ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «νομιμότητα» της απόφασης για εγκατάσταση αυτοκινούμενης καντίνας τις μέρες του καρναβαλιού

0

Στις 06-03-2019 ελήφθη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου για την εγκατάσταση επιχείρησης υπαίθριου εμπορίου - αυτοκινούμενης καντίνας για την πώληση καφέ, αλκοολούχων και ανθρακούχων ποτών κατόπιν αιτήματος επιχειρηματία από το Ηράκλειο, ο οποίος επιθυμεί να εγκατασταθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, εντός της περιοχής διεξαγωγής του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν θετικής εισήγησης της προέδρου της ΚΕΔΗΡ και δημοτικής συμβούλου κας Πέπης Μπιρλιράκη και υπερψήφισής της από τον συνδυασμό «Νέα Αντίληψη» του δημάρχου κ. Μαρινάκη. Ο συνδυασμός «Ρέθυμνο Αξίζεις» του επικεφαλής Θοδωρή Νίνου αρνήθηκε την παραχώρηση, ψηφίζοντας αρνητικά στο σχετικό αίτημα και για λόγους νομιμότητας και για λόγους πολιτικούς, αφού είναι πάγια θέση της παράταξης ότι τα μηνύματα που πρέπει να «βγαίνουν» από την γιορτή του  Καρναβαλιού είναι η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και όχι η προώθηση αυτού μέσα από αυτή την εκδήλωση.

Η νομιμότητα της ανωτέρω απόφασης παραχώρησης πρέπει να ελεγχθεί στα τυπικά και ουσιαστικά της κριτήρια, διότι:

1.- Ο Νόμος 4497/2017 εξομοιώνει την υπαίθρια αυτή αυτοκινούμενη εμπορική δραστηριότητα με διασκευασμένη σε κινητό κατάστημα μαζικής εστίασης. Ως τέτοια, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να διαθέτει Γνωστοποίηση Λειτουργίας σύμφωνα με το Νόμο 4442/2016, όπως όλα τα άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφετέριες, bar κτλ, γεγονός που δεν προέκυψε ότι διαθέτει από τα υποβληθέντα από αυτόν έγγραφα.

2.- Εφόσον ο δικαιούχος διαθέτει την ανωτέρω άδεια, ο ίδιος Νόμος (4497/2017) απαιτεί: α) την απαραίτητη γνώμη της οικείας Αστυνομικής Αρχής σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τον ορισμό των συγκεκριμένων θέσεων εγκατάστασης, η οποία δεν υπήρχε εντός του φακέλου, β) τον ειδικό κατά θέση, έκταση και όρια προκαθορισμό από τον οικείο δήμο των παραχωρούμενων χώρων - σημείων εγκατάστασης αυτών των επιχειρήσεων, που δεν είχε προβλεφθεί, γ) τον προκαθορισμό των χρόνων των παραχωρήσεων εντός του έτους, που επίσης δεν είχε προβλεφθεί δ) τα αναλογούντα τέλη προς πληρωμή, που δεν είχαν προκαθοριστεί, ε) την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και την διαδικασία διενέργειας της επιλογής των δικαιούχων, που δεν είχαν επίσης ορισθεί, και ζ) την προηγούμενη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος του δήμου προς τυχόν ενδιαφερόμενους για την κάλυψη των θέσεων αυτών, η οποία δεν είχε προηγηθεί! Στην περίπτωση τούτη, αν ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των προς διάθεση αδειών που έχουν οριστεί με την δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος – προκήρυξη, διενεργείται με ευθύνη του δήμου δημόσια κλήρωση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο του φακέλου του αιτούντος αν αυτός πληροί τις ανωτέρω προυποθέσεις, ούτε και -εξ αυτού του λόγου- έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν αυτός διαθέτει τις προυποθέσεις του ανωτέρω Νόμου (ειδική Γνωστοποίηση Λειτουργίας, άδεια Αστυνομικής Αρχής, αν έχει τηρηθεί η διαδικασίας δημόσιας πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τον Δήμο Ρεθύμνου κτλ), και παρά τις αρνητικές εισηγήσεις για το θέμα του Τοπικού Συμβουλίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, η παράταξη «Νέα Αντίληψη» του δημάρχου κ. Μαρινάκη ψήφισε θετικά για την εγκατάσταση καντίνας πώλησης αλκοόλ σε κοινόχρηστο χώρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου τις ημέρες του Καρναβαλιού.

Καλό είναι, ο δήμος Ρεθύμνου, ο οποίος διαθέτει ικανότατη Νομική Υπηρεσία, να απευθύνεται σε αυτήν, ώστε να προστατεύεται η νομιμότητα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην δημιουργούνται ανισότητες και δυσαναλογίες, ως προς την άσκηση της εξουσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και για να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε ομοειδείς επιχειρήσεις της πόλης που εδώ και χρόνια βοηθούν αποτελεσματικά με ποικίλους τρόπους στην επιτυχημένη διεξαγωγή του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού.

Με τιμή,

Πέτρος Ε. Στεφανάκης

Δημοτικός σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης, της Δημοτικής Παράταξης «Ρέθυμνο Αξίζεις» του επικεφαλής Θοδωρή Νίνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ