ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ο καύσωνας έβγαλε τους λαγοκέφαλους στα ρηχά - Πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά στην Κρήτη

0

 Αποθρασύνεται... το τοξικό ψάρι, που επιτίθεται πλέον και σε λουόμενους

Πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά καθώς δε δέχονται καμία απειλή από πουθενά... Ο λόγος για τα λαγοκέφαλα, τα οποία κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσες μεταξύ αυτών και τις κρητικές.

Τα ίδια, ωστόσο, αποτελούν απειλή και μάλιστα πολύ επικίνδυνη όχι μόνο για τους ψαράδες, αλλά πλέον και για τους λουόμενους, κάτι που επιβεβαιώνουν τα περιστατικά επιθέσεων που έχουν καταγραφεί σε παραλίες του νησιού, φτάνοντας στο σημείο να σημειωθεί μέχρι και ακρωτηριασμός όταν λαγοκέφαλος έκοψε ένα κομμάτι από το δάκτυλο ανθρώπου την ώρα που κολυμπούσε σε παραλία της Κρήτης, ενώ μια από τις πιο τραγικές περιπτώσεις αποτελεί περιστατικό στη Σητεία, όπου πριν από δύο χρόνια ένα αγόρι δέχτηκε επίθεση από λαγοκέφαλο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, πέρυσι τον Αύγουστο, σε παραλία των Χανίων, γυναίκα ενώ κολυμπούσε αρκετά βαθιά ένιωσε ένα δάγκωμα στην περιοχή του γλουτού, πάνω από το μαγιό. Κατάλαβε πως την είχε δαγκώσει λαγοκέφαλος, αφού είδε τα δόντια του, όπως η ίδια υποστήριξε. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κάλυμνο.

Κάτι όμως που ίσως να μη γνωρίζει πολύς κόσμος είναι το γεγονός ότι, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, όπως καλή ώρα οι συνθήκες καύσωνα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, τα λαγοκέφαλα έχουν την τάση να βγαίνουν στα ρηχά, σε σημείο μάλιστα του να μη διστάζουν να πλησιάσουν ακόμα και στην ακτή και ας βρίσκονται εκεί λουόμενοι, αφού ως φαίνεται δεν τα πτοεί ούτε καν η ανθρώπινη παρουσία! Αυτό αποδεικνύει και πρόσφατο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου από παραλία της Σητείας, στο οποίο ένα μεγάλο κοπάδι λαγοκέφαλων διακρίνεται να βγαίνει έξω από τη θάλασσα και να πλησιάζει την ακτή, αψηφώντας τους λουόμενους που, όπως ήταν φυσικό, τρομοκρατήθηκαν στη θέα τους και άρχισαν να τους πετάνε πέτρες, θέλοντας έτσι να τους απομακρύνουν, αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Περιέχουν μια πολύ ισχυρή νευροτοξίνη

Τα τελευταία χρόνια η εισβολή θαλάσσιων αλλόχθονων ειδών που σημειώνεται στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες είναι μαζική. Από αυτά, αρκετά προκαλούν σημαντικά οικολογικά προβλήματα και παράλληλα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς επηρεάζουν την αλιεία και τον τουρισμό, και ονομάζονται εισβολικά ή χωροκατακτητικά ξενικά είδη. Η Ε.Ε. έχει υπολογίσει πως το οικονομικό αποτύπωμα των αλλόχθονων ειδών κυμαίνεται στα 12 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένας χαρακτηριστικός λεσσεψιανός μετανάστης και ένα θαλλάσιo αλλόχθονο εισβολικό σαρκοφάγο ψάρι, του οποίου η σάρκα και τα εντόσθια περιέχουν μια πολύ ισχυρή νευροτοξίνη, που εάν καταναλωθεί από ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, ακόμη και τον θάνατο.

Οι λαγοκέφαλοι, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τις θάλασσες της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας, με το να μην είναι βρώσιμοι, κινούνται στις θάλασσες ανενόχλητοι και γίνονται ο φόβος και ο τρόμος. Στο στόχαστρό τους μπαίνει ό,τι κινείται και ό,τι γυαλίζει. Πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά και έτσι γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι. Οι ψαράδες της Κρήτης από το 2004, οπότε και έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος λαγοκέφαλος σε τοπικό επίπεδο, είναι σε απόγνωση. Οι λαγοκέφαλοι έχουν καταστρέψει τα εργαλεία τους και έχουν μειώσει σημαντικά τα αλιεύματά τους, στα οποία επιτίθονται με μανία ακόμα και στον γόνο, με την κατάσταση να χειροτερεύει συνεχώς, έχοντας πλέον φτάσει στο σημείο να είναι ανεξέλεγκτη, αφού μέχρι στιγμής, παρά τις μελέτες και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τον περιορισμό όσο γίνεται του σοβαρού αυτού προβλήματος, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από πλευράς Πολιτείας.

«Έχουμε ενημερώσει αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται. Έχουν γίνει μελέτες από το ΕΛΚΕΘΕ. Στην Κύπρο και στην Τουρκία έχουν επιδοτηθεί όσοι έχουν πληγεί από το πρόβλημα αυτό, όμως σε εμάς εδώ δε γίνεται τίποτα. Ως αλιείς έχουμε υποστεί χιλιάδων ευρώ ζημιά. Μας τρώνε τα ψάρια ακόμα και πάνω από τα δίχτυα, τα οποία παράλληλα τα σκίζουν κι εμείς καλούμαστε να τα αντικαταστήσουμε πληρώνοντας το κόστος από την τσέπη μας. Λαγοκέφαλα και λεοντόψαρα μάς έχουν καταστρέψει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κάνει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Νομού Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης.

«Οι λαγοκέφαλοι έχουν επεκταθεί αρκετά, καθώς δεν τα κυνηγάει κανένας και η κλιματική αλλαγή τα ευνοεί. Δε γίνεται καμία προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός τους, πάρα το ότι έχουν δοκιμαστεί, έχουν προταθεί και έχουν γίνει μελέτες και από άλλες χώρες ως προς αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, Γιώργος Τσερπές.

Προτάσεις για την εμπορική του αξία έμειναν μόνο στις μελέτες

Κατά καιρούς, στην προσπάθεια που θέλει το ψάρι “φονιάς” να αποκτά εμπορική αξία και με στόχο να καταστεί ένα αξιοποιήσιμο ψάρι, έχουν γίνει μελέτες για τη χρήση του στην παραγωγή ιχθυαλεύρου, ενώ σκέψεις, μεταξύ άλλων, έχουν γίνει και για την αξιοποίηση του δέρματός του, το οποίο είναι σκληρό και ανθεκτικό. Η ιδέα ήταν, αποκτώντας εμπορική αξία, το ψάρι αυτό να αλιεύεται από την παράκτια αλιεία, περιορίζοντας έτσι τους πληθυσμούς του, επιτρέποντας έτσι στα γνωστά ενδημικά εμπορικά είδη να αυξηθούν και πάλι.

Όμως τέτοιου είδους κινήσεις φαίνεται να χαρακτηρίζονται αρκετά κοστοβόρες και έτσι μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις σκέψεις δεν έχει προχωρήσει, με συνέπεια ο λαγοκέφαλος να δρα ελεύθερος με τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η παρουσία του πλέον στις θάλασσες, ενώ τόσο οι αλιείς, οι επιστήμονες αλλά πλέον και οι πολίτες ζητούν από την Πολιτεία να δράσει, προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η απειλή.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ