ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παραλειπόμενα…Φιλόξενοι στα λόγια, αγενείς στην πράξη

0

Ουδείς αμφισβητεί το πόσο σημαντικό ήταν για την προβολή της πόλης μας παγκοσμίως, η διεξαγωγή του OCEANMAN World Final στο Ρέθυμνο από την EY ZHN Greece με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Ρεθύμνης, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ).

Και ενώ όλα κύλησαν ομαλά οργανωτικά με τους 800 περίπου αθλητές από 40 χώρες να δίνουν παγκόσμιο χρώμα στο Ρέθυμνο στη λήξη της τουριστικής περιόδου, μια στάση αιρετών, κατά τη γνώμη μου, χάλασε την εικόνα της κρητικής φιλοξενίας που τόσο διαφημίζουμε.

Για του λόγου το αληθές:

 Διαβάζω από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του OCEANMAN  

«Σάββατο 29 Οκτωβρίου

19.00 Παραδοσιακοί χοροί από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης και Τελετή απονομών (Φορτέτζα)  

20.00 Παραδοσιακό δείπνο (Φορτέτζα).»

Διαπιστώνω στις19:20 που έφτασα στη Φορτέτζα :

Ένα θέατρο Ερωφίλη ασφυκτικά γεμάτο, κυρίως από τους φιλοξενούμενους ξένους αθλητές, με παρόντες επισήμους (μέχρι το τέλος του προγράμματος) την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Ζαχαράκη, και τον ΓΓΑ κ. Μαυρωτά …και απόντες τον Δήμαρχο και την Aντιπεριφερειάρχη.

Επί σκηνής βρισκόταν οι Βρακοφόροι Κρήτης που εντυπωσίαζαν με το χορό τους το παγκόσμιο κοινό και τους ελάχιστους ντόπιους.

Όταν ρώτησα, τι συνέβη και λείπουν οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, Δήμαρχος και Aντιπεριφερειάρχης αφήνοντας μόνους τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, πήρα την παρακάτω αποστομωτική απάντηση « Ήταν καλεσμένοι σε εγκαίνια ξενοδοχείου…κι έφυγαν για να προλάβουν».

Από ότι έμαθα, ευτυχώς! πρόλαβαν τα εγκαίνια του ξενοδοχείου. Δύο στα δύο! Ούτε μνημόσυνα να ήταν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την τελετή των απονομών, ελλείψει «επισήμων», κινδύνεψαν να ζητήσουν εθελοντές από το κοινό για να δώσουν μετάλλια σε νικητές.

Έμεινα αποσβολωμένος! Δηλαδή (προς)καλείς κάποιους «ξένους» στο σπίτι σου και το διαφημίζεις κι όταν αυτοί φτάσουν, μόλις καθίσουν λίγο, τους ανακοινώνεις (ζητώντας την κατανόηση τους!...ευγενικά, αγενώς) ότι θα πρέπει να φύγεις γιατί είσαι αλλού καλεσμένος!!!! Εάν υπήρχε Ξένιος Ζευς σίγουρα θα κατακεραύνωνε!

Κατά τα άλλα η «Κρητική φιλοξενία» είχε δεσπόζουσα θέση στις αναφορές αιρετών για την ανάληψη της διοργάνωσης.

Γ. Μαρινάκης: «Αυτή η πολύ σπουδαία διοργάνωση που ακούω πόση απήχηση έχει παντού, έρχεται και πάλι στο Ρέθυμνο σε μια χρονική περίοδο που θεωρούμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτούς τους ανθρώπους που θα γίνουν οι καλύτεροι, πρεσβευτές του Ρεθύμνου.»

Πέπη Μπιρλιράκη:  «Το Ρέθυμνο καλωσορίζει τη μεγάλη διοργάνωση του Oceanman. Οι Ρεθυμνιώτες συσπειρώνονται και κινητοποιούνται όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο για να βγει ένα αποτέλεσμα αντάξιο της φήμης της φιλοξενίας που προάγει ο τόπος μας… Θα είμαστε όλοι εκεί»

Υ.Γ.

Στη Φορτέτζα οι οικοδεσπότες την κοπάνησαν με το «καλημέρα» αξιολογώντας (γνώμη μου) ότι δεν υπήρχαν «ψηφαλάκια» στην κατάμεστη από αλλοδαπούς Ερωφίλη σε αντίθεση με τα εγκαίνια του ξενοδοχείου όπου η δεξαμενή θα ήταν γεμάτη.

Το λυπηρό είναι ότι η κοινωνία σε μεγάλο βαθμό θεωρεί «δικαιολογημένες» τέτοιες συμπεριφορές αιρετών…ιδίως σε προεκλογικές περιόδους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ