ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στα 1,92 δισ. οι καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια

0

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων από τις τράπεζες το 2024, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην οργανική τους κερδοφορία, σε μία περίοδο που η νέα παραγωγή δανείων κινείται σε ρηχά νερά.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, διαβλέποντας την αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των καταθετών για υψηλότερες αποδόσεις με λελογισμένο ρίσκο, βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων.

Η στρατηγική αυτή κρίνεται προς ώρας άκρως επιτυχημένη, καθώς με την εφαρμογή της οι ελληνικοί όμιλοι κερδίζουν διπλά.

Από τη μία πλευρά γλυτώνουν από τους τόκους που θα κατέβαλαν εάν τα χρήματα που κατευθύνονται σε αμοιβαία κεφάλαια παρέμεναν σε προθεσμιακές καταθέσεις και από την άλλη κερδίζουν προμήθειες.+

Πρόκειται για μία από τις κεντρικές πτυχές του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού στο νέο περιβάλλον χαμηλότερου κόστους δανεισμού που αναμένεται να διαμορφωθεί οσονούπω στην αγορά χρήματος.

Με τον τρόπο αυτό θα αναπληρώσουν μέρος των απωλειών από την επικείμενη υποχώρηση των επιτοκίων στην πλειονότητα των υφιστάμενων δανειακών υπολοίπων, καθώς περιορίζονται τα έξοδα που αφορούν την καταθετική βάση και ενισχύονται οι εισπράξεις από μη τοκοφόρες εργασίες.

Η αύξηση της συμμετοχής των τελευταίων στα συνολικά τους έσοδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πλάνων τους, καθώς αυτήν την στιγμή διαμορφώνεται στο μισό σε σχέση με το μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρώπη, απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί τα επόμενα έτη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για την πορεία της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ενδεικτικά των παραπάνω τάσεων.

Μέχρι στιγμής το 2024, οι καθαρές εισροές σε προϊόντα της κατηγορίας διαμορφώνονται σε 1,92 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών ισολογισμών, προς αναζήτηση μίας καλύτερης απόδοσης.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν φτάσει τα 1,06 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε ετήσια βάση, εξέλιξη που δίνει ώθηση στα οργανικά έσοδα των τραπεζών.

Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια και συγκεκριμένα στα νέου τύπου προγράμματα που προσομοιάζουν με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Πρόκειται για προϊόντα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, στα οποία η συμμετοχή εξασφαλίζεται μόνον κατά τις περιόδους διάθεσής τους.

Σε αυτά έχει κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων από τους αποταμιευτές. Συγκεκριμένα, οι καθαρές εισροές από τις αρχές του έτους έως και τα μέσα Απριλίου έχουν διαμορφωθεί σε 1,74 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2023.

Ο λόγος είναι ότι εξασφαλίζουν πρόσβαση σε ένα καλάθι ομολογιακών τίτλων, με αποδόσεις σημαντικά υψηλότερες των λογαριασμών προθεσμίας.

Οι αποδόσεις

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι την επόμενη διετία ή τριετία, ανάλογα με το προϊόν, θα πετύχουν αποδόσεις κάθε χρόνο άνω του 2%.

Ο βαθμός προβλεψιμότητας των κερδών είναι στην προκειμένη περίπτωση υψηλός, καθώς το χαρτοφυλάκιό τους αποτελείται από ομόλογα με μέση ληκτότητα ίση με τη διάρκεια ζωής του εκάστοτε προϊόντος.

Ως εκ τούτου, οι διαχειριστές μπορούν με αρκετά μεγάλη ακρίβεια να υπολογίσουν το συνολικό κέρδος που θα πετύχουν από αυτές τις τοποθετήσεις.

Παράλληλα, σε ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια, βάση του κανονισμού τους, είναι δυνατή η διανομή μερίσματος κάθε χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής τους.

Άρα διασφαλίζουν ένα τακτικό εισόδημα για τους επενδυτές, όπως συμβαίνει και στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να πετύχουν και κεφαλαιακά κέρδη, όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων διεθνώς, καθώς η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ενίσχυση των τιμών των ομολόγων.

Σημειώνεται πάντως ότι τα αμοιβαία κεφάλαια δεν προσφέρουν εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Ωστόσο, στα ομολογιακά, λόγω του σταθερού χαρτοφυλακίου, αλλά και της διασποράς των επενδύσεων ο σχετικός κίνδυνος περιορίζεται σημαντικά.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ