ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Επιστρέφουν στον ρόλο τους – Πώς άλλαξε η σχέση τους με τις μετοχές

0

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία αξιοσημείωτη στροφή στα ομόλογα, ως αντιστάθμισμα κινδύνου, εκπλήσσοντας ακόμα και τους ανθρώπους της αγοράς. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του Gregg Abella, ενός διαχειριστής χρημάτων στο New Jersey, ο οποίο ομολογεί στο Bloomberg, ότι δεν περίμενε την πλημμύρα τηλεφωνικών κλήσεων που έλαβε από πελάτες την περασμένη εβδομάδα. «Ξαφνικά οι άνθρωποι μας λένε, “Ουάου, πιστεύεις ότι είναι καλή στιγμή για να επενδύσουμε σε ομόλογα”,»

Για τον ίδιο είναι κάτι σαν δικαίωση. Σύμφωνα με τα λόγια του, «χτυπάει το γκονγκ» για ομόλογα – και διαφοροποίηση περιουσιακών στοιχείων, ευρύτερα – εδώ και χρόνια. Το ράλι εξέπληξε πολλούς στη Wall Street. Η πανάρχαια σχέση μεταξύ μετοχών και ομολόγων – όπου το σταθερό εισόδημα αντισταθμίζει τις ζημίες όταν οι μετοχές πέφτουν – είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το 2022, όταν αυτός ο συσχετισμός κατέρρευσε ολοσχερώς καθώς τα ομόλογα απέτυχαν να παρέχουν προστασία εν μέσω της διολίσθησης των μετοχών. (Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα, σημείωσε τις χειρότερες απώλειες που έχει καταγραφεί εκείνη τη χρονιά).

Όμως, ενώ το ξεπούλημα τότε πυροδοτήθηκε από ένα ξέσπασμα πληθωρισμού και τον αγώνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τον καταπνίξει αυξάνοντας τα επιτόκια, αυτή η τελευταία πτώση των μετοχών πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον φόβο ότι η οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, ως αποτέλεσμα, έχουν αυξηθεί γρήγορα και τα ομόλογα πάνε πολύ καλά σε αυτό το περιβάλλον.

Κέρδη στα ομόλογα

Καθώς ο δείκτης S&P 500 έχασε περίπου 6% τις πρώτες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης του Αυγούστου, η αγορά ομολόγων σημείωσε κέρδη σχεδόν 2%. Αυτό επέτρεψε στους επενδυτές με το 60% των περιουσιακών τους στοιχείων σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα – μια παλιά στρατηγική για την οικοδόμηση ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με λιγότερη αστάθεια – να έχουν καλύτερη απόδοση από αυτό που κατείχε απλώς μετοχές.

    Η τρέχουσα εβδομάδα ενέχει πολλούς κινδύνους για τους ταύρους των ομολόγων

Τα ομόλογα διέγραψαν μεγάλο μέρος των κερδών τους καθώς οι μετοχές σταθεροποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η διαπίστωση – ότι το σταθερό εισόδημα λειτούργησε ως αντιστάθμιση σε μια στιγμή χάους της αγοράς – παραμένει.

«Αγοράζουμε κρατικό χρέος», δήλωσε ο George Curtis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management. Ο Curtis στην πραγματικότητα άρχισε να προσθέτει για πρώτη φορά ομόλογα του Δημοσίου πριν από μήνες – τόσο λόγω των υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρουν τώρα όσο και επειδή και αυτός περίμενε ότι η παλιά σχέση μετοχής-ομολόγου θα επέστρεφε καθώς υποχωρούσε ο πληθωρισμός.

Η τρέχουσα εβδομάδα ενέχει πολλούς κινδύνους για τους ταύρους των ομολόγων. Αναμένονται εκθέσεις Ιουλίου για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή στις ΗΠΑ και οποιαδήποτε ένδειξη αναζωπύρωσης του πληθωρισμού θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά τις αποδόσεις. Ήδη άρχισαν να σημειώνουν άνοδο την Πέμπτη μετά τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας – ένα σημείο δεδομένων που ξαφνικά κερδίζει την προσοχή καθώς στροβιλίζονται οι ανησυχίες για την ύφεση.

Παρ’ όλο τον ενθουσιασμό για τα ομόλογα σήμερα, υπάρχουν ακόμα πολλοί όπως ο Bill Eigen που διστάζουν να επιστρέψουν στην αγορά.

Ο Eigen, ο οποίος διαχειρίζεται το JPMorgan Strategic Income Opportunities Fund 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει κρατήσει περισσότερα από τα μισά από αυτά σε μετρητά – κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία ισοδύναμα με μετρητά, όπως γραμμάτια του Δημοσίου – τα τελευταία χρόνια.

«Οι μειώσεις επιτοκίων θα είναι μικρές και σταδιακές», είπε. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ομόλογα ως αντιστάθμιση κινδύνου είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε πληθωριστικό περιβάλλον».

«Η καμπύλη αποδόσεων τείνει να επιδεινώνεται απότομα σε ύφεση. Η εξαιρετικά σύντομη ανατροπή της καμπύλης του Δημοσίου 2 ετών/10 ετών στις 5 Αυγούστου θα μπορούσε να προμηνύει μια ανοδική τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Εν τω μεταξύ, πιστεύουμε ότι η συσχέτιση μετοχών/ομολόγων μπορεί να εξομαλύνεται» αναφέρουν από την πλευρά τους οι στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg Intelligence, Ira F. Jersey και Will Hoffman.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ