ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης σε Ερντογάν για τη μειονότητα στη Θράκη: Είναι θρησκευτική, όχι τουρκική

0

Η μειονότητα στην Θράκη ήταν ένα από τα θέματα που έθιξε ο Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, έκανε λόγο για «τουρκική» μειονότητα, για να λάβει ξεκάθαρη απάντηση από τον Ελληνα πρωθυπουργό ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για «θρησκευτική» μειονότητα που χαρακτηρίζεται ως τέτοια από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα ότι «θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο ελληνισμός της Τουρκίας».

«Βλέπουμε το θέμα της τουρκικής μειονότητας ως ένα θέμα που μπορεί να ενισχύσει την φιλία των λαών μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για να λάβει την απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν γέφυρα φιλίας».

    «Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης και το έμπρακτο ενδιαφέρον για την ευημερία της επιβεβαιώνεται με την έμπρακτη τήρηση αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας», πρόσθεσε.

«Θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», συνέχισε.

«Είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ' ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους», επισήμανε.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ