ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διλήμματα δρομέων…

0

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την τοπική εορτή του ολοκαυτώματος του Μονής Αρκαδίου. Την κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, σύμβολο ηρωισμού και θυσίας της Κρητικής Επανάστασης του 1866.

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων από μικρός θυμάμαι (1965+) περιλαμβανότανε και ο Αρκάδιος δρόμος, από το Μοναστήρι στο γήπεδο της Σοχώρας.

Τα τελευταία χρόνια με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής ο Αρκάδιος δρόμος διοργανώνεται την πλησιέστερη Κυριακή της επετείου (9 Νοεμβρίου) ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή δρομέων και από άλλες περιφέρειες.

Αυτή η χρονική μετάθεση του αγώνα σε σχέση με την ημέρα μνήμης της εθελοθυσίας έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις μεταξύ των ντόπιων, κυρίως, δρομέων.

Η μια πλευρά ισχυρίζεται ότι η μετάθεση του αγώνα στην πλησιέστερη Κυριακή της επετείου διευκολύνει τη συμμετοχή περισσοτέρων δρομέων, Ρεθυμνίων και μη, ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί «προσβολή» στη μνήμη της εθελοθυσίας την αποκοπή του Αρκάδιου δρόμου από τις λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας της επετείου.

Και οι δύο πλευρές έχουν τα δίκια τους ανάλογα με την οπτική γωνία που «βλέπουν» τον Αρκάδιο δρόμο.

Εγώ θα (ξανα)καταθέσω τη δικιά μου οπτική γωνία, ως Ρεθεμνιώτης, πρώην ερασιτέχνης δρομέας μεγάλων αποστάσεων, με πολλές συμμετοχές και στον Αρκάδιο δρόμο.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει μεγεθυνθεί το δρομικό κίνημα, στα όρια της μόδας, με αποτέλεσμα να διοργανώνονται αγώνες για όλα τα γούστα σχεδόν κάθε Κυριακή σε κάποιον από τους νομούς της Κρήτης. Πεδίον δόξης λαμπρόν συμμετοχής για τους ερασιτέχνες δρομείς.

Μάλιστα κάποια στιγμή οι Κρήτες διοργανωτές αγώνων, επετειακών και μη, αναγκάστηκαν να καθίσουν κάτω και να φτιάξουν καλεντάρι αγώνων Κρήτης για να μην υπάρχουν ταυτόχρονοι («ανταγωνιστικοί») αγώνες.

Στο οποιοδήποτε καλεντάρι αγώνων, κατά τη γνώμη μου, οι επετειακοί αγώνες θα πρέπει να είναι αμετάθετοι. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν τόσοι άλλοι αγώνες, μη επετειακοί, που μπορούν να πιστοποιούν την προπονητική πρόοδο των δρομέων.

Αγώνες ιστορικής μνήμης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως ένα αθλητικό event με κριτήριο αξιολόγηση, κυρίως τον αριθμό συμμετοχών!

Εάν λοιπόν ο Αρκάδιος δρόμος είναι αφιερωμένος στην εθελοθυσία θα πρέπει να γίνεται στην επέτειο…κι όσοι πιστοί δρομείς προσέλθουν.

Εάν πάλι θέλουμε να κάνουμε ένα αγώνα της Αρκάδιας διαδρομής τότε μπορούμε να τον κάνουμε όποια Κυριακή βολεύει…για να καμαρώνουμε πολλές συμμετοχές.

Ας αποφασίσουν οι διοργανωτές το τι θέλουν…χωρίς να χρυσώνουν το χάπι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ