήμανε ότι: «Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλοι οραματιζόμαστε, σε έκτακτες συνθήκες σαν και αυτή που ζούμε σήμερα, να έχουμε το θάρρος και την πολιτική βούληση να λάβουμε τα ανάλογα έκτακτα μέτρα στήριξης τόσο με εθνικούς, όσο με ενωσιακούς πόρους. Πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή της  Ένωσης και την κοινωνική συνοχή των περιφερειών μας, προκειμένου να μπορεί η Ευρώπη να πρωτοπορεί στη σύγχρονη γεωργία».

Στρατηγική της Ε.Ε στρατηγική της ΕΕ για τα Δάση το 2030»

«Η συνολική διαχείριση των δασών μας μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος όλων. Οι αρμοδιότητες των κρατών μελών και η αρχή της επικουρικότητας μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με τις οριζόντιες αρμοδιότητες της Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας έτσι τον πρωτοπόρο και ηγετικό ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναλυτικά το κείμενο για τις εισροές και την κατάσταση των αγορών αγροτικών εμπορευμάτων της ΕΕ αναφέρει:

 

Κατάσταση της αγοράς

 1. Ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ συνέχισε γενικά την ανάκαμψή του μετά το σταδιακό άνοιγμα των υπηρεσιών τροφίμων και την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών που συνδέονται με την κρίση του COVID-19. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τον δεύτερο και τρίτο προορισμό των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, κατεύθυνε τις εξαγωγές της ΕΕ, ιδίως σε γαλακτοκομικά, χοιρινό κρέας και ελαιόλαδο. Επιβεβαιώθηκε επίσης η ανάκαμψη του διμερούς εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό της ΕΕ. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση, δεδομένου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προστριβές και αβεβαιότητες σχετικά με τους μελλοντικούς ελέγχους στα σύνορα και ότι πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που υπέγραψε πρόσφατα το ΗΒ με τρίτες χώρες.

2. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, οι προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ το 2021/22 έμοιαζαν αρκετά ευνοϊκές, ενισχύονται από μια δυναμική παγκόσμια ζήτηση που είχε ως αποτέλεσμα παγκόσμιες τιμές ρεκόρ, αντανακλώντας σε κάποιο βαθμό και στις τιμές της Ένωσης. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πολλά κράτη μέλη2 (ΚΜ), ένας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ των οποίων η ανάκαμψη των οικονομιών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Κίνας, συνέβαλε στην τρέχουσα άνοδο των τιμών της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που είναι σημειώνοντας νέα υψηλά και έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις τιμές των κύριων γεωργικών εισροών, ιδίως στις τιμές των λιπασμάτων που σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο. Ο δείκτης λιπασμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 77% πάνω από τον δείκτη του 2020. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας σε συνδυασμό με τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του COVID-19 αρχικά στην Ασία, αύξησαν το κόστος μεταφοράς και πρόσθεσαν τις εντάσεις στις αγορές εμπορευμάτων. Για ορισμένους τομείς, όπως το χοιρινό κρέας, το αυξανόμενο κόστος των εισροών, ιδίως των ζωοτροφών, συμπίεσε τα περιθώρια κέρδους πέρα ​​από τα αποδεκτά επίπεδα.

Η πλειοψηφία των MS3 έχει επιστήσει την προσοχή σε αυτήν την κατάσταση. Γενικά, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν γίνει ισχυρότερες: η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, τα λιπάσματα και, το πιο εντυπωσιακό, οι ναύλοι έχουν σημειώσει απότομες αυξήσεις τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 και πιο πρόσφατα. Ενώ η ΕΚΤ παραμένει αισιόδοξη σε αυτό το μέτωπο, οι εξελίξεις της αγοράς σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Κατάσταση των κύριων αγροτικής παραγωγής
3. Παρά το κρύο στις αρχές της άνοιξης, που, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλαν στις τρέχουσες υψηλές τιμές των ζωοτροφών, ο ζεστός καιρός και οι βροχές που παρατηρήθηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού έθεσαν την Ευρώπη σε τροχιά καλής συνολικής απόδοσης δημητριακών και ελαιούχων σπόρων. Η συνολική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ για το 2021/2020 προβλέπεται σε 292,2 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 5,1% από έτος σε έτος (+4,9%/μέσος όρος 5 ετών), κυρίως λόγω της ανάκαμψης της παραγωγής σίτου που εκτιμάται σε 132 εκατομμύρια τόνους (+7,9%/μέσος όρος 5ετίας). Η παραγωγή μαλακού σίτου και αραβοσίτου συμμετείχαν σε αυτήν την αύξηση. Οι τιμές των δημητριακών στην ΕΕ παραμένουν γενικά υψηλές. Η καλή σοδειά, θα μπορούσε να προσφέρει επαρκή προσφορά σίτου για ζωοτροφές, αλλά οι υψηλές τιμές σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές συνθήκες για τους βοσκότοπους (με εξαίρεση την Ιβηρική χερσόνησο) αναμένεται να διατηρήσουν τη χρήση σιτηρών για ζωοτροφές σταθερή στους 162,2 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ εκτιμάται σε 30,4 εκατομμύρια τόνους το 2021/2022. Αυτή η ετήσια αύξηση 10%, μετά την πτώση το 2020/21, αναμένεται να διευκολύνει την αγορά της ΕΕ παρέχοντας μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αν και η προσφορά ελαιοκράμβης θα παραμείνει περιορισμένη λόγω των χαμηλών αρχικών αποθεμάτων.
4. Η πρόβλεψη απόδοσης ζαχαροτεύτλων ΕΕ για την περίοδο 2021/22 είναι πολύ πιο ευνοϊκή από την περασμένη σεζόν και επίσης 3% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, στους 75,1 τόνους/στρέμμα. Με την έκταση των ζαχαρότευτλων της ΕΕ να υπολογίζεται σε 1,5 εκατομμύρια εκτάρια, η παραγωγή ζαχαροτεύτλων στην ΕΕ θα μπορούσε να φτάσει τους 113 εκατομμύρια τόνους, 13,6% περισσότερο από ό,τι την απερχόμενη σεζόν. Οι παγκόσμιες τιμές παρέμειναν σχετικά υψηλές, ενώ η τιμή της ζάχαρης στην ΕΕ έφτασε σε υψηλό τριετίας στις αρχές της άνοιξης.

5. Για το ρύζι, η αγορά της ΕΕ είναι σχετικά ήσυχη, με χαμηλές εισαγωγές, υψηλές εγχώριες τιμές και καλές καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο φύτευσης. Η παγκόσμια αγορά ρυζιού χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές, χαμηλούς όγκους εμπορικών συναλλαγών και συνεχιζόμενες διακοπές λόγω ελλείψεων εμπορευματοκιβωτίων, πολύ υψηλά έξοδα αποστολής, συμφόρηση λόγω COVID-19 (Ινδία) και πολιτικές διαμαρτυρίες (Μυανμάρ).

 6. Για το ελαιόλαδο, η παραγωγή της ΕΕ είναι 2021/22 Η ΕΕ προβλέπεται να είναι στο επίπεδο της τελευταίας εκστρατείας (περίπου 2 εκατομμύρια τόνους). Παρά τις ισχυρότερες ροές προς τις ΗΠΑ, η αύξηση των εξαγωγών της ΕΕ παραμένει μέτρια αλλά πάνω από το μέσο όρο. Η ανανέωση του αποθέματος σε ορισμένους εξαγωγικούς προορισμούς και το άνοιγμα των υπηρεσιών τροφίμων θα συμβάλει σε υψηλότερες εξαγωγές, ενώ η κατανάλωση στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθεί λόγω χαμηλότερων διαθεσιμοτήτων και τιμών άνω του μέσου όρου. Σε ορισμένες περιοχές της Ένωσης, όπως η Κροατία, ο τομέας επηρεάστηκε από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πέρα ​​από το γενικό πρόβλημα των υψηλών τιμών των εισροών.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ