ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εφιάλτη ξαναζώ…ξυπνάτε με!

0

Παραμονές της καρναβαλικής παρέλασης, της κορωνίδας των εκδηλώσεων της Αποκριάς, περπατώ κατά μήκος της «λεωφόρου» της πόλης και σκοντάφτω πάνω σε οικοδομικές σκαλωσιές!…είτε βαδίζοντας στο πεζοδρόμιο είτε στην άκρη του δρόμου.

Ευτυχώς τουλάχιστον στο τμήμα της σκαλωσιάς που βρίσκεται μέσα στο δρόμο υπάρχει σήμα του ΚΟΚ (υποχρεωτικής κατεύθυνσης) που εφιστά την προσοχή στους οδηγούς των τροχοφόρων να μην πέσουν πάνω της γιατί θα τους έρθει το ηχείο στο κεφάλι!

Από ότι πληροφορούμαι οι 3 από τους 4 εργολάβους της ηχητικής εγκατάστασης αναγκάζονται για να στηρίξουν τα 50 ηχητικά σημεία, από την αφετηρία της παρέλασης μέχρι  το πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων, να κάνουν χρήση σκαλωσιάς τύπου «πύργου» ενώ ο 4ος εργολάβος για να στηρίξει τα δικά του 22 ηχητικά σημεία από το πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων μέχρι το κατάστημα ΧΑΣΙΚΟΥ ΔΕΝ θα κάνει χρήση επίγειων υποστηρικτικών βάσεων. Είναι ο ίδιος εργολάβος που ανέλαβε την ηχητική κάλυψη των πρόσφατων παρελάσεων χωρίς ο κόσμος να μπλέκεται σε σκαλωσιές.

Βλέποντας αυτή την αντιμετώπιση από τον υπεύθυνο (-ους) του δήμου της προκήρυξης-ανάθεσης της ηχητικής εγκατάστασης διερωτώμαι μήπως κι αυτή εντάσσεται στο καρναβαλικό πνεύμα του «τσουλομασκαρά*».

Και τούτο γιατί α) πιθανότατα δεν έχουν μεταξύ τους τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά τα 72 ηχητικά στοιχεία των 4 εργολάβων και β) η διάταξη των ηχητικών στοιχείων διαφοροποιείται μεταξύ των 3ων και 4ου εργολάβου.

Εάν στα παραπάνω προσθέσει κάποιος και την αδυναμία του εναπομείναντος  πεζοδρομιακού χώρου για το κοινό τότε η καρναβαλική παρέλαση για ποιους γίνεται? Για εκείνους που έχουν μπαλκόνια επί της διαδρομής? ή για τα κανάλια?

Είναι οξύμωρο η δημοτική αρχή από τη μια να προσπαθεί να «εκσυγχρονίζεται» τεχνολογικά προς όφελος της ποιότητας της ζωής των πολιτών ( βιώσιμη κινητικότητα, περιβάλλον, υπηρεσίες,…) και από την άλλη να παρουσιάζει εικόνα από τα παλιά…μια παρωχημένη ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ…16 χρόνων.

Υ.Γ.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σκεφθούν οι διοργανωτές η καρναβαλική παρέλαση να γίνεται στην παραλία, σεβόμενοι καρναβαλιστές και κοινό.

Όσον αφορά το σημερινό Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι ας είμαστε ρεαλιστές, όπως πολύ εύστοχα έχει αρθρογραφήσει ο συμπολίτης δικηγόρος Ν. Κοτζαμπασάκης, αποτελεί μετάλλαξη ενός «θεσμού» που επηρεάζει την ταυτότητα της πόλης, διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα και με προϋποθέσεις μπορεί να είναι δημιουργικό και ουσιαστικό για το Ρέθυμνο και τους Ρεθεμνιώτες.

(*)τσουλομασκαράς : Ο μασκαράς των δικών μου παιδικών χρόνων που δεν φορούσε «στολή» ραμμένη αλλά πρόχειρα ρούχα της καθημερινότητας, επιμελημένα κακόγουστα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ