ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημοσιογραφία ναι, αλλά…

0

Την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό έγγραφο, που έφερε τον χαρακτηρισμό «εμπιστευτικόν», και όπως έλεγε η εφημερίδα, «αλλάζει τα δεδομένα στις έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης για την υπόθεση της Novartis», καθώς από αυτό προκύπτει, ότι οι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που ενοχοποίησαν με τις καταθέσεις τους τους δέκα πολιτικούς, είναι ακριβώς τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Το έγγραφο αυτό, που φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου του 2019 υπογράφεται από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ενημερώνει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το πώς έγιναν τα πράγματα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργείται ήδη από το ανώτατο δικαστήριο για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Aπό το εμπιστευτικό έγγραφο, προκύπτει ότι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι τα ίδια πρόσωπα με τους μάρτυρες που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ.

Η αποκαλυπτική παραδοχή από την ίδια την εισαγγελέα Διαφθοράς προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το πώς εντοπίστηκαν και πώς μπήκαν σε καθεστώς προστασίας, δύο από τους τρεις μάρτυρες, είναι εξαιρετικά σημαντική και προσδίδει νέα τροπή στις διενεργούμενες έρευνες.

Όπως τόνιζαν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δικαστικές πηγές με γνώση των θεμάτων, δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, χρηματικά οφέλη.

Ο κλονισμός της νομιμότητας των καταθέσεων των δύο από τους τρεις μάρτυρες θα αποτελέσει μείζονος σημασίας γεγονός, καθώς οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων αποτέλεσαν τον πυλώνα ενοχοποίησης των πολιτικών στην υπόθεση της Novartis και η απόδειξη ότι ελήφθησαν όπως ελήφθησαν, θα μπορούσε να κλονίσει ολόκληρο το οικοδόμημα των δικαστικών ερευνών για τους πολιτικούς.

Και μετά, ήρθε το εξώδικό της κ. Τουλουπάκη, όπως αναμενόταν… Με αυτό, η εισαγγελέας ζητά την αποκάλυψη του «πληροφοριοδότη» του εγγράφου, ενώ επιχειρεί να δικαιολογήσει, γιατί οι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, ήταν τα ίδια πρόσωπα με εκείνα, όπως η ίδια αποκαλύπτει στο επίμαχο έγγραφο, που εξετάστηκαν στις ΗΠΑ.

Η κ. εισαγγελέας θέτει συγκεκριμένη προθεσμία για την αποκάλυψη του «πληροφοριοδότη» και σε αντίθετη περίπτωση δηλώνει ότι θα στραφεί δικαστικά.

Η απάντηση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ: Μια εξώδικη διαμαρτυρία, ακόμη και αν προέρχεται από μία Εισαγγελέα, δεν μπορεί να καταλύσει το δικαίωμα της εφημερίδας στην πληροφόρηση του κοινού και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους και το διευθυντή της σε δημόσιες δηλώσεις, όπως ζητά η κ. Τουλουπάκη, παραβλέποντας το δημόσιο ενδιαφέρον του θέματος, αλλά και το δημοσιογραφικό απόρρητο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη δημοσιογραφία.

Να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το εξώδικό της προς την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπου αφήνει αιχμές κατά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη διαρροή του εμπιστευτικού εγγράφου που φέρει την υπογραφή της για τους προστατευόμενους μάρτυρες, επιχείρησε με νεότερη δήλωσή της η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η κυρία Τουλουπάκη που με το εξώδικό της επιχείρησε να αμφισβητήσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας όπου δημοσιεύθηκε το εμπιστευτικό έγγραφο, είχε αφήσει αιχμές κατά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ενώ είχε φθάσει στο σημείο να αφήνει υπόνοιες κατά της δημοσιογράφου για υπεξαίρεση του επίμαχου εγγράφου από τον Αρειο Πάγο (!) κατηγορώντας τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς για πλημμελή φύλαξη της δικογραφίας.

Ειδικότερα η κυρία Τουλουπάκη σε δήλωσή της αναφέρει:

«Προς αποφυγή σκόπιμων παρερμηνειών διευκρινίζω ότι με κανέναν τρόπο η εξώδική μου δήλωση δεν συνιστά μομφή σε βάρος του Αρείου Πάγου, τους λειτουργούς του οποίου σέβομαι και τιμώ και για τους οποίους είμαι απολύτως βέβαιη ότι ουδεμία σχέση έχουν με τη διαρροή του εμπιστευτικού εγγράφου που είδε το φως της δημοσιότητας». Παιχνιδάκια! Τι άλλο;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ