ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ βλέπει επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα

0

Χθες, το ΔΝΤ υιοθετούσε επί της ουσίας τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα, συμπλέει και τις εκτιμήσεις για επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2023.

Σε μια συγκυρία, όπου η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πόσο βαθιά μπορεί να είναι η ύφεση στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ συντάσσεται με όσους “βλέπουν” ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αντοχές. Έτσι, στο FISCAL MONITOR ενώ υπολογίζει ότι η Ευρωζώνη θα εξακολουθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2027, για την Ελλάδα υιοθετεί την εκτίμηση για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% από την επόμενη κιόλας χρονιά.

Πρωτογενή πλεονάσματα 1,4%, 1,6% και 1,9% στην τριετία 2024- 2026

Το Ταμείο συνδυάζοντας τους μακροοικονομικούς δείκτες, με το δημοσιονομικό μονοπάτι, που έχει χαράξει η Αθήνα, υπολογίζει ότι ο ελληνικός Προϋπολογισμός θα παράξει πρωτογενή πλεονάσματα 1,4%, 1,6% και 1,9% στην τριετία 2024- 2026, ενώ για το 2027 βάζει τον πήχη στο 2%, που κατά την ελληνική πλευρά θα είναι και ο βιώσιμος στόχος μεσομακροπρόθεσμα, προκειμένου να παραμείνει το Χρέος σε βιώσιμη τροχιά.

Για το Χρέος ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ως το 2027 μπορεί να αποκλιμακωθεί στο 149,9% του ΑΕΠ, από το 212,4% που είχε βρεθεί τη χρονιά της πανδημίας, όταν δηλαδή η βύθιση του ΑΕΠ αλλοίωσε τον παρονομαστή του λόγου Χρέος/ΑΕΠ.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ