ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το λαμπρό μέλλον μας

0

Έχω πολύ καλά νέα για όλους μας σήμερα.

Θυμάστε που  λέγαμε ‘μάθε παιδί μου γράμματα’? Που νομίζαμε ότι, πρέπει να πάρουμε πτυχίο στα 22, να είμαστε έτοιμοι και μορφωμένοι, και να ασχοληθούμε με το ‘αντικείμενο’ μας για το υπόλοιπο της ζωής μας, καθώς θα σκαρφαλώναμε ευτυχισμένοι την εργασιακή σκάλα και θα φτάναμε στο απόγειο της καριέρας μας? Που θα δουλεύαμε μέχρι την τρυφερή ηλικία των 65, και μετά θα παίρναμε σύνταξη για να απολαύσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας?

Φαντάζομαι, όπως κι εγώ, να τα έχετε ξεπεράσει όλα αυτά, έχοντας δει τις τεράστιες αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας, στην εκπαίδευση, εργασία, συνταξιοδότηση, και γενικώς, το ‘ευ ζην’ .

Και που είναι τα σημερινά καλά νέα?

Έρχονται από τον Ric Edelman, τον ιδρυτή και πρόεδρο της Edelman Financial Services, και συγγραφέα του βιβλίου ‘Η αλήθεια για το μέλλον σου: Ο οικονομικός οδηγός που χρειάζεσαι τώρα, αργότερα, και πολύ αργότερα’.

Σύμφωνα με τον Edelman, τα άλματα των τελευταίων χρόνων στην τεχνολογία, σύντομα θα επιφέρουν μεγαλύτερη μακροζωία, και συνεπώς, δεν θα χρειαζόμαστε να συνταξιοδοτηθούμε. Δεν γνωρίζω αν το λαμβάνετε ευχάριστα αυτό το νέο. Εγώ επιφυλάσσομαι.

Επειδή λοιπόν η τεχνολογία θα συνεχίσει να κάνει άλματα, οι γνώσεις των πτυχιούχων των πανεπιστημίων θα είναι μετά από καιρό ξεπερασμένες, και οι επαγγελματίες θα αναγκάζονται να γυρίζουν στα θρανία συνεχώς για να εκμοντερνίζουν τις γνώσεις τους.

Και που είναι επιτέλους τα καλά τα νέα?

Οι αλλαγές του εργασιακού χώρου, σύμφωνα με τον Edelman πάντα, θα επιφέρουν ένα κυκλικό μοτίβο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτό το μοτίβο θα έχει ως εξής: μάθηση, εργασία, και σαββατική άδεια. Και αυτά σε επαναλαμβανόμενο κύκλο.

Η σαββατική άδεια, η οποία είναι αρκετά συχνή στις χώρες της Δύσης, κρατάει μόνο για λίγο. Στο μέλλον όμως, θα πηγαίνεις στο σχολείο, θα βρίσκεις ανάλογη δουλειά και μετά, θα παίρνεις ρεπό μερικών χρόνων.

Τα θετικά στοιχεία μιας τέτοιας προσέγγισης είναι αρκετά:

  • Θα αναγκαζόμαστε να αναθεωρούμε συνεχώς το μέλλον μας, και να αλλάζουμε δουλειά αν αυτή δεν μας ικανοποιεί πλέον.
  • Αφού δεν θα παίρνουμε σύνταξη, δεν θα χρειάζεται να αποταμιεύουμε για 25 χρόνια. Αντιθέτως, θα αποταμιεύουμε για τις μελλοντικές μας σπουδές. Η σύνταξη θα έρχεται ‘πάρα πολύ αργότερα’.
  • Δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να βρούμε δουλειά, λέει. Θα κερδίζουμε $20.000, $30.000 ή και $40.000 κυρίως από μερική απασχόληση. Και όπως λέει ο Edelman, θα ‘είναι πάρα πολύ εύκολο να κερδίσουμε χρήματα’.

Θέλω να ξέρω πότε, και που, θα γίνουν όλα αυτά για να τρέξω να προφτάσω.

Γιατί εκεί που ζω, αργεί πολύ αυτή η ευλογημένη μέρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ