ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 8,8% μειώθηκε το κόστος στέγασης το πρώτο πεντάμηνο

0

Μείωση του κόστους στέγασης κατά 8,8% καταγράφηκε κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, προσφέροντας σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά. Αλλωστε, κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχε παρατηρηθεί εκτόξευση του κόστους στέγασης κατά 30,6%, ενώ συνολικά το 2022 η σχετική αύξηση είχε διαμορφωθεί σε 25%.

Αντίθετα, το ίδιο χρονικό διάστημα, στην Ευρωζώνη, το κόστος στέγασης συνέχισε να αυξάνεται, αν και με φθίνοντα ρυθμό. Συγκεκριμένα, το κόστος στέγασης σημείωσε άνοδο κατά 7%, έναντι ηπιότερης αύξησης, συνολικά το 2022 (17,5%), σε σύγκριση με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κόστος στέγασης ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος διατηρήθηκε στο 32,4% στη χώρα μας το 2021, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο κόστος στέγασης περιλαμβάνονται δαπάνες όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση (φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.τ.λ.), επισκευές/συντηρήσεις και φυσικά το ύψος του ενοικίου. Οπως αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η πτώση που καταγράφηκε κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο (και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, πλην του Μαΐου) οφείλεται κατά βάση στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.

    Ανάσα στα νοικοκυριά έδωσε κατά κύριο λόγο η υποχώρηση του κόστους της ενέργειας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, που περιλαμβάνει τα κόστη ενέργειας, μειώθηκε κατά 16,3% το πρώτο φετινό πεντάμηνο, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 23,8% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 13,6%. Αντιθέτως, μικρή αύξηση κατά 2,1% σημείωσε ο δείκτης των τιμών φυσικού αερίου, αν και κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε καταγράψει αύξηση 80%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο δείκτης ενέργειας είχε αυξηθεί κατά 50,8% επιβαρύνοντας σημαντικά τα νοικοκυριά. Τη μεγαλύτερη αύξηση με 105% είχε σημειώσει το φυσικό αέριο, ενώ ακολούθησε το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης με 45,1% και ο ηλεκτρισμός με αύξηση 43,1%.

Ωστόσο, το κόστος στέγασης θα μπορούσε να είχε μειωθεί ακόμη περισσότερο φέτος αν είχαν αποκλιμακωθεί και οι τιμές των ενοικίων, οι οποίες αντιθέτως εξακολούθησαν να αυξάνονται κατά τους πρώτους μήνες του 2023 με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4%.

Οπως αναφέρει η Alpha Bank, «η αύξηση, αν και με ήπιο ρυθμό, των τιμών των ενοικίων, δηλαδή των αποδόσεων των ακινήτων, συνάδει με την άνοδο της αξίας των ακινήτων. Συγκεκριμένα, οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών διατήρησαν, το πρώτο τρίμηνο του έτους, έντονα ανοδική πορεία, με τον δείκτη τιμών οικιστικών ακινήτων να καταγράφει σημαντική αύξηση κατά 14,5% σε ετήσια βάση, η οποία προήλθε από την άνοδο των τιμών τόσο των νέων κατοικιών (έως 5 ετών) κατά 12,8% όσο και των παλαιών κατοικιών (άνω των 5 ετών) κατά 15,6%».

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ