ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Σεισμός» στη Γερμανία από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Τι λένε οι αναλυτές

0

«Σεισμό» στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας προκάλεσαν τα αποτελέσματα στις πολιτειακές εκλογές της Κυριακής 01/09 στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AFD πέτυχε μια «ιστορική επιτυχία» μετά την μεγάλη νίκη του, ενώ κατέλαβε την δεύτερη θέση στο πιο πυκνοκατοικημένο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Αν και το αποτέλεσμα είχε προβλεφθεί εδώ και μήνες, τα κεντρώα κόμματα αποδείχθηκαν ανίκανα να αντιστρέψουν την τάση. Η συμμετοχή και στις δύο πολιτείες ήταν υψηλή, περίπου στο 74%.

Οι ψηφοφόροι φαίνεται να «τιμώρησαν» τον κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα, έναν χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές στη χώρα.

Οι εκλογές αυτές είναι σίγουρα ενδεικτικές για το κλίμα στην πρωην ανατολική Γερμανία, αλλά δεν αποτελούν και προάγγελο εθνικού αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση δεν κάνουν ευκολότερη την επόμενη μέρα για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον συνασπισμού του.

Το AfD κέρδισε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, εννέα μονάδες μπροστά από το συντηρητικό CDU και πολύ μπροστά από τα τρία κυβερνώντα κόμματα της Γερμανίας.

Πρόκειται για την πρώτη νίκη της ακροδεξιάς σε πολιτειακές εκλογές μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και έχει ελάχιστες ελπίδες να σχηματίσει κυβέρνηση στη Θουριγγία, επειδή είναι απίθανο να συνεργαστούν μαζί της άλλα κόμματα.

Σολτς: «Πικρά τα αποτελέσματα»

Ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «πικρά» και κάλεσε άλλα κυρίαρχα κόμματα να σχηματίσουν πολιτειακές κυβερνήσεις χωρίς την ακροδεξιά. «Η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το συνηθίσει. Το AfD βλάπτει τη Γερμανία. Αποδυναμώνει την οικονομία, διχάζει την κοινωνία και καταστρέφει τη φήμη της χώρας μας», είπε σε δήλωσή του στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι πιο τρομερές προβλέψεις, ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες του (SPD) μπορεί να βρεθούν εκτός του κοινοβουλίου της πολιτείας για πρώτη φορά, δεν βγήκαν αληθινές.

Από την πλευρά της, η Άλις Βάιντελ, συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, δήλωσε: «Είναι μια ιστορική επιτυχία για εμάς. Είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε η ισχυρότερη δύναμη σε πολιτειακές εκλογές. Είναι ένα ρέκβιεμ για αυτόν τον συνασπισμό (στο Βερολίνο)».

cnn.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ