ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συγκυβέρνηση

0

 Επιμένει στην πολιτική αυτονομία του το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, με συνεργάτες του να επαναλαμβάνουν τη θέση για κυβέρνηση με «σοσιαλδημοκρατικό κορμό» και πρωθυπουργό πρόσωπο εκτός των Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Δεν ξαφνιάστηκαν στο ΠΑΣΟΚ με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Αν και ανέμεναν να ακούσουν το σχετικό κάλεσμα, δεν έδειξαν να πείθονται για την ορθότητα και την ειλικρίνειά του.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα σχολίαζαν κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ότι τα εν λόγω επιχειρήματα έχουν διατυπωθεί εκ νέου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έδειξε και αυτή τη φορά να επιμένει είτε σε παλιούς όρους, είτε σε αντιγραφές θέσεων και συνθημάτων του ΠΑΣΟΚ από προηγούμενες πολιτικές περιόδους όπως το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και το «δίκαιη κοινωνία».

Σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θύμιζαν, πρώτον, τη δημόσια δέσμευση του προέδρου του κόμματος έναντι των ψηφοφόρων για πολιτική αυτονομία. Δεύτερον, διευκρίνιζαν ότι η στάση τους καθορίζεται αξιακά και προγραμματικά και όχι με όρους νομής της εξουσίας. Τρίτον, υπογράμμιζαν την καθαρή, όπως έλεγαν, θέση που έχει διατυπώσει ο κ. Ανδρουλάκης περί μιας κυβέρνησης «σοσιαλδημοκρατικού κορμού» με ανάλογο πρόσημο ως προς την πολιτική ατζέντα. Και τέταρτον, και ιδιαίτερα σημαντικό, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε πρόσωπα που κυβέρνησαν και τα οποία στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι απέτυχαν να φέρουν καλύτερες μέρες για τη χώρα και τους πολίτες, εντάσσοντας σε αυτό το κάδρο και τον κ. Τσίπρα.

Παρέπεμπαν δε σε μια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», σύμφωνα με την οποία ο τρόπος που πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει καμία σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία» και ότι προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι να «παραμερίσει τα σενάρια Μητσοτάκη - Τσίπρα και να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό μια αξιόπιστη πρόταση για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».

Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι αιχμές του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζου, ο οποίος στον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου και προκειμένου να αναδείξει τις διαφορές των δύο κομμάτων καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «ρητορικές πλειοδοσίες, επένδυση στην πόλωση και τον διχασμό και λαϊκισμό», αμφισβητώντας το περιεχόμενο της προοδευτικότητας των θέσεων που προβάλλει.

Τέλος, όπως συμπλήρωναν αρμόδιες πηγές, τους πολιτικούς συσχετισμούς θα τους καθορίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και το βράδυ των πρώτων εκλογών θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους. «Εκεί θα φανεί ποιοι επιθυμούν κυβερνητική σταθερότητα και ποιοι είναι προσκολλημένοι στη ματαιοδοξία και τις καρέκλες τους» κατέληγαν με νόημα.

■ Την Κυριακή στις 11 το πρωί το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης, το 2ο θεματικό προσυνέδριό του με αντικείμενο την ενέργεια και τίτλο «Για μία κοινωνικά δίκαιη απάντηση στην ενεργειακή κρίση». Θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, τοπικοί και κοινωνικοί φορείς, πολιτικά στελέχη, ενώ την κεντρική ομιλία θα κάνει ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.

efsyn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ