ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

«Καρβέλι», το νέο υπερόπλο των Ουκρανών

0

Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις συλλαμβάνουν κάποιον Ρώσο ύποπτο σαμποτέρ που υποδύεται τον Ουκρανό, συνήθως του ζητούν να προφέρει την ουκρανική λέξη «palyanitsya»-(καρβέλι) από το όνομα ενός τοπικού τύπου ψωμιού, γράφει το περιοδικό Foreign Policy.

«Οι Ουκρανοί μπορούν να αναγνωρίσουν τους εχθρούς τους από το πώς προφέρουν τη λέξη ‘καρβέλι’». Ο ύποπτος αποκαλύπτει σχεδόν πάντα την εθνικότητα και τις πολιτικές του απόψεις προφέροντας τη λέξη με διαφορετική κατάληξη»: «παλιάνιτσα» στα Ρωσικά, αλλά «παλιανίτσα» στα Ουκρανικά.

Οι Ουκρανοί ονόμασαν μάλιστα “Palyanitsya” ένα νέο σούπερ-όπλο στο οποίο επενδύουν πολλές ελπίδες. Ο πρόεδρος Ζελένσκι  έκανε μάλιστα λόγο για ένα όπλο «εντελώς νέας κατηγορίας», όπως ανέφερε η Ukrainska Pravda.

Τι είναι στην πραγματικότητα αυτό το όπλο: «Ένα υβρίδιο πυραύλου και drone, γιατί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εμπίπτει και στους δύο ορισμούς», λέει ο Ουκρανός αναλυτής Ολεκσάντρ Καμίσιν. Το όπλο μοιάζει με μικρό πύραυλο και έχει ουραίο πτερύγιο και κοντά φτερά.

Γεγονός είναι ότι την ίδια στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωνε τη χρήση του νέου «θαυματουργού όπλου», χτυπήθηκε μια αποθήκη πυρομαχικών στη ρωσική περιοχή  Βορονέζ από ένα τέτοιο όπλο.

Νέος «πύραυλος κρουζ» της Ουκρανίας

Ο πύραυλος drone Palyianitysa έκανε το ντεμπούτο του στο πεδίο της μάχης αφού αναπτύχθηκε από την ουκρανική βιομηχανία όπλων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα μετά και την απώλεια του πρώτου μαχητικού   F-16 Fighting Falcon που προμηθεύτηκε από Ευρωπαίους εταίρους, προσπαθεί να ανεβάσει το ηθικό των δυνάμεών του με την Palyanitsya. «Αυτή είναι η νέα μας μέθοδος για αντίποινα εναντίον του εισβολέα. Θα συμπεριληφθεί στο πυραυλικό πρόγραμμα της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι. «Αυτός ο πύραυλος- drone είναι πολύ πιο γρήγορος από τα drones μεγάλου βεληνεκούς – και πιο ισχυρός», πρόσθεσε.

Ο αναλυτής Χ. Σάτον τονίζει πάντως ότι το νέο στρατηγικό όπλο που αποκάλυψε η Ουκρανία, θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο σαν πύραυλος κρουζ παρά με drone και το διακριτικό του επιλέχθηκε πιθανώς επειδή είναι « δύσκολο για τους Ρωσόφωνους να το προφέρουν»..

Αυτός ο πύραυλος κρουζ βασίζεται σε ένα κυλινδρικό σώμα με απλές επιφάνειες ελέγχου και δύο μεγάλα πτερύγια στο μπροστινό τμήμα, που τροφοδοτείται από έναν κινητήρα τζετ στο πίσω μέρος. Αυτός ο νέος πύραυλος είναι μάλιστα «φθηνότερος» από έναν τροποποιημένο πύραυλο Neptune , που χρησιμοποιείται ευρέως από τους Ουκρανούς για τις χειρουργικές «επιδρομές» τους σε στρατηγικούς ρωσικούς στόχους.

10.000 ρωσικοί πύραυλοι

Σε δυόμισι χρόνια ολοκληρωτικού πολέμου, η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 10.000 πυραύλους διαφόρων τύπων και περισσότερες από 33.000 βόμβες  κατά της Ουκρανίας. «Για να σταματήσουμε τις επιθέσεις στις πόλεις μας είναι απαραίτητο να χτυπήσουμε τους φορείς αυτών των όπλων, τα ρωσικά αεροπλάνα που σταθμεύουν στα στρατιωτικά αεροδρόμια», λέει ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει από πλατφόρμες που ασχολούνται με τη διάδοση πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι τομείς Μπέλγκοροντ και Κουρτσκ αποτελούν πλέον «αγαπημένο στόχο» των ουκρανικών drones μεγάλης εμβέλειας, μαζί με την Κριμαία.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αυξάνουν την ένταση των επιθέσεων με drone καμικάζι βαθιά στο ρωσικό έδαφος, αφού έλαβαν άδεια από την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα, όπως οι «έξυπνες» βόμβες GBU-39 που εκτοξεύονται από αεροσκάφη, ενώ περιμένουν να λάβουν τη συγκατάθεση για τη χρήση των «όπλων μεγάλου βεληνεκούς  για επιδρομές, βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ