ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δολοπλοκίες, φόνοι, πάθη και σφαγές για τον θρόνο

0

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΛΑΜΠΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΑΣ

Η ιστορία μας διδάσκει πάρα πολλά, από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα, θετικά και αρνητικά.

Οι αγώνες των Ελλήνων εναντίον πολυάριθμων εχθρών είναι γεμάτες από θυσίες, με αρκετές νίκες και πολλές δάφνες. Οι περισσότεροι στρατηγοί, βασιλιάδες και αυτοκράτορες έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στους πολέμους, αλλά και ειρηνικά έργα, τον πολιτισμό, καθώς και στην εδραίωση του Χριστιανισμού.

Δυστυχώς, όμως, οι λαμπρές αυτές σελίδες της ιστορίας μας έχουν αμαυρωθεί με πολλά δυσάρεστα γεγονότα. Οι έριδες, οι φιλονικίες για τον θρόνο, έφεραν πολλούς άρχοντες να διαπράττουν φρικαλέα γεγονότα, που μας κάνουν να μην μπορούμε να τα πιστέψουμε ακόμη και σήμερα.

Πολλοί εμφύλιοι πόλεμοι έγιναν ανάμεσα στην Αθήνα-Σπάρτη- Θήβα- Μακεδονία. Ακολούθησαν τα Βυζαντινά χρόνια, όπου οι περισσότεροι αυτοκράτορες για να κατακτήσουν τον θρόνο, διέπραξαν πολλές σφαγές ακόμη και σε συγγενικά πρόσωπα. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν έμειναν πίσω, ανάμεσα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς, για να φτάσουμε στον Εμφύλιο του 1944-1949, όπου ήταν αδελφός εναντίον αδελφού.

Παρουσιάζουμε μόνο τα όχι ευχάριστα γεγονότα από το 330πΧ- 1453, ενώ για τις μεγάλες νίκες, έχει αναφέρει με λεπτομέρειες η σχολική κυρίως ιστορία.

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (800 Πχ- 142)

Ο Ημάθιος και ο Περδίκκας Α΄ ήταν οι πρώτοι βασιλιάδες της Μακεδονίας, από τους οποίους οι περισσότεροι θανατώθηκαν για τον θρόνο.

Το 359 π. Χ. ο Φίλιππος Β΄ γίνεται βασιλιάς της Μακεδονίας, ενώ παντρεύτηκε 8 γυναίκες:

  1. Αυδάτα ή Ευρυδίκη (απέκτησε την Κύννα που παντρεύτηκε τον Αμύντα )
  2. Φίλα 3. Φιλίνα (απέκτησε τον Φίλιππο Γ΄Αριδέο)
  3. Ολυμπιάδα το 357, από την οποία απέκτησε τον Μ. Αλέξανδρο Γ΄ και την Κλεοπάτρα, που παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Α΄ Μολοσσό, αδελφό της μητέρας της)
  4. Νικησίπολη (απέκτησε τη Θεσσαλονίκη, που παντρεύτηκε τον Κάσανδρο)
  5. Μέδα 7. Αθέα 8. Κλεοπάτρα.

Το 336 στον γάμο της κόρης του δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακα του, Παυσανία.

Η Ολυμπιάδα θανάτωσε τον Φίλιππο τον Γ΄( γιο του συζύγου της Φιλίππου με την Ευρυδίκη και άλλους 100).  Το 308 δολοφονήθηκε η Κλεοπάτρα, αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου.

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο Μ. Αλέξανδρος από την πρώτη γυναίκα από τη Βαρσίνη απέκτησε τον Ηρακλή και από την Περσίδα Ρωξάνη τον Αλέξανδρο Δ΄(δολοφονήθηκαν και οι δυο το 309 από τον Γλαυκία) όπως και ο Ηρακλής το ίδιο έτος. Από τις άλλες γυναίκες του Στάτειρα και Παρυσάτιδα δεν απέκτησε παιδιά. Το 328 ο Αλέξανδρος σκοτώνει τον άοπλο Κλείτο, που του είχε σώσει τη ζωή, σε μια φιλονικία.

Το 323 σε ηλικία 33 ετών πέθανε, μάλλον από τροπικό πυρετό.

Το 294 ο βασιλιάς Αλέξανδρος Ε΄ δολοφονεί τη μητέρα του, Θεσσαλονίκη, που είχε την εποπτεία του θρόνου.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ 306- 1453

Ο Κωνστάντιος ο Χλωρός (πατέρας του Μ. Κων/νου) παντρεύτηκε την Ελένη (αγία), με την οποία απέκτησε τον Κωνσταντίνο. Ο αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας , Διοκλητιανός, προσέφερε στον Κωνστάντιο τη θέση του Αυγούστου (Τετραρχία) με αντάλλαγμα να χωρίσει την ?Ελένη και να παντρευτεί την κόρη του Μαξιμιανού, τη Θεοδώρα, με την οποία απέκτησε 6 παιδιά.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ

  1. Μ. Κωνσταντίνος (306- 337) Μετά τον θάνατο του πατέρα του έγινε Αύγουστος και ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός του πρότεινε να παντρευτεί την 10χρονη κόρη του Φαύστα, για να γίνει αυτοκράτορας, χωρίζοντας την πρώτη του γυναίκα, Μινέρβα, από την οποία είχε αποκτήσει τον Κρίσπο.

Ο πεθερός του, Μαξιμιανός, απαγχονίστηκε για προδοσία, νίκησε τον αδελφό της Φαύστας το Μαξέντιο και τέλος τον Λικίνιο κι έγινε μονοκράτορας.

Ο γιος του Κρίσπος διέπρεπε παντού σε ηλικία 22 ετών, με τη μητριά του Φαύστα από ζήλια να τον κατηγορεί ότι συνωμοτεί και για μοιχεία, θέλοντας να κάνει διαδόχους τα παιδιά της (Κωνστάντιο, Κώνστα, Κων/νο και Κωνσταντία)

Ο Κρίσπος χωρίς να απολογηθεί δηλητηριάστηκε, όταν έμαθε ο Κωνσταντίνος ότι ο γιος του είχε δίκιο, σκότωσε τον 11χρονο γιο του Λικίνιου και τη γυναίκα του Φαύστα.

Η μητέρα του Ελένη πήγε στα Ιεροσόλυμα να προσευχηθεί, χτίζοντας ναούς και βρήκε τον Τίμιο Σταυρό.

Το έργο του όμως ήταν τεράστιο και ιδιαίτερα υπέρ του Χριστιανισμού και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε  Μέγας και άγιος.

  1. Κωνστάντιος Β΄(337- 361) γιος του από την Φαύστα, που επικράτησε των δυο αδελφών του. Τον ξάδελφο του τον Ιουλιανό τον έστειλε για σπουδές στην Αθήνα.
  2. Ιουλιανός ο Παραβάτης (361-363) Ανιψιός του Μ. Κωνσταντίνου, συγγραφέας, που προσπάθησε να επαναφέρει την ειδωλολατρία. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Πέρσες.
  3. Ιοβιανός (363-364) πέθανε ξαφνικά 33 ετών.
  4. Βαλεντινιανός (364- 375) Αξιωματικός της φρουράς. Κυβερνούσε το Δυτικό Ρωμαϊκό κράτος.
  5. Ουάλης (364- -378) Συναυτοκράτορας με τον αδελφό του, Βαλεντινιανό.
  6. Μ. Θεοδόσιος Α΄(379- 395) Χριστιανός, όμως κατέσφαξε 7000 αθώους θεατές του Ιπποδρόμου, κατήργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 394 κατέστρεψε ειδωλολατρικούς ναούς, μαντεία. Έκανε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας. Μοίρασε την αυτοκρατορία στους γιους του, Αρκάδιο (Ανατολή) και Ονώριο (Δύση)
  7. Αρκάδιος (395- 408) Ήταν 18 ετών με τη σύζυγο του Ευδοξία εξόρισαν τον Ιωάννη Χρυσόστομο, που τους κατηγορούσε για ακολασία.
  8. Θεοδόσιος Β΄- Πουλχερία ( 408- 450) Γιος του Αρκάδιου σε ηλικία 7 ετών με την εποπτεία του Ανθέμιου και της αδελφής του Πουλχερίας. Γυναίκα του η Αθηναίδα, που βαπτίστηκε χριστιανή με το όνομα Ευδοκία, ιδρύοντας το Πανδιδακτήριο Κων/πολης.
  9. Μαρκιανός- Πουλχερία ( 450-457) Έσωσε το κράτος από τους Ούνους.
  10. Λέων ο Α΄(457- 474) από τη Θράκη, φίλος των γραμμάτων. Καθιέρωσε την Κυριακή ως αργία.
  11. Λέων ο Β΄ (474) 7 ετών, εγγονός του Λέοντα Α΄ με συναυτοκράτορα τον Ζήνωνα και τη μητέρα του. Πέθανε το ίδιο έτος.
  12. Ζήνων ο Ίσαυρος (474- 475). Σπάταλος, μέθυσος. Ανατράπηκε σε 6 μήνες και πήγε στην Ισαυρία.
  13. Βασιλίσκος (475- 476) Αναγορεύτηκε αυτοκράτορας, αλλά γρήγορα εκδιώχτηκε.

13β. Ζήνων. (476-491) Επανήλθε στον θρόνο. Τότε έγινε η κατάλυση του Δυτικού Ρωμαικού κράτους και το Α΄Σχίσμα των Εκκλησιών.

  1. Αναστάσιος Α΄(491- 518), ο Δίκορος, γιατί το ένα του μάτι ήταν γαλανό και το άλλο μαύρο. Έφτιαξε το « μακρύ τείχος» μήκους 80 χλμ.
  2. Ιουστίνος Α΄(518- 527) Αμόρφωτος αξιωματικός, αλλά πολύ έξυπνος. Άρση του Σχίσματος. Είχε συγκυβερνήτη τον ανιψιό του Ιουστινιανό.
  3. Ιουστινιανός Α΄( 527- 565) Από τους ενδοξότερους αυτοκράτορες με εξαιρετική μόρφωση. Μεγάλα έργα σε πολεμικό και ειρηνικό επίπεδο. Είχε άξιους συνεργάτες, την κόρη του Κύπριου θηριοδαμαστή, Θεοδώρα ( χορεύτρια με άσωτη ζωή ως σύζυγο) αλλά με πολλές ικανότητες. Στη Στάση του Νίκα σκοτώθηκαν με εντολή του 30000 άνθρωποι (532). Έργα του η Αγία Σοφία, η νομοθεσία κ. ά. Δεν είχε παιδιά.
  4. Ιουστίνος Β΄ (565- 578) Ανιψιός του Ιουστινιανού, ασθενικός και αλαζονικός, προκαλώντας κρίση.
  5. Τιβέριος Β΄(578- 582) Γενναιόδωρος με υψηλές αρετές.
  6. Μαυρίκιος (582- 602) Γαμπρός του Τιβέριου από Καππαδοκία. Ικανός αυτοκράτορας, όμως δολοφονήθηκε μαζί με τα 5 αγόρια του από τον στρατηγό Φωκά που του πήρε τον θρόνο του.
  7. Φωκάς ο τύραννος (602- 610) Πανούργος, πήρε τον θρόνο μετά από δολοφονίες. Τον συνέλαβαν οι Συγκλητικοί και τον έκαψαν στην αγορά.
  8. Ηράκλειος (611- 641). Τολμηρός και αποφασιστικός. Στέφθηκε αυτοκράτορας από τον πατριάρχη Σέργιο. Νίκησε τους  Πέρσες και Αβάρους και πήρε πίσω τον Τίμιο Σταυρό το 628. Από την πρώτη του γυναίκα την  Ευδοκία απέκτησε τον Κωνσταντίνο Β΄ και από τη δεύτερη τη Μαρτίνα (κόρη της αδελφής του) 7 παιδιά από τα οποία τα δυο ανάπηρα. Φοβάται συνωμοσία και με προτροπή της συζύγου του Μαρτίνας, που ήθελε να οριστεί συναυτοκράτορας ο γιος της Ηρακλεωνάς ακρωτηριάζει τον πρώτο του γιο και άλλους συνεργάτες του.
  9. Κων/νος Β΄- Ηρακλεωνάς (641) Γιος του Ηράκλειου από την πρώτη του γυναίκα, Ευδοκία, και ο Ηρακλεωνάς (από τη Μαρτίνα)ως συναυτοκράτορας. Μετά από τρεις μήνες δηλητηριάζεται από τη μητριά του ο Κων/νος και συνεχίζει ο Ηρακλεωνάς μαζί με τη μητέρα του. Η Σύγκλητος έκοψε τη γλώσσα της Μαρτίνας και τη μύτη του Ηρακλεωνά.
  10. Κώνστας ή Κων/νος Γ΄(641- 668) εγγονός του Ηράκλειου σε ηλικία 11 ετών με επιτροπεία της Συγκλήτου. Δολοφονήθηκε από αυλικό στο λουτρό στις Συρακούσες.
  11. Κων/νος Ε΄ Πωγωνάτος (668- 685) Γιος του Κώνστα, γενναίος και ικανός, πνίγοντας την ανταρσία.
  12. Ιουστινιανός Β΄(685- 695) Γιος του Πωγωνάτου, σε ηλικία 16 ετών, εγωιστής και βίαιος. Του έκοψαν τη γλώσσα και μύτη, γι’ αυτό ονομάστηκε Ρινότμητος και εξορίστηκε.
  13. Λεόντιος (695- 698) Ανέτρεψε τον Ιουστινιανό Β, όμως ο λαός τον ανέτρεψε αργότερα.
  14. Τιβέριος Γ΄(698-705) Συνέλαβε τον Λεόντιο, του έκοψε τη μύτη και τον εξόρισε.

27β.Ιουστινιανός Β΄(705-711) Με τη βοήθεια των Βουλγάρων επέστρεψε, έσφαξε τους αντιπάλους του και τον Τιβέριο και ξαναπήρε τον θρόνο, αν και χωρίς μύτη.

  1. Φιλιππικός Βαρδάνης ( 711-713) Τα εγκλήματα του Ιουστινιανού έφεραν ανταρσία και ο στρατηγός Βαρδάνης τον αποκεφάλισε, όπως και τον 6χρονο γιο του και πήρε την εξουσία.
  2. Αναστάσιος Β΄( 713-715) Γραμματέας του Φιλιππικού. Μετά από συνωμοσία πήρε τον θρόνο, αλλά εξορίστηκε στη Θεσσαλονίκη.
  3. Θεοδόσιος Γ΄( 715- 717) Βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν ο στρατηγός Λέων συνέλαβε τον γιο του. Έτσι παραιτήθηκε και χειροτονήθηκε κληρικός.
  4. Λέων Γ΄Ίσαυρος (714-741) Νίκησε τους Άραβες στην Κων/πολη κι έσωσε την Ευρώπη. Άρχισε η περίοδος της Εικονομαχίας όπου καταστράφηκαν πολλές εικόνες.
  5. Κων/νος Ε΄(741- 775) Διαδέχτηκε τον πατέρα του. Ικανός αυτοκράτορας στους πολέμους, αλλά φανατικός εικονομάχος. Παντρεύτηκε 3 γυναίκες. Έκλεισε μοναστήρια, υποχρέωσε μοναχούς να παντρεύονται και ξεγύμνωσε τον Πατριάρχη.
  6. Λέων Δ΄ Χάζαρος (775-780) Διάδοχος του Κων/νου Ε΄. Παντρεύτηκε τη δυναμική εικονολάτρισσα Ειρήνη Αθηναία. Ο εικονομάχος Λέων πέθανε ξαφνικά από δηλητηρίαση και θεωρήθηκε υπεύθυνη η σύζυγος του Ειρήνη. Πρόλαβε και όρισε διάδοχο τον 10χρονο γιο του Κων/νο Στ΄.
  7. Κων/νος Στ΄- Ειρήνη Αθηναία (780-797) Με επιτροπεία της μητέρας του Ειρήνης, ενώ συνωμότησαν τα 5 αδέλφια του συζύγου της, τα οποία ανάγκασε να γίνουν μοναχοί και λίγο αργότερα τους έκοψαν τη γλώσσα. Στη Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο αποκατέστησε τη λατρεία των εικόνων, αφού κυβερνούσε η Ειρήνη. Ο Κων/νος έγινε μισητός και τον τύφλωσαν μέσα στο ανάκτορο.
  8. Ειρήνη Αθηναία (697-802) Κυβέρνησε χωρίς συμβασιλείς, όμως η φιλοδοξία της ανάγκασε τους συνωμότες να την εξορίσουν στη Λέσβο, όπου και πέθανε.
  9. Νικηφόρος Α΄(802-811) Οι στασιαστές τον ανακήρυξαν αυτοκράτορα, που αρχικά νίκησε τους Βούλγαρους, όμως, χαλάρωσε και ο Κρούμος του έκοψε το κεφάλι.
  10. Σταυράκιος (811) Γιος του Νικηφόρου. Τραυματισμένος, αν και ετοιμοθάνατος, αναγορεύτηκε αυτοκράτορας. Πέθανε σε 3 μήνες και η γυναίκα του Θεοφανώ κλείστηκε σε μοναστήρι.
  11. Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβές (811-813) Δειλός, άτολμος, αλλά ένθερμος εικονολάτρης. Κλείστηκε στο μοναστήρι μαζί με τη γυναίκα του και τα 3 αγόρια του που έχασαν τον ανδρισμό τους.
  12. Λέων Ε΄Αρμένιος ( 813- 820) Ο Μιχαήλ με τους φίλους του θέλησαν να τον ανατρέψουν. Ο Λέων το έμαθε παραμονή Χριστουγέννων και θέλησε να τον κάψει στον φούρνο. Η γυναίκα του τον απέτρεψε, γιατί δεν θα μπορούσε να κοινωνήσει και τον έκλεισε στη φυλακή προσωρινά. Ο Μιχαήλ, αν και αλυσοδεμένος, κατάφερε κι έστειλε δολοφόνους μεταμφιεσμένους σε μοναχούς να τον δολοφονήσουν την ώρα της λειτουργίας τη στιγμή που έψαλε.
  13. Μιχαήλ Β΄Τραυλός (820-829) Για να εξασφαλίσει τον θρόνο, διέταξε να ευνουχίσουν τα παιδιά του Λέοντα Ε΄. Την εποχή του οι Άραβες κατέλαβαν την Κρήτη(824).
  14. Θεόφιλος (829- 842) Γιος του Μιχαήλ, δίκαιος, αλλά και ιδιόμορφος. Προστάτης των Γραμμάτων. Η δεύτερη σύζυγος του πατέρα του, Ευφροσύνη, διοργάνωσε καλλιστεία, για να εκλέξει νύφη ο Θεόφιλος. Κάλεσε στο παλάτι τις ομορφότερες αρχοντοπούλες του Βυζαντίου. Ο Θεόφιλος, κρατώντας ένα χρυσό μήλο, στάθηκε μπροστά στην πανέμορφη Εικασία, που για να τη δοκιμάσει της είπε « ως άρα εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα», εννοώντας την Εύα. Εκείνη του απάντησε « Και εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω», εννοώντας την Παναγία. Η ευφυέστατη απάντηση ενόχλησε τον Θεόφιλο και δεν της έδωσε το μήλο, αλλά το έδωσε στη Θεοδώρα. Η Εικασία προσβλήθηκε και αποσύρθηκε σε μοναστήρι, με το όνομα Κασσιανή, όπου άρχισε να γράφει ύμνους. Ο Θεόφιλος απαγόρευσε την προσκύνηση των εικόνων. Πεθαίνοντας σε ηλικία 38 ετών, πέθανε και η εικονομαχία. Άφησε 7 παιδιά.
  15. Μιχαήλ Γ΄- Θεοδώρα (842-867) Ήταν 3 ετών και επιτροπευόταν από τη μητέρα του, Θεοδώρα και 3 συμβασιλείς. Ήταν μέθυσος, ανήθικος και ασυνείδητος. Η Θεοδώρα αποφάσισε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 7ης Οικουμενικής Συνόδου (843) για την αναστήλωση των εικόνων (Κυριακή Ορθοδοξίας). Την εποχή του αναδιοργανώθηκε το Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας, έγινε ο εκχριστιανισμός των Σλάβων και Βουλγάρων, αλλά και το σχίσμα των εκκλησιών επί πατριάρχου Φωτίου. Ο Βασίλειος ο Β΄ μπήκε με συνεργούς του στον κοιτώνα και δολοφόνησαν τον μεθυσμένο Μιχαήλ.
  16. Βασίλειος Α΄ Μακεδόνας (867-886) Μετά τη δολοφονία του Μιχαήλ έγινε αυτοκράτορας από απλός ιπποκόμος. Χώρισε τη γυναίκα του με την οποία είχε 3 παιδιά και παντρεύτηκε την Ευδοκία (ερωμένη του Μιχαήλ) . Σπουδαίος αυτοκράτορας. Όταν πέθανε ο γιος του έμεινε απαρηγόρητος, πληγώθηκε στο κυνήγι και πέθανε.
  17. Λέων Στ΄ο Σοφός (886- 912) Δευτερότοκος γιος του Βασίλειου, συγγραφέας και ρήτορας. Παντρεύτηκε 4 φορές: τη Θεοφανώ (σεμνή, που πεθαίνοντας νέα ανακηρύχτηκε σε αγία), την ερωμένη του Ζωή (πέθανε σε έναν χρόνο), την Ευδοκία (πέθανε σε δυο χρόνια) και τη Ζωή Καρβονοψίνα (απέκτησε γιο), κατά παράβαση γι’ αυτό και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αγία Σοφία.
  18. Αλέξανδρος Α΄(912- 913) Αδελφός του Λέοντα, μαζί με τον 7χρονο Κων/νο. Άσωτος και επιπόλαιος. Έκλεισε τη Ζωή σε μοναστήρι. Πέθανε ξαφνικά.
  19. Κων/νος Ζ΄ Πορφυρογέννητος – Ζωή (913-919) Στον θρόνο ο 8ετής με 7μελή επιτροπεία, ενώ επανήλθε από το μοναστήρι η Ζωή, που απομάκρυνε την επιτροπή. Ο Κων/νος αναγόρευσε τον πεθερό του Ρωμανό Λεκαπηνό συναυτοκράτορα το 919 που έγινε αυτοκράτορας.
  20. Ρωμανός Λεκαπηνός (920- 944) Δραστήριος, αντιμετώπισε όλες τις επιδρομές και το 931 έκανε τον 16χρονο γιο του Θεοφύλακτο Πατριάρχη, για να τον έχει του χεριού του. Ανατράπηκε από τα άλλα άσωτα παιδιά του, όταν έμαθαν πως στη διαθήκη του ορίζει διάδοχο τον Κων/νο Ζ΄. Τον μετέφεραν στην Προποντίδα να γίνει μοναχός, όπου και πέθανε.

47β Κων/νος Ζ΄ Πορφυρογέννητος Ο λαός τον επανέφερε, ως μονοκράτορα τώρα και οι δυο γιοι του Ρωμανού εξορίστηκαν. Άνθρωπος των γραμμάτων, συγγραφέας, φαίνεται να δηλητηριάστηκε από τον γιο του Ρωμανό Β΄ και τη γυναίκα του Θεοφανώ.

  1. Ρωμανός Β΄ (959-963) Γιος του Κων/νου Ζ΄, παντρεύτηκε την όμορφη, αδίστακτη Αναστασώ , κόρη ταβερνιάρη, που την ονόμασε Θεοφανώ. Η Θεοφανώ τις 5 κουνιάδες της τις έβαλε σε μοναστήρι, ενώ ο σύζυγος της ζούσε ακόλαστη ζωή. Το 961 ο στρατηγός Φωκάς ελευθερώνεις την Κρήτη από τους Άραβες και λίγο αργότερα βρίσκεται στην Ασία. Ο 24χρονος Ρωμανός, σύμφωνα με ιστορικούς δηλητηριάστηκε από τη σύζυγό του, Θεοφανώ.
  2. Βασίλειος Β΄- Κων/νος Η΄- Θεοφανώ ( 963) Ανήλικα παιδιά του Ρωμανού Β΄και η μητέρα τους.
  3. Νικηφόρος Φωκάς ( 963-969) Στρατηγός που δεν νικήθηκε πουθενά, ελευθερωτής της Κρήτης το 961, θριαμβευτής ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας από τον λαό και την εκκλησία. Παντρεύτηκε την 22χρονη Θεοφανώ σε ηλικία 50 ετών, όμως υπήρχε εμπόδιο, γιατί της είχε βαφτίσει τον γιο. Το εμπόδιο ξεπεράστηκε λέγοντας ψέματα πως το βάφτισε ο πατέρας του. Ο ανιψιός του Τσιμισκής μαζί με την ερωμένη του Θεοφανώ κατέστρωσαν σχέδιο και τον δολοφόνησαν στο παλάτι, ενώ τον ενταφίασαν χωρίς ακολουθία. Ίδρυσε τη μονή Μεγίστης Λαύρας και γιορτάζεται ως άγιος στις 11 Δεκεμβρίου.
  4. Ιωάννης Τσιμισκής (969-976) Μετά τη δολοφονία του Φωκά ανέλαβε την εξουσία, ενώ ο πατριάρχης απαίτησε να εξοριστεί στην Αρμενία η Θεοφανώ, γιατί είχε συμμετοχή σε 3 δολοφονίες αυτοκρατόρων (Κων/νου Ζ, Ρωμανού Β΄ και Νικ. Φωκά)αλλά και του πεθερού της. Συμβασιλείς  του παρέμειναν τα δυο παιδιά της Θεοφανώς, ενώ εξορίστηκε η οικογένεια του Φωκά. Παντρεύτηκε τη Θεοδώρα, αδελφή Ρωμανού Β΄ που είχε κλείσει σε μονή η Θεοφανώ. Σπουδαίος αυτοκράτορας.
  5. Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος (976- 1026) Μετά τον θάνατο του Τσιμισκή ο θρόνος πέρασε στους νεαρούς γιους του Ρωμανού Β΄ και Θεοφανούς, Βασίλειο και Κων/νο. Ο Βασίλειος ήταν δραστήριος, ενώ ο Κων/ νος ήταν επιπόλαιος. Έτσι η εξουσία πέρασε κυρίως στον Βασίλειο με τη συνεργασία του θείου του και προέδρου της Συγκλήτου Βασιλείου, τον οποίο το 985 έκλεισε σε μοναστήρι. Τα ηνία τα πήρε ο Βασίλειος με σημαντικό έργο, όπως ο εκχριστιανισμός των Ρώσων, δίνοντας την αδελφή του γυναίκα του Τσάρου, η συντριβή των Βουλγάρων στο Κλειδί το 1014, οι οποίοι είχαν κάνει πολλές λεηλασίες και σφαγές. Ο Βασίλειος συνέλαβε 15000 αιχμαλώτους σε ομάδες των 100, τυφλώνοντας τους 99 και αφήνοντας έναν μονόφθαλμο, για να τους οδηγήσει στον Σαμουήλ, που όταν τους είδε τρελάθηκε και πέθανε αμέσως. Ο Βασίλειος δεν παντρεύτηκε ποτέ, με αυτά που είδε με τη μητέρα του- ούτε την αγαπημένη του Αρετή- γιατί δεν είχε εμπιστοσύνη σε καμιά γυναίκα.
  6. Κων/νος Η΄(1025-1028) Μετά τον θάνατο του Βασιλείου, ανέλαβε ο αδελφός του έξυπνος αλλά ανεύθυνος. Δεν είχε αγόρια και από τις 3 κόρες του, που ήταν ανύπαντρες , βρήκε στην 50χρονη Ζωή γαμπρό τον Ρωμανό για να τον διαδεχτεί.
  7. Ρωμανός Γ Αργυρός- Ζωή (1028-1034) Μορφωμένος κι έξυπνος, όμως η ανόητη και ερωτομανής Ζωή μαζί με τον φίλο της Μιχαήλ τον σκότωσαν. Τη Μ. Πέμπτη η Ζωή ανάγκασε τον Πατριάρχη να την παντρέψει και να τον ορίσει αυτοκράτορα.
  8. Μιχαήλ Δ΄- Ζωή (1034-1041) Θαλαμηπόλος της Ζωής, ήταν όμως επιληπτικός και κυβερνούσε ο αδελφός του Ιωάννης Ορφανοτρόφος. Άρρωστος έγινε μοναχός στη μονή που ίδρυσε και πέθανε από επιληψία.
  9. Μιχαήλ Ε΄- Ζωή (1041-1042) Θετός γιος της Ζωής. Φιλόδοξος, εξόρισε τον θείο του Ορφανότροφο και απομάκρυνε την αυτοκράτειρα Ζωή, εξορίζοντας την στην Πρίγκιπο, όπου την ανάγκασε να ξαναγίνει μοναχή, αφού ήδη είχε παντρευτεί 3 αυτοκράτορες. Ο λαός αντέδρασε, τον συνέλαβε και τον τύφλωσε κι επανέφερε στην εξουσία τη Ζωή με την αδελφή της.
  10. Ζωή και Θεοδώρα (1042) Από το μοναστήρι τις οδήγησαν στην Αγία Σοφία και τις ανακήρυξαν αυτοκράτειρες.
  11. Κων/νος Θ΄ Μονομάχος – Θεοδώρα (1042- 1055) Από την εξορία βρέθηκε στον θρόνο μαζί με τη Θεοδώρα. Στην εποχή του έγινε το οριστικό σχίσμα των εκκλησιών το 1054.
  12. Θεοδώρα ( 1055- 1056) Μετά τον θάνατο το Κων/νου έμεινε μόνη στον θρόνο.
  13. Μιχαήλ Στ΄(1056- 1057) Διαδέχτηκε τη Θεοδώρα, αλλά οι στρατηγοί του δεν τον ήθελαν και παραιτήθηκε.
  14. Ισαάκιος Α΄ Κομνηνός ( 1057- 1059) Ανέβηκε στον θρόνο, όμως τα προβλήματα υγείας του τον ανάγκασαν να παραιτηθεί.
  15. Κων/νος Ι΄ Δούκας (1059- 1067) . Παντρεύτηκε την Ευδοκία κι απέκτησε 6 παιδιά. Πριν πεθάνει όρκισε τη γυναίκα του να μην ξαναπαντρευτεί και να προστατεύσει τους 3 γιους τους στον θρόνο.
  16. Μιχαήλ Ζ΄-Ευδοκία ( 1067- 1068) Η Ευδοκία συμβασίλεψε με τον 10χρονο γιο της και εξόρισε τον στασιαστή Ρωμανό.
  17. Ρωμανός Δ΄ Διογένης ( 1068- 1071) Η ερωτευμένη Ευδοκία επανέφερε τον Ρωμανό, πάτησε τον όρκο της και του πρόσφερε και το στέμμα. Με διαταγή του Μιχαήλ Ζ΄τον τύφλωσαν και τον έβαλαν σε μοναστήρι, όπου πέθανε από μόλυνση. Η Ευδοκία οδηγήθηκε σε μοναστήρι.
  18. Μιχαήλ Ζ΄(1071- 1078) Επανήλθε στον θρόνο μετά τον θάνατο του Ρωμανού αλλά αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει και να γίνει μοναχός.
  19. Νικηφόρος Γ΄(1078- 1091) Ο επαναστατημένος λαός τον ανέβασε στην εξουσία, αλλά όταν ο στασιαστής Αλέξιος Κομνηνός μπήκε στην πόλη, παραιτήθηκε.
  20. Αλέξιος Α΄ Κομνηνός (1081- 1118) Γενναίος και αποφασιστικός. Επί της κυβερνήσεως του έγινε η Α΄Σταυροφορία1096. Κόρη του η ιστοριογράφος Άννα.
  21. Ιωάννης Β΄ Κομνηνός (1118- 1143) Γιος του Αλέξη. Ικανότατος αυτοκράτορας, χωρίς να τιμωρήσει κανέναν. Στο κυνήγι πληγώθηκε από δηλητηριασμένο βέλος και πέθανε.
  22. Μανουήλ Α΄ Κομνηνός (1143-1180) Τέταρτος γιος του Ιωάννη. Τότε έγινε η Δ΄ Σταυροφορία 1147.
  23. Αλέξιος Β΄ Κομνηνός (1180- 1183) Διαδέχτηκε τον πατέρα του σε ηλικία 11 ετών, ενώ παντρεύτηκε την 8χρονη Άννα, κόρη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου, έχοντας ως αντιβασιλέα τη μητέρα του Μαρία. Ο ανήλικος Αλέξιος υπέγραψε την καταδίκη της μητέρας του Μαρίας για δήθεν προδοσία με την προτροπή του Ανδρόνικου.
  24. Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός (1183- 1185) Ξάδελφος του Αλέξιου. Έγινε αρχικά συναυτοκράτορας γρήγορα όμως διέταξε να στραγγαλίσουν τον 15ετή Αλέξιο κι έτσι έμεινε μόνος στον θρόνο. Σε ηλικία 63 ετών παντρεύτηκε τη χήρα Άννα των 13 ετών. Η δύσκολη θέση του κράτους έκανε τον λαό να επαναστατήσει και τον Ανδρόνικο να συλλαμβάνεται και να εκτελείται βίαια.
  25. Ισαάκιος Β Άγγελος (1185- 1195). Ο λαός τον ανέβασε στην εξουσία, αν και ήταν επιπόλαιος, τυφλώνοντας τους δυο γιους του Ανδρόνικου, επειδή και αυτός είχε κάνει το ίδιο στους δικούς του.
  26. Αλέξιος Γ΄ Άγγελος (1195- 1203) . Οργάνωσε συνωμοσία, ανέτρεψε και τύφλωσε τον αδελφό του Ισαάκιο . ¨Ήταν ανίκανος, ανατράπηκε και κλείστηκε σε μοναστήρι.
  27. Ισαακιος Β΄ και Αλέξιος Α΄ Άγγελος (1203- 1204) . Οι Σταυροφόροι επανέφεραν τον Ισαάκιο μαζί με τον νεαρό Αλέξιο (γιο του Ισαακιου. Οι επαναστάτες σύντομα τους ανέτρεψαν, τον μεν Αλέξιο τον απαγχόνισαν, τον Ισαάκιο τον φυλάκισαν.
  28. Αλέξιος Ε΄ Δούκας (1204) Γαμπρός του Αλέξιου Γ΄ με τους σταυροφόρους να μην εισπράττουν αυτά που τους έταξε ο Αλέξιος ο Δ΄ και να ακολουθεί η κατάληψη και η λεηλασία της Πόλης 13-4- 1204. Ο Αλέξιος συνελήφθη και τυφλώθηκε από τον πεθερό του Αλέξιο Γ΄.
  29. Θεόδωρος Α΄ Λάσκαρις (1204-1222) Γαμπρός του Αλέξιου Γ, ανέλαβε την εξουσία, ιδρύοντας την αυτοκρατορία της Νίκαιας και Ασίας, αφού η Πόλη ήταν στους Σταυροφόρους.
  30. Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης (1222-1254) Στρατηγός και ικανός ηγέτης. Πέθανε από επιληψία, αφήνοντας διάδοχο τον γιο του Θεόδωρο.
  31. Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις (1254-1258) Συγγραφέας, ικανός διπλωμάτης αλλά πέθανε νέος από επιληψία όπως ο πατέρας του.
  32. Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρις (1258-1261) Σε ηλικία 8 ετών διαδέχτηκε τον πατέρα του με συμβασιλέα τον πατριάρχη Αρσένιο και τον Μουζάλωνα, τον οποίο κατέσφαξαν αργότερα οι αριστοκράτες.
  33. Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος (1259-1282) Ανέλαβε τον θρόνο μαζί με τον 10ετή Ιωάννη, τον οποίο όμως τύφλωσε και φυλάκισε. Το 1261 ανέκτησε την Πόλη και στέφθηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία.
  34. Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος (1282-1328) Διαδέχτηκε τον πατέρα του Μιχαήλ και ήταν σπουδαίος ηγέτης. Εκθρονίστηκε από τον εγγονό του και κατέφυγε σε μοναστήρι.
  35. Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος (1328- 1341) Εκθρόνισε τον παππού του από τον θρόνο. Τότε ιδρύθηκε το Οθωμανικό κράτος.
  36. Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος- Άννα (1341- 1376) Σε ηλικία 9 ετών με εποπτεία της μητέρας του Άννας και του Ιωάννη Καντακουζηνού, με τον οποίο επήλθε σύγκρουση.
  37. Ιωάννης Στ΄ Καντακουζηνός (1347-1355) Όταν στέφθηκε αυτοκράτορας, πάντρεψε την κόρη του Ελένη με τον Ιωάννη τον Ε΄. Οι έριδες όμως συνεχίστηκαν παρά τη συγγένεια κι έτσι ο Καντακουζηνός παραιτήθηκε κι έζησε ως μοναχός στον Μυστρά.
  38. Ανδρόνικος Δ΄ Παλαιολόγος (1376- 1379) Γιος του Ιωάννη Ε΄ που επαναστάτησε εις βάρος του πατέρα του και του πήρε τον θρόνο για 3 χρόνια.

84β  Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος (1379- 1391) Ξαναπήρε τον θρόνο από τον γιο του Ανδρόνικο με τη βοήθεια των Τούρκων.

  • Ιωάννης Ζ΄ (1390) Γιος του Ανδρόνικου, ως συναυτοκράτορας
  1. Μανουήλ Β΄Παλαιολόγος ( 1391- 1425) Δευτερότοκος γιος του Ιωάννη. Αξιόλογος αυτοκράτορας και συγγραφέας.
  2. Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος (1425- 1448) Πρωτότοκος από τους 6 γιους του Μανουήλ Β΄και της Ελένης Δραγάση, κυβερνούσε τώρα ένα μικρό κράτος, ζητώντας βοήθεια από τη Δύση χωρίς αποτέλεσμα.
  3. Κων/νος ΙΑ΄Παλαιολόγος (1448- 1453) Ήταν ο νεότερος αδελφός του Ιωάννη και τον διαδέχτηκε στον θρόνο, ενώ ήταν δεσπότης του Μυστρά. Γενναίος και αποφασιστικός, όμως, η κατάσταση ήταν απελπιστική, αφού η Πόλη πολιορκήθηκε από 300.000 Τούρκους και 400 πλοία. Οι 7000 Έλληνες και Βενετοί δεν άντεξαν και η Κων/πολη αλώθηκε στις 29-5-1453, ενώ ο Κων/νος έπεσε ηρωικά και μαζί η Βυζαντινή αυτοκρατορία μετά από 1129 χρόνια.

Κλείνοντας, να θυμηθούμε τον Όμηρο που έλεγε πως «δεν υπάρχει κανένα ζωντανό πλάσμα πάνω στη γη, που να είναι πιο άθλιο από τον άνθρωπο.»

ΠΗΓΕΣ: «Βυζάντιο» Αγγ. Μαντέλλου

«Βυζαντινοί Αυτοκράτορες» Ηλία Λάσκαρη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ