ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση δυνητικών κινδύνων για την Κρήτη

0

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

O πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μιλάει για την άσκηση Μίνωας αλλά και για μια ολοκληρωμένη πρόταση που ετοιμάζει ο οργανισμός για την αντιμετώπιση δυνητικών κινδύνων από φυσικά φαινόμενα στην Κρήτη. Επίσης, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με το δήμαρχο του Ρεθύμνου για την επικαιροποίηση της μελέτης αντισεισμικής προστασίας.

Συνέντευξη Σταύρος Ρακιντζής

Παρατηρούμε ότι το τελευταίο διάστημα η Κρήτη είναι στο επίκεντρο των επιστημόνων για θέματα που έχουν να κάνουν με την κλιματική κρίση τις φυσικές καταστροφές. Γιατί;

«Δεν είναι μόνο η Κρήτη. Δεν απέχει πολύ από την αλήθεια να πούμε ότι η Κρήτη είναι πραγματικά η προτεραιότητά μας. Έτσι, μέσα από τις δράσεις που κάναμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως η μεγάλη άσκηση «Μίνωας», αλλά και άλλες δράσεις, η Κρήτη πάντα είναι ένας ενδιαφέρον χώρος, γιατί είναι πανέμορφη με τα φαράγγια, τις ακρογιαλιές, με τις ακτές, με τα ψηλά βουνά, τους εύφορους κάμπους. Όλα αυτά οφείλονται καθαρά σε φυσικές διεργασίες, έτσι όπως διαμορφώθηκε για το φυσικό και γεωγραφικό πλαίσιο τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Εμείς, αυτή τη στιγμή με αφορμή και την κλιματική κρίση, αλλά και όλα αυτά τα γεγονότα τα οποία βλέπουμε να επιταχύνονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, θέλουμε να μπορέσουμε να καταστήσουμε την Κρήτη λιγότερο τρωτή. Δηλαδή να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε σε ένα επίπεδο επαρκές. Αν και αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε γεγονότα, αλλά να προσαρμοστούμε στις εξελισσόμενες διεργασίες.»

Τι είναι αυτό που την κάνει περισσότερο ευάλωτη;

«Αυτό που την κάνει και όμορφη. Τα φαράγγια, για παράδειγμα, έγιναν από σεισμούς και από έντονες γεωδυναμικές διεργασίες. Διαφορετικά θα ήταν μία έρημος. Μην ξεχνάμε ότι στο ίδιο πλάτος είναι η Τυνησία, είναι η Αλγερία, καταλαβαίνετε ότι αυτές οι περιοχές είναι διαφορετικές από την Κρήτη. Η Κρήτη είναι το ελληνικό τόξο, είναι το σεισμικό τόξο, είναι όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο πολιτισμός αναπτύχθηκε στην Κρήτη. Εκεί που υπάρχουν φυσικά πλεονεκτήματα και παίρνει φωτιά το μυαλό των ανθρώπων και κάνει αυτά που κάνει.»

Έτσι όμως είναι και πιο ευάλωτη η Κρήτη.

Δεν είναι ευάλωτη. Εμείς είμαστε οι ευάλωτοι. Όταν το Ηράκλειο για παράδειγμα έχει 50% αυθαίρετες κατασκευές και δεν φταίνε οι ιδιοκτήτες, γενικώς το σύστημα ολόκληρο. Άρα καταλαβαίνετε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί που διαμορφώνουμε την υψηλή τρωτότητα που υπάρχει. Η φύση κάνει μία χαρά τη δουλειά της και πραγματικά τα δύο τελευταία εκατομμύρια χρόνια που διαμορφώθηκε η Κρήτη, περίπου όπως είναι σήμερα, η φύση κάνει πολύ καλή δουλειά.»

Αυτά βγήκαν και από την άσκηση Μίνωας;

«Είμαστε στη φάση της αποτίμησης, έχουν βγει πολύ καλά συμπεράσματα, ολοκληρώνονται σε δύο εβδομάδες περίπου, για να δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε, όλα αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, ώστε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα μας, γιατί περί αυτού πρόκειται.»

Η γενική εικόνα ποια είναι μέχρι στιγμής;

«Η γενική εικόνα είναι ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά ποτέ δε θα πούμε ότι είμαστε σε ένα άρτιο επίπεδο. Πάντα πρέπει να προσπαθεούμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο θωράκισης, όχι μόνο για σεισμούς, αλλά και για όλα τα φυσικά φαινόμενα.» 

Ετοιμάζεται και μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση δυνητικών κινδύνων για την Κρήτη.

«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τον περιφερειάρχη τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους, ώστε να το δούμε ψύχραιμα και ένα βάθος χρόνου, γιατί αυτά τα πράγματα δε γίνονται ούτε αυτόματα, ούτε εφάπαξ, είναι μία συνεχής διαδικασία.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία προσδοκούμε και από τις προτάσεις που έχουμε να δούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο ο οποίος υπάρχει.»

Η πρόταση πού αποσκοπεί;

«Συνολικά αποσκοπεί στη μείωση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Περιλαμβάνει πολλές φάσεις. Είναι ένα πόνημα υψηλού επιπέδου. Δηλαδή, θα περιλαμβάνει από καταγραφή, χαρτογράφηση, ανάλυση εκτίμησης κινδύνου, διακινδύνευση στο επίπεδο του να υπολογίσουμε ποιες ακριβώς επιπτώσεις μπορούν να υπάρχουν και μετά διαμόρφωση επιχειρησιακών σχεδίων, ασκήσεις ετοιμότητας, εκπαίδευση. Μιλάμε για όλα τα φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιες επιπτώσεις στους ανθρώπους και τις υποδομές. Το σχέδιο θα πρέπει να ενταχθεί πρώτα στην προσεχή προγραμματική περίοδο και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες. Δεν είναι απλά τα πράγματα, ούτε αυτόματα. Θέλουν και χρόνο και δουλειά.»

Με αφορμή την κουβέντα που γίνεται για την κλιματική κρίση ποια είναι η εικόνα για την Κρήτη;

«Η Κρήτη είναι ένας χώρος ο οποίος θέλει ιδιαίτερη προσοχή, είναι το hotspot της όλης διαδικασίας. Προκαλεί καταρχάς ανομβρία, άρα έλλειψη υδάτινων πόρων, θέματα τα οποία άπτονται των δασικών πυρκαγιών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Είναι πάρα πολλά τα θέματα τα οποία υπάρχουν και ουσιαστικά πυροδοτούνται από την κλιματική κρίση. Πρέπει να δούμε και να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να μην έχουμε επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα.»

Είχατε ξεκινήσει και συζητήσεις με τη δημοτική αρχή του Ρεθύμνου για την επικαιροποίηση της μελέτης αντισεισμικής προστασίας.

«Η επικαιροποίηση πρέπει να γίνει, γιατί είναι είκοσι χρόνια πια και το Ρέθυμνο μέσα σε αυτά τα είκοσι χρόνια αναπτύχθηκε πάρα πολύ. Υπάρχουν καινούργια πράγματα τα οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθούν. Έτσι, έχω μία συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο για να δούμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να επανεκκινήσει η διαδικασία για την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου για το σεισμό.»

Θα πρέπει και στην Κρήτη να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο που θα κατευθυνθούν τα κονδύλια για την προστασία από φυσικές καταστροφές και από την κλιματική κρίση;

«Για αυτό η παρουσία μου στο Κολυμπάρι στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής διαχείρισης, ο σκοπός ήταν να καταδείξουμε την αναγκαιότητα να εντάξουμε δράσεις μέσα στην προσεχή προγραμματική περίοδο για να μπορέσουμε να έχουμε τη χρηματοδότηση και να έχουμε αποτελέσματα.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ