ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα

0

 ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΟΡ

Στις επάλξεις δηλώνουν τα μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου καθώς η περίοδος των πλειστηριασμών αρχίζει και μάλιστα χωρίς να ισχύει οποιοδήποτε νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος Κατσέλη αποτελεί παρελθόν ενώ το πρόγραμμα «Γεφυρα» που αφορά σε όσους δανειολήπτες υπέστησαν οικονομικό πρόβλημα μέσα στην κρίση της πανδημίας, θα ισχύσει  - εφόσον ισχύσει – για εννέα μήνες μόνο.

Δημοσιεύματα θέλουν το «γέφυρα» να γκρεμίζεται ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως όσοι ευελπιστούσαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή στον νόμο Κατσέλη, ανέπτυξαν ελπίδες… φρούδες. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΣΑΟΡ κ. Ζαχαρίας Κλάδος, ο οποίος σε δηλώσεις του ενόψει έναρξης της περιόδου των πλειστηριασμών, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Αρχίζει η περίοδος των πλειστηριασμών και υπάρχουν ήδη δημοσιεύματα ότι οι τράπεζες έχουν στείλει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να γκρεμίσει το πρόγραμμα «γέφυρα» και να γίνουν οι πλειστηριασμοί εδώ και τώρα.  Ενώ ψηφίστηκε από την βουλή το πρόγραμμα «γέφυρα» - εγώ το είχα εξ αρχής χαρακτηρίσει απάτη – η πραγματική κυβέρνηση της χώρας, οι τράπεζες, το απορρίπτουν. Για αυτές δεν ισχύει. Δυστυχώς η νομοθετική, η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία είναι κατά του λαού και υπέρ των τραπεζών. Είναι στην διάθεση των ολίγων και εναντίον των αδυνάτων. Ο λαός και ειδικά οι οφειλέτες, εμείς οι παλιοί αλλά και οι νέοι, δεν έχουμε καμία προστασία. Έτσι λοιπόν έρχονται χιλιάδες πλειστηριασμοί και εξώσεις, στον αριθμό των οποίων προστίθενται και οι νεόπτωχοι που προκύπτουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.»

Ο κ. Κλάδος, με δηλώσεις του επιτέθηκε ενάντια στην σημερινή και στην προηγούμενη κυβέρνηση, ότι εξαπάτησαν και εξαπατούν τον λαό με μέτρα που δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «Η κυβέρνηση η σημερινή και η προηγούμενη λένε πως μας σώζουν. Δέκα χρόνια τώρα κάνουν μεταρρυθμίσεις και σώζουν τον Ελληνικό λαό αλλά στην ουσία έχει πολλαπλασιαστεί το χρέος της χώρας και το δικό μας και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον γκρεμό όλοι οι έλληνες. Η πρώτη κατοικία είναι εντελώς εκτεθειμένη, όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι μέτρα εξαπάτησης, δεν ισχύει τίποτα και οι πλειστηριασμοί θα εξελιχθούν σε Αρμαγεδδών εναντίον των ελλήνων. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Θα μείνουμε χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι «Ενώ από την μια πιέζει η Ε.Ε. να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, παράλληλα προχωρούν το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ. Έρχονται εκατοντάδες μετανάστες και στο Ρέθυμνο. Τους δίνουν σπίτι και μισθό. Αλλά οι Έλληνες θα φύγουμε από το σπίτι μας. Αισθανόμαστε υπό διωγμό. Νιώθουμε πως οι Έλληνες είμαστε υπό διωγμό.»

Ο ίδιος καταφέρθηκε κατά των Εκκλησιαστικών, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών, ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση εύρεσης λύσης και τόνισε, ότι ενώ θα έπρεπε όλες οι Αρχές να συμβάλουν, ώστε να περιοριστεί η ασυδοσία των τραπεζών και να βρεθούν σωστές και εφικτές λύσεις για τους δανειολήπτες, όλοι αγνοούν και αποφεύγουν να συμβάλουν στην επίλυση ενός προβλήματος που θα επιφέρει φτώχεια και μιζέρια στους πολίτες.

«Ζητήσαμε να μιλήσουμε στον Περιφερειάρχη και δεν μας δέχτηκε ενώ στο αίτημα μας, να μας συναντήσει ο Πρωθυπουργός και να ακούσει τις θέσεις μας, δεν πήραμε καμιά απάντηση. Οι Έλληνες οφειλέτες, δεν έγιναν αποδεκτοί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.» είπε ο Πρόεδρος του ΣΑΟΡ για να τονίσει ότι «Δυστυχώς ούτε από το κεντρικό κράτος, ούτε από τις τοπικές Αρχές δεν έχει γίνει αντιληπτό ποια είναι η τρομακτική πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί από τους προσεχείς πλειστηριασμούς. Όλοι ακολουθούν τις εντολές των τραπεζιτών. Όμως αυτό που θα συμβεί, θα το βρουν μπροστά τους και θα είναι τραγικό. Θεωρούμε πως ο λαός εξαπατείται, η Ελλάδα ξεπουλιέται και επέρχεται καταστροφή.»

ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ

Πάντως οι ξένοι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για την γρήγορη υλοποίηση των πλειστηριασμών. Στη χρηστικότητα της πλατφόρμας. Η πλατφόρμα (e- auction) παρέχει πληροφορίες στους ενδιαφερομένους που είναι περιορισμένες.

Στην τιμή εκκίνησης. Οι ξένοι τεχνοκράτες επιμένουν ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τιμή εκκίνησης, έτσι ώστε να προχωράνε γρήγορα οι διαδικασίες, με χαμηλότερο τίμημα.

Ο στόχος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πρέπει να διενεργηθούν το 2020 φτάνει τους 35.000 ενώ τις 40.000 φτάνουν οι e-auctions για το έτος 2021. Πραγματικά τρομακτικά νούμερα που δημιουργούν ερωτήματα για το πώς σκέφτεται αυτή η χώρα – Ελλάδα- να διαχειριστεί τόσες χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους χωρίς ψωμί και στέγη.

«ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ»

Στο μεταξύ και ενώ 1η Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι πλειστηριασμοί με δεκάδες χιλιάδες ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε από την περασμένη Πέμπτη, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας».

Όπως αναφέρεται, με το εν λόγω σχέδιο νόμου, αναμορφώνεται το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας των οφειλετών, μέσω της προληπτικής αναδιάρθρωσης ή της συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού, το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι.

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση «Το νέο πλαίσιο ενσωματώνει όλες τις διαδικασίες που αποσκοπούν είτε στην πρόληψη και αποφυγή της αφερεγγυότητας είτε στην αντιμετώπισή της.

Τα βασικά του χαρακτηριστικά, είναι: α) η απλοποίηση των διαδικασιών για την επιτάχυνσή τους, β) η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης με την δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου Φερεγγυότητας γ) η ταχύτερη δυνατή επιστροφή παραγωγικών μέσων σε παραγωγικές χρήσεις δ) η διατήρηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, μέσω της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού ή της διαδικασίας εξυγίανσης, ε) οι πρόνοιες για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17.00.»

Να σημειωθεί, ότι το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει 170 άρθρα ενώ στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται, ότι «Με τον παρόντα κώδικα αναμορφώνεται εκ βάθρων το πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και απαλλαγής από χρέη κάθε προσώπου, φυσικού ή νομικού, το οποίο αναλαμβάνει οικονομική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν η δραστηριότητα αυτή είναι επιχειρηματική ή όχι. Εξαιρούνται μόνο φορείς του Δημοσίου και χρηματοδοτικά ιδρύματα για τα οποία προβλέπονται ειδικές διαδικασίες αφερεγγυότητας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ