ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια και μετά το 2022 αναμένουν τα νοικοκυριά

0

Στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία ζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται να έχουν ήδη «ξεχάσει» την αμέσως προηγούμενη κρίση, αυτή του κορωνοϊού. Μάλιστα, η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και δη η ανησυχία για την ακρίβεια φαίνεται ότι θα είναι μεγάλης διάρκειας –όπως ίσως και οι ανατιμήσεις– με την πλειονότητα των νοικοκυριών να εκτιμά ότι η επίδραση του πολέμου θα επεκταθεί και πέραν του 2022.

    Μεγάλη οικονομική και ψυχολογική πίεση δημιουργεί στους καταναλωτές ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας κυλιόμενης έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) από τις 5 έως τις 10 Απριλίου σε δείγμα 1.000 καταναλωτών, η πλειονότητα καταλαμβάνεται από συναισθήματα θυμού (30%) και φόβου (26%) για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι σαφώς χαμηλότερα, αλλά υπαρκτά με 14% και 19% αντιστοίχως. Το 19% των καταναλωτών νιώθει ανασφάλεια για τον πόλεμο, το 13% ανησυχία και το 15% άγχος. Μόλις το 8% αισθάνεται αδιαφορία. Και πάλι τα ποσοστά για την πανδημία COVID-19 είναι χαμηλότερα, με το 19% μάλιστα να δηλώνει πλέον αδιάφορο για την ύπαρξη του κορωνοϊού. Στα θετικά καταγράφεται ότι μόλις το 2% του κοινού νιώθει πανικό. Αλλωστε το 39% δηλώνει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι σημαντικότερη της πανδημίας COVID-19, ενώ μόλις το 17% δηλώνει το αντίθετο.

Το 81% εκτιμά ότι ο πόλεμος επηρεάζει την ελληνική αγορά, με το 67% να εκτιμά ότι η επίδραση θα διαρκέσει και μετά το 2022. Το 22% πιστεύει ότι οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, το 5% για 2-3 μήνες, ενώ υπάρχει κι ένα 5% που θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία επίδραση. Το 72% πιστεύει ότι λόγω του πολέμου θα υπάρξουν ελλείψεις σε κάποια αγαθά, το 87% «βλέπει» αυξήσεις τιμών σε συγκεκριμένα είδη και το 85% θεωρεί ότι θα αυξηθεί –κάτι που ήδη έχει γίνει βεβαίως– το κόστος ενέργειας και μεταφορών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩ

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ