ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κακός ο φανατισμός

0

Τα έχουν αυτά οι γιορτές. Όλοι θέλουν να φύγουν νωρίτερα στους τόπους που έχουν προγραμματίσει να κάνουν τις μικρές ή μεγάλες διακοπές τους. Έτσι φροντίζουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε αν είναι δυνατόν να επωφεληθούν και να καλύψουν την μία εργάσιμη ημέρα που πέφτει ανάμεσα στις άλλες αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

Και φυσικά αυτό έχει τη συνέπεια του και στον Τύπο. Πολλοί, επειδή ακριβώς ο ένας επηρεάζει τον άλλον και είναι μια αλυσίδα, ορίζουν ημερομηνίες για την έκδοση των φύλλων. Τα θυμάμαι από την εποχή που εργαζόμουν σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες.

Ισχύει και τώρα. Απόδειξη ότι μας κρατάτε στα χέρια σας, νωρίτερα από το συνηθισμένο Σάββατο. Αυτό σημαίνει ότι με υπόδειξη της διεύθυνσης υπερβήκαμε τον εαυτό μας, προκειμένου να στείλουμε νωρίς τα κείμενα μας, ώστε να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στην έκδοση.

Θα μου πείτε: Μέρες ξεκούρασης είναι για τους περισσότερους ή για όσους σε τέτοιες εποχές έχουν ακόμα δουλειά, οπότε μια συντροφιά με τον Τύπο τη θέλουν. Το γνωρίζουμε καλά. Το έχουμε υπόψη μας.

Γι' αυτό και μην περιμένετε να δείτε βαθυστόχαστες αναλύσεις, αν και είμαστε πολύ κοντά ημερολογιακά στις εκλογές. Ο καθένας ξέρεις το ρόλο του και θα τον παίξει με τον καλύτερο τρόπο.

Οι υποψήφιοι θα επικοινωνήσουν με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους και εμείς οι άλλοι θα επιλέξουμε να πάμε μια ολιγοήμερη εκδρομή. Εμείς, ας πούμε επιλέξαμε να πάμε στη Τζιά, ένα όμορφο κυκλαδίτικο νησί, κοντά στην Αθήνα, με καράβι από το Λαύριο, κοντά σε φίλους μας.

Θα έχουμε την ευκαιρία, αν ο καιρός μας το επιτρέψει, γιατί με όσα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δεν έχουμε καμιά σιγουριά για τη σταθερότητα του, να γνωρίσουμε το νησί, να το περπατήσουμε και να αισθανθούμε κοντά του τους ανθρώπους που ζουν και κινούνται στα όρια του.

Αλλά μέρες που είναι δε σταματά το κακό… Δείτε μια είδηση όχι από την Ελλάδα αλλά τη μακρινή Σρι Λάνκα, μια νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά της Ινδίας με έκταση 65.610 τ.χλμ. και πληθυσμό 21.670.000 κατοίκων, (ήταν γνωστή ως Κεϋλάνη έως το 1972), που μας έχει συγκλονίσει: Περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από τις επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη χώρα, εν μέσω εορτασμού του Πάσχα των Καθολικών. Περισσότεροι από 400 είναι μέχρι στιγμής συνολικά οι τραυματίες. Σε 7 συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές.

«Συνολικά είχαμε πληροφορίες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, 450 άνθρωποι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, στους δημοσιογράφους στο Κολόμπο.

Οι οκτώ εκρήξεις, ορισμένες από τις οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας, οδήγησαν σε άμεση λήψη αυστηρών μέτρων, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και να μπλοκάρει την πρόσβαση σε σημαντικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων, περιλαμβανομένων των Facebook και WhatsApp, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση «ανακριβών και εσφαλμένων πληροφοριών», σε σχέση με τις επιθέσεις.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις θρασύδειλες επιθέσεις εναντίον του λαού μας σήμερα. Καλώ όλους τους Σριλανκέζους να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί σε τούτους τους τραγικούς καιρούς», σημειώνει στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter o πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση». Ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε επίσης να αποφευχθεί «η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών και θεωριών».

Πόσο τραγικός μπορεί να αποδειχτεί ο φανατισμός, ακόμα κι όταν αυτός είναι θρησκευτικός… Μακριά από μας, τέτοιο κακό!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ