ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ας ονειρευτούμε…

0

Τελικά πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε όνειρα.

Από τη μία πλευρά, τα όνειρα που κάνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι είναι σημαντικά γιατί βάζουμε στόχους, τους οποίους ενίοτε καταφέρνουμε να πραγματοποιούμε. Δεν είναι πάντα εύκολο να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, και γι’ αυτό τους ονομάζουμε ‘όνειρα’. Κυήματα της φαντασίας μας δηλαδή, που καμιά φορά παίρνουν σάρκα και οστά.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και τα όνειρα που κάνουμε στον ύπνο μας. Συνήθως δεν τα θεωρούμε σημαντικά. Είναι τα απλά ‘παράγωγα’ του ύπνου, ο οποίος όμως θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με τον New Scientist όμως, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι, ο βαθύτερος ύπνος REM, κατά τον οποίο έχουμε και τα πιο δυνατά όνειρα, είναι απαραίτητος για τη μάθηση και τη δημιουργικότητα, και συμβάλει θετικά στη ψυχολογική μας υγεία με διάφορους τρόπους.

Όπως συμβαίνει και με τα όνειρα που κάνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι λοιπόν, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουμε όνειρα και όταν κοιμόμαστε.

Είναι τόσο γνωστή η ωφελιμότητα του ύπνου στην υγεία μας, που θα έπρεπε να περνούσαμε τις ημέρες μας υπνοβατώντας ανάμεσα σε βιβλία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για να μας ξεφύγει μια τέτοια πληροφορία. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά το ανοσολογικό μας σύστημα, και συνδέεται με ασθένειες όπως τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία. Τώρα τελευταία μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι ψυχολογικές ασθένειες και η νόσος του Alzheimer είναι επίσης συνδεδεμένες με την έλλειψη ύπνου.

Επίσης, διάφορα στάδια ζωής και καθημερινές συνήθειες επηρεάζουν την ποιότητα ύπνου. Για παράδειγμα, όσοι έχουν μικρά παιδιά, όσοι πίνουν αλκοόλ πριν από τον ύπνο, όσοι παίρνουν συγκεκριμένα φάρμακα, ή απλά, όσοι χρησιμοποιούν ξυπνητήρι, πιθανότατα πάσχουν από έλλειψη ύπνου REM.

Σύμφωνα με τον Sylvain Williams του πανεπιστημίου McGill, ο ύπνος επηρεάζει θετικά τη μνήμη και συνεπώς, τα καθημερινά μας καθήκοντα. Αν ξεχνάτε τα ραντεβού σας λοιπόν, ίσως χρειάζεστε λίγο ύπνο ακόμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Sara Medwick του πανεπιστημίου της California, όσοι έχουν ύπνο REM, είναι πιο δημιουργικοί στην επίλυση των καθημερινών τους προβλημάτων. Ο παράδοξος χαρακτήρας των ονείρων αποτελεί και την θεραπευτική δράση τους.

Οι έρευνες του Stickgold του Harvard Medical School, δείχνουν ότι ό ύπνος REM επηρεάζει θετικά την λήψη αποφάσεων, μια και ο εγκέφαλος ελέγχει προηγουμένως, και ‘εκ του ασφαλούς’, τις συναισθηματικές αντιδράσεις μέσω των ονείρων.

Τέλος, οι Helm και Walker του πανεπιστημίου της California, αποκαλούν τον ύπνο REM ‘ ολονύκτια ψυχοθεραπεία’. Ακόμα και οι εφιάλτες είναι θεραπευτικοί, αφού βαθμιαία, αφαιρούν το συναίσθημα από τις τραυματικές  εμπειρίες και συνεπώς, το επακόλουθο στρες.

Είτε είμαστε ξύπνιοι, είτε κοιμόμαστε λοιπόν, ας ονειρευτούμε γιατί χανόμαστε...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ