ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Χάρις προηγείται του Τραμπ σε νέα δημοσκόπηση του CBS -Ψάχνει ακόμα υποψήφιο αντιπρόεδρο

0

Προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Νοεμβρίου καταγράφει μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Προσπαθώντας να ανακόψει τη φόρα της Χάρις τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικάνος προεδρικός υποψήφιος εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον της, αμφισβητώντας την καταγωγή της και την πνευματική της υγεία. Αλλά η δημοσκόπηση του CBS επιβεβαιώνει ότι η Χάρις όχι μόνον έκλεισε την ψαλίδα, αλλά ξεπέρασε στην πρόθεση ψήφου τον Τραμπ με ποσοστό 50% έναντι 49% του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Το προβάδισμα της Χάρις είναι αμελητέο και εντός του περιθωρίου λάθους της δημοσκόπησης – είναι όμως ένα προβάδισμα που δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα ο Τζο Μπάιντεν.

Τη Χάρις φαίνεται ότι στηρίζουν οι νέοι και κυρίως οι γυναίκες και οι μαύροι ψηφοφόροι. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, περισσότεροι μαύροι δηλώνουν σήμερα ότι σκοπεύουν να πάνε να ψηφίσουν τον Νοέμβριο. Η πρόκληση για την Χάρις θα είναι να διατηρήσει αυτή τη θετική δυναμική και τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Η Χάρις πέρασε από συνέντευξη υποψήφιους για την αντιπροεδρία

Ένας σημαντικός σταθμός για την καμπάνια της Χάρις θα είναι η ανακοίνωση του υποψηφίου που θα αναλάβει την αντιπροεδρία, εφόσον εκείνη εκλεγεί πρόεδρος.

Όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι είναι λευκοί άνδρες και, σύμφωνα με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Χάρις συζήτησε αυτοπροσώπως με τρεις εξ αυτών στην Ουάσινγκτον: τον γερουσιαστή από την Αριζόνα Μαρκ Κέλι, τον κυβερνήτη της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο και τον κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Ουολτς, που δεν είναι τόσο γνωστός στο κοινό. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Άντι Μπεσίρ, του κυβερνήτη του Κεντάκι, καθώς και του νυν υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ. Σύμφωνα με το CBS η λίστα των υποψηφίων έχει περιοριστεί σε πέντε ονόματα.

Το επιτελείο της Χάρις έχει ήδη ανακοινώσει ότι την Τρίτη η υποψήφια των Δημοκρατιών και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της θα ξεκινήσουν περιοδεία σε τουλάχιστον επτά αμφίρροπες Πολιτείες, που θα μπορούσαν να κρίνουν τις εκλογές.

Οι τρεις επικρατέστεροι

Ο Σαπίρο έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής από το 2022 που εξελέγη κυβερνήτης της Πενσιλβάνια και θεωρείται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την Χάρις να αλώσει την εν λόγω πολιτεία – κλειδί, που πρέπει να κερδίσει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνα Μαρκ Κέλι, πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού και αστροναύτης της NASA, έχει εξελιχθεί σε ηγετική φωνή για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και η έντονη στάση του αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και τα κατά καιρούς επικριτικά βέλη που έχει εκτοξεύσει κατά της κυβέρνηης Μπάιντεν θα μπορούσαν να προσελκύσουν ανεξάρτητους και συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ο Ουόλτς, ο οποίος υπηρέτησε 12 χρόνια στο Κογκρέσο προτού γίνει κυβερνήτης της Μινεσότα το 2019, κέρδισε την εθνική προσοχή για τη στρατηγική του να χαρακτηρίσει «περίεργους» τον Ντόναλντ Τραμπ και τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του τελευταίου, Τζέι Ντι Βανς.
Σημαντικό συνδικάτο υποστηρίζει τον Μπεσίρ ως υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χάρις

Την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με την Χάρις για την επιλογή υποψηφίου και ερωτηθείς τι πρέπει εκείνη να αναζητήσει σε έναν υποψήφιο αντιπρόεδρο, απάντησε: «Θα την αφήσω να το λύσει αυτό».

Οι πιθανοί υποψήφιοι που θα περιλαμβάνονται με την Χάρις στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου αντιμετωπίζουν μια εξαντλητική διαδικασία ελέγχου, καθώς πρέπει να απαντήσουν σε έως και 200 ​​ερωτήσεις προτού εξεταστεί σοβαρά η υποψηφιότητά τους.

Το United Automobile Workers, ένα μεγάλο συνδικάτο των ΗΠΑ που εκπροσωπεί περισσότερους από 400.000 εργαζομένους, είπε ότι η προτιμώμενη επιλογή του αντιπροέδρου ήταν ο Μπεσίρ, ο οποίος «στάθηκε στο πλευρό μας και ήταν εκεί για τους εργαζόμενους». Μιλώντας στο Face the Nation του CBS, ο πρόεδρος του συνδικάτου, Σον Φέιν, πρόσθεσε ότι και ο Ουόλτς στηρίζει τους εργαζόμενους, αλλά επέκρινε την υποστήριξη του Σαπίρο στα ιδιωτικά σχολεία στην Πενσυλβάνια - μια πρόταση που υποστηρίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους για αποστολή 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε οικογένειες για φροντιστήρια ιδιωτικών σχολείων και σχολικά είδη.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ