ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεατρικό παιχνίδι

0

Τι είναι το θεατρικό παιχνίδι;

Το θεατρικό παιχνίδι είναι μία δραστηριότητα όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν και παίζουν ρόλους. Προσποιούνται ότι είναι κάποιος ή κάτι άλλο. Κάποιος διαφορετικός,  π.χ.  σούπερ - ήρωας, ή κάποιος γνωστός και οικείος σαν τη μαμά. Μερικές φορές τα παιδιά παίρνουν ρόλους από την πραγματικότητα, άλλες φορές υποδύονται ρόλους φαντασίας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα παιχνίδι με στόχο τη διάσπαση των φραγμών της πραγματικότητας και οδηγεί σε σημαντική αλλά και σε φυσική μάθηση.

Υπάρχουν δύο τύποι, το δομημένο και το ελεύθερο δραματικό παιχνίδι:

  • Το δομημένο παιχνίδι έχει προκαθορισμένο σενάριο και αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ένας γονέας ή παιδαγωγός δημιουργεί ένα σενάριο για τα παιδιά, όπως η “δημιουργία” ενός πάρκου. Στη συνέχεια τα παιδιά επιλέγουν ρόλους μέσα από το σενάριο και ακολούθως δουλεύουν μέσα από τα “προβλήματα” που προκύπτουν.
  • Στο ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά έχουν την ελευθερία να επιλέγουν τα δικά τους σενάρια και συχνά δημιουργούν δικές τους ιστορίες με βάση το τι είναι διαθέσιμο σε αυτά. Ο καναπές στο σαλόνι μπορεί να μετατραπεί σε ένα πειρατικό πλοίο ή ένα κορδόνι μπορεί να γίνει ένα στηθοσκόπιο σε ένα κτηνιατρείο.

Και τα δύο έχουν τις προκλήσεις και τα πλεονεκτήματά τους, και τα δύο θα ήταν καλό να ενταχθούν στην πρώιμη εκπαίδευση.

Μερικά οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού

  • Διευρύνει τον αυτο – έλεγχο: Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι γνωστό ότι ενεργούν με αυθορμητισμό, έτσι το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα μεγάλο βήμα για να μάθουν να “αυτο-ρυθμίζουν” τα συναισθήματα και τις πράξεις τους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι όταν τα παιδιά που παίζουν στο δραματικό παιχνίδι, έχουν κίνητρο να ανταπεξέλθουν, θεωρώντας τους ρόλους ως κανόνες που πρέπει να ακολουθούν. Αυτό τα βοηθάει να αναπτύξουν την ικανότητα να συντονιστούν με άλλους καθώς και να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους.
  • Ενισχύει τη γλωσσική ανάπτυξη: Το δραματικό παιχνίδι διδάσκει και ενθαρρύνει την εκφραστική γλώσσα. Τα παιδιά παρακινούνται να γνωστοποιήσουν τις επιθυμίες τους στους συμμαθητές τους και ως εκ τούτου πρέπει να μάθουν να μιλούν από την οπτική γωνία των υποτιθέμενων ρόλων τους. Το θεατρικό παιχνίδι είναι συχνά μία πολύ χρήσιμη δραστηριότητα για τα παιδιά που είναι ντροπαλά ή απομονώνονται όταν καλούνται να συμμετάσχουν σε μια ομάδα.
  • Βοηθάει στην ομαλή επίλυση των συγκρούσεων: Τόσο το ελεύθερο όσο και το δομημένο θεατρικό παιχνίδι προσφέρουν διδακτικές στιγμές σχετικά με την επίλυση συγκρούσεων. Αναπόφευκτα, θα προκύψουν διαφωνίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, το οποίο προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εργαστούν μέσω των διαφορών τους και να επιλύσουν το όποιο ζήτημα . Ενθαρρύνει επίσης τα παιδιά να εξετάζουν εναλλακτικές οπτικές καθώς σταδιακά αναγνωρίζουν διάφορους “ρόλους ανθρώπων” στην καθημερινότητά τους.
  • Υποστηρίζει την αριθμητική, τη γραφή και την ανάγνωση: Το δραματικό παιχνίδι παρέχει την τέλεια ευκαιρία για τα παιδιά να αλληλεπιδρούν τόσο με την αριθμητική όσο και με τη γραφή/ανάγνωση. Φανταστείτε ένα παιδί το οποίο υποδύεται ένα σερβιτόρο. Μέσω του ρόλου του θα αλληλεπιδράσει τόσο με την ανάγνωση/γραφή όσο και με τους αριθμούς καθώς παίρνει παραγγελίες αλλά και στο τέλος όπου κάνει το λογαριασμό.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις αλλά και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ