ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν από Πολωνία: Η Ουκρανία δεν θα αποτελέσει πεδίο νίκης για τον Πούτιν

0

Ομιλία από την Πολωνία την οποία και επισκέπτεται πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε τις δηλώσεις του στην Πολωνία δηλώνοντας ότι "το Κίεβο στέκεται ισχυρό" σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας.

"Πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος ετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου. Λοιπόν, μόλις ήρθα από μια επίσκεψη στο Κίεβο και μπορώ να αναφέρω ότι το Κίεβο στέκεται ισχυρό", δήλωσε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

"Στέκεται όρθιο. Και το πιο σημαντικό, στέκεται ελεύθερο", είπε.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία δοκιμάζει όλες τις δημοκρατικές χώρες.

"Όταν η Ρωσία εισέβαλε, δεν δοκιμάστηκε μόνο η Ουκρανία. Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε μια δοκιμασία. Η Ευρώπη δοκιμάστηκε. Η Αμερική δοκιμάστηκε. Το ΝΑΤΟ δοκιμάστηκε. Όλες οι δημοκρατίες δοκιμάζονται", είπε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι σύμμαχοι στάθηκαν ισχυροί απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

"Ο Πούτιν πίστευε ότι θα υποχωρούσαμε. Έκανε λάθος"

Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε πέρυσι να κινηθούν τα τανκς προς την Ουκρανία, "πίστευε ότι θα πέφταμε κάτω. Έκανε λάθος", δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

"Ο ουκρανικός λαός είναι πολύ γενναίος. Η Αμερική, η Ευρώπη, ένας συνασπισμός εθνών από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό - ήμασταν πολύ ενωμένοι. Η δημοκρατία ήταν πολύ ισχυρή. Αντί για μια εύκολη νίκη που αντιλήφθηκε και προέβλεψε, ο Πούτιν έφυγε με καμένα τανκς και τις ρωσικές δυνάμεις σε αποσύνθεση", είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι ο πόλεμος του Πούτιν ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

"Πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα σπάσει και θα διχαστεί. Αντ' αυτού, το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ άλλοτε. Πίστευε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως όπλο του την ενέργεια, να κάμψει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης, και αντ' αυτού, εργαζόμαστε για να τερματίσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα", πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξακολουθεί να αμφιβάλλει για τη συνεχή υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο.

"Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν θα κλονιστεί, το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί και δεν θα κουραστούμε", δήλωσε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

"Ο άνανδρος πόθος του προέδρου Πούτιν για γη και εξουσία θα αποτύχει και η αγάπη του ουκρανικού λαού για τη χώρα του θα επικρατήσει", δήλωσε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως η ελευθερία είναι αυτό που διακυβεύεται στον πόλεμο.

"Βλέπουμε και πάλι σήμερα αυτό που ο λαός της Πολωνίας και οι λαοί σε όλη την Ευρώπη είδαν για δεκαετίες, οι ορέξεις του αυτοκράτορα δεν μπορούν να κατευναστούν - πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι αυτοκράτορες καταλαβαίνουν μόνο μία λέξη: Το όχι. Όχι, όχι. Όχι, δεν θα πάρετε τη χώρα μου. Όχι, δεν θα πάρετε την ελευθερία μου. Όχι, δεν θα πάρετε το μέλλον μου", δήλωσε ο Μπάιντεν.

"Η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο"

"Η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μια νίκη για τη Ρωσία", είπε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν.

"Για τους ελεύθερους ανθρώπους που αρνούνται να ζήσουν σε έναν κόσμο απελπισίας και ξέρετε, αυτή ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά από κάθε άποψη", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Αδιανόητη κτηνωδία των ρωσικών δυνάμεων και των μισθοφόρων. Έχουν διαπράξει αθλιότητες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χωρίς ντροπή ή τύψεις".

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου.

"Έχουν στοχοποιήσει αμάχους φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τον θάνατο και καταστροφή", είπε. "Χρησιμοποίησαν τον βιασμό ως όπλο πολέμου. Έκλεψαν ουκρανικά παιδιά σε μια προσπάθεια να κλέψουν τον βομβαρδισμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας, τα μαιευτήρια, τα σχολεία, τα ορφανοτροφεία. Κανείς, κανείς δεν μπορεί να αποστρέψει τα μάτια του από τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Ρωσία. Είναι αποτρόπαιο. Είναι αποτρόπαιο. Αλλά εξαιρετικά, επίσης, ήταν η αντίδραση του ουκρανικού λαού και του κόσμου".

"Ένα χρόνο αφότου άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες, τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία. Η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη. Από τη Χερσώνα μέχρι το Κίεβο, η γη έχει ανακτηθεί".

"Η Δύση δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο Πούτιν"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντέκρουσε τους ισχυρισμούς που διατύπωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η Δύση δεν επιδιώκει να ελέγξει τη Ρωσία.

"Απόψε, μιλώ για άλλη μια φορά στον λαό της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα έθνη της Ευρώπης δεν επιδιώκουν να ελέγξουν ή να καταστρέψουν τη Ρωσία. Η Δύση δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο Πούτιν", δήλωσε ο Μπάιντεν την Τρίτη σε ομιλία του στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Και πρόσθεσε: "Αυτός ο πόλεμος δεν υπήρξε ποτέ μια αναγκαιότητα. Είναι μια τραγωδία. Ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο".

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ενώ ο Πούτιν επιλέγει να συνεχίσει τον πόλεμο, "ενώ ο Πούτιν έχει την επιλογή να τερματίσει τον πόλεμο όποτε το αποφασίσει".

Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φιλοξενήσουν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του επόμενου έτους. "Του χρόνου, θα φιλοξενήσω κάθε μέλος του ΝΑΤΟ για τη σύνοδο κορυφής μας το 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μαζί, θα γιορτάσουμε την 75η επέτειο της ισχυρότερης αμυντικής συμμαχίας στην ιστορία του κόσμου: του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων στη Βαρσοβία της Πολωνίας, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας.

Επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το ΝΑΤΟ και το άρθρο 5, την ιδρυτική αρχή της ομάδας ότι η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα.

"Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία μας και στο άρθρο 5 είναι ακλόνητη. Και κάθε μέλος του ΝΑΤΟ το γνωρίζει και η Ρωσία το γνωρίζει επίσης. Η επίθεση εναντίον ενός είναι επίθεση εναντίον όλων. Είναι ένας ιερός όρκος", είπε.

Ορκίστηκε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους "θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία καθώς αυτή υπερασπίζεται τον εαυτό της".

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ