ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η γη στα χέρια ολίγων

0

Αναστάτωση επικρατεί σε όλους τους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι έχουν τις περιουσίες τους εκτός πολεοδομικών σχεδίων. Το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, που αναμένεται να οδηγήσουν σε σφοδρές διαμαρτυρίες, καθώς όλοι οι μικροί ιδιοκτήτες γης, ουσιαστικά οδηγούνται στο να χάσουν την περιουσία τους.

Όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ουσιαστικά μετατρέπουν τις μικρές ιδιοκτησίες σε μη ικανές να δομηθούν. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν τεράστιες περιουσίες να χτίσουν με πενταπλάσιο συντελεστή δόμησης από αυτό που ισχύει σήμερα.  Όλο αυτό δε, γίνεται με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο καταρρίπτεται με μια απλή ανάγνωση των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή.

Αναστάτωση επικρατεί και στους κόλπους του τεχνικού κόσμου. Κύκλοι πολιτικών μηχανικών και όλων των επιστημόνων που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, διαπιστώνουν πως το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο της παρεκκλίσεις, οι οποίες ίσχυαν ως πρόβλημα και όντως έπρεπε να διορθωθούν, αλλά αφορά μια σειρά από μέτρα που λαμβάνονται οριζόντια, χωρίς πρόβλεψη για τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κυρίως «στέλνει στις καλένδες» τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, για τα οποία το ίδιο υπουργείο είχε προβλέψει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα προσεχή τέσσερα χρόνια σε κάθε δήμο και έτσι να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης του περιβάλλοντος διαμορφώνοντας χρήσεις γης, ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η ΓΗ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ

Σύμφωνα με πηγές καλά καταρτισμένων τεχνικών, πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου, το οποίο δεν περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως αρχικά είχε αφήσει το υπουργείο να διαφανεί κόβοντας τις ακραίες παρεκκλίσεις.  Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου στο 95% των ακινήτων εκτός σχεδίου πόλεως δεν θα είναι δυνατή η δόμηση. Δεν θα μπορεί κανένας να κτίσει. Διότι δεν κόβονται μόνο οι παρεκκλίσεις. Κόβονται όλα τα ακίνητα που δεν βρίσκονται πάνω σε κύριο, χαρακτηρισμένο δρόμο. Ενώ μέχρι σήμερα μπορούσες να χτίσεις ακόμα και αν δεν υπήρχε δρόμος αλλά υπήρχε διάβαση,  με το νέο νόμο αυτό θα είναι αδύνατον. Άσχετο αν έχεις τα τέσσερα στρέμματα ή όχι.  Ουσιαστικά καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση. Δεν περιορίζεται. Από την άλλη δίνει δύο χρόνια για μεταβατικές διατάξεις, προκειμένου ο κόσμος να τρέξει να βγάλει άδειες. Αυτό δεν αφορά όλες τις περιπτώσεις, καθώς πολλές «κόβονται» με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αλλά και αυτούς που τους αφορά είναι τόσες χιλιάδες κόσμος, που δεν θα προλάβει και δεν θα τα καταφέρει.

Το χειρότερο είναι πως ο νέος νόμος έρχεται πριν την δημιουργία των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία και θα καθόριζαν τις χρήσεις γης ανά περιοχή και ουσιαστικά θα έθεταν τους όρους δόμησης σύμφωνα με το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση ανά τόπο, ποιες είναι οι ανάγκης κάθε περιοχής, τι θα κτίζεται και τι όχι.

Ο νέος νόμος, εφόσον ψηφιστεί, έρχεται να καταργήσει του δήμους και τις περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με τον καθορισμό των βασικών ζητημάτων πολεοδόμησης και καθορισμού χρήσεων γης σε κάθε περιοχή, αφού καθορίζει τα ζητήματα της δόμησης σε οριζόντια βάση για όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανά περιοχή τοπικές ανάγκες.

Παράλληλα, και αυτό είναι το πιο σοβαρό, ενώ κόβει την δόμηση στις μικρές ιδιοκτησίες, δίνει την δυνατότητα, στις μεγάλες ιδιοκτησίες να χτίσουν. Δηλαδή, ενώ κάποιος έχει 4 ή 5 στρέμματα και δεν θα μπορεί να χτίσει, ένας άλλος, που θα έχει για παράδειγμα 300 στρέμματα, μπορεί να προτείνει την λεγόμενη  οργανωμένη πολεοδομική παρέμβαση, και του δίνεται η δυνατότητα δόμησης στο 25% της έκτασης. Δηλαδή, δίνει πενταπλάσιο συντελεστή δόμησης, από αυτό που ισχύει σήμερα! Οπότε ουδεμία προστασία προσφέρεται στο περιβάλλον. Τουναντίον, ανοίγονται παραθυράκια για πολλαπλάσια δόμηση από αυτή που ισχύει σήμερα.

Με απλά λόγια, όλοι οι μικροί ιδιοκτήτες γης τίθενται εκτός δόμησης. Χτίζουν μόνο οι μεγάλοι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας οικονομικά εύρωστος επιχειρηματίας, μπορεί να περιμένει για 2-3 χρόνια και αφού όλα τα σημερινά ικανά να χτίσουν οικόπεδα εκτός σχεδίου, μετατραπούν με το νέο νόμο σε «μποστάνια», να έρθει κάποιος, να τα αγοράσει, να τα μετατρέψει σε μία ιδιοκτησία και να χτίσει ό,τι θέλει και όπως το θέλει. Με απλά λόγια η γη μεταφέρεται στα χέρια ολίγων. Οι μικροί ιδιοκτήτες τίθενται εκτός και ουσιαστικά με την πάροδο των χρόνων θα εξαφανιστούν.

Μάλιστα πουθενά δεν γίνεται λόγος για επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων πόλεων και οικισμών. Δεν περιλαμβάνεται καμιά επέκταση σημερινών πόλεων και χωριών. Μένουν ως έχουν και ανοίγει πόρτες σε όσους έχουν τεράστιες ιδιοκτησίες γης. Και το ερώτημα είναι: Πόσοι έχουν μαζεμένα 300 στρέμματα γης σε ένα τόπο; Οι πολλοί πάντως όχι!

ΤΟ ΤΕΕ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΑ Τ.Π.Σ.

Με σχολαστικότητα μελετούν το νέο νομοσχέδιο τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος. Μιλώντας με τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης στην Κεντρική Επιτροπή του ΤΕΕ, κ. Στέλιο Ξεζωνάκη, αντιληφθήκαμε πως επικρατεί αναστάτωση στον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του κράτους.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Ξεζωνάκης δήλωσε τα εξής: «Το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, το οποίο είναι υπαρκτό και πρέπει να λυθεί, δεν περιορίζεται με οριζόντια μέτρα. Αντιμετωπίζεται με την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα έρθουν σε κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα καθορίσουν ποιες περιοχές προστατεύονται, ποιες περιοχές θα έχουν δόμηση, ποιες περιοχές θα έχουν την όποια χρήση έχει ανάγκη κάθε τόπος. Τα ΤΠΣ θα καθορίσουν τα πάντα με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής. Διότι το θέμα δεν είναι μόνο πολεοδομικό. Είναι κοινωνικό και οικονομικό. Άρα εμείς σαν ΤΕΕ επιμένουμε στην αντιμετώπιση του ζητήματος της εκτός σχεδίου δόμησης αλλά με την σύνταξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που ούτως ή άλλως έχουν εξαγγελθεί πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Να γίνουν όλα με επιστημονικά κριτήρια και όχι με ένα νόμο που αντιμετωπίζει τα πάντα σε οριζόντια βάση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ