ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε ο δίσκος με μουσική του θρυλικού Στίνου από το Άνω Μέρος

0

Ορισμένοι πολιτιστικοί σύλλογοι πρωτοπορούν και δείχνουν τον δρόμο. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα, ο οποίος μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες καταδεικνύει την ουσία του πολυσήμαντου ρόλου που μπορεί να έχει ένα πολιτιστικό σωματείο σε μια περιοχή. Μεταξύ άλλων, η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς άυλης και υλικής, που αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τις επόμενες γενιές.

Έτσι, λοιπόν, ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα κατάφερε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης του συλλεκτικού ψηφιακού δίσκου για τον λυράρη Ιουστινιανό (Στίνο) Σοφιαδάκη με τίτλο «Ακούσματα του Άνω Μέρους».

Ο ψηφιακός δίσκος αυτός υλοποιήθηκε μέσα από συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Μέρους, τον Σύλλογο Ανωμεριανών Αθήνας και την αμέριστη συνδρομή των δασκάλων του Μουσικού Διδασκαλείου Μέρωνα, Δημήτρη Σγουρού και Δημήτρη Σιδερή.

Ο δίσκος αυτός προήλθε μέσα από καταγραφή του Στίνο Σοφιαδάκη, λυράρη του Άνω Μέρους, τον Οκτώβριο του 2020, καθώς και συγχωριανών του μουσικών και τραγουδιστών, λίγο πριν ο Στίνος μας αφήσει για το μεγάλο ταξίδι το 2021. Συμμετάσχουν επίσης κι άλλοι Αμαριώτες μουσικοί και οι προαναφερθέντες δάσκαλοι του Μουσικού Διδασκαλείου Μέρωνα.

Έτσι διασώθηκε μια ολόκληρη μουσική ιστορία ενός μουσικού του Αμαρίου, του θρυλικού Στίνου, ο οποίος ποτέ δεν ηχογράφησε την μουσική του, την οποία αγάπησε όλο το Αμάρι και όχι μόνο. Και αυτή η κληρονομιά θα μείνει ως τεκμήριο και ως «κειμήλιο» για τις επόμενες γενιές που θα μάθουν πως ήταν κάποτε οι μουσικοί στα χωριά μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ