ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κανένα σενάριο υποχώρησης έναντι της Τουρκίας

0

 ΕΤΟΙΜΗ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

«Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας»

Κανένα σενάριο υποχώρησης της χώρας έναντι των αξιώσεων της Τουρκίας δεν πρέπει να συζητείται. Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προχώρησε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Οι κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας και η προκλητικότητα της Τουρκίας αποτελούν το κυρίαρχο ζήτημα μιας τρέχουσας επικαιρότητας με απρόσμενες ή πιθανές εξελίξεις. Η συζήτηση με τον κ. Κεφαλογιάννη έγινε χθες το μεσημέρι, Παρασκευή 28 Αυγούστου. Τονίζεται αυτό, λόγω τυχόν εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν έως την κυκλοφορία της έκδοσης του «Ρέθεμνος» καθώς κάθε λεπτό είναι κρίσιμο και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Εκείνο, πάντως, που δεν υπάρχει περίπτωση να έχει αλλάξει, είναι όπως δηλώνει ο κ. Κεφαλογιάννης, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην υποκύψει σε κανένα εκβιασμό και κυρίως στις κινήσεις αποσταθεροποίησης που επιχειρεί επίμονα η Τουρκία. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» τονίζει και συμπληρώνει, ότι «Θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας». Περισσότερα, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αν Τουρκικό ερευνητικό κάνει έρευνες εντός Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης;

Η Ελλάδα εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Η χώρα μας δεν εκβιάζεται και σε καμία περίπτωση δεν υποκύπτει στις κινήσεις αποσταθεροποίησης της Τουρκίας την Αν. Μεσόγειο. Δυστυχώς, η γείτονα έχει επιλέξει να κινείται συστηματικά με αναξιόπιστο τρόπο, υιοθετώντας μια λογική «ταραξία» στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας διαρκώς ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας. Ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές προς τους ευρωπαίους εταίρους μας πως η παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου θα πρέπει να έχει συνέπειες, γεγονός που μεταφράζεται σε επικείμενες κυρώσεις. Παράλληλα, η χώρα συνεχίζει να συγκροτεί συμμαχίες με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο, ενώ δεν διστάζει να παίρνει και τολμηρές πρωτοβουλίες δίνοντας διαρκώς απαντήσεις στις προκλήσεις τις οποίες δέχεται. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει αποφύγει να κάνει λάθη και να συμπαρασυρθεί στις παγίδες που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να προχωρήσει άμεσα στην αποκλιμάκωση. Εφόσον δεν το επιθυμεί, θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας.

Πότε σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στα 12 μίλια και στην περίπτωση νότια της Κρήτης;

Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό και έρχεται μετά από δυο κομβικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην περιοχή αποδομώντας στην πράξη κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα.  Η χρονική συγκυρίας αυτής της απόφασης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται. Επόμενο στάδιο αποτελεί η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με την συμφωνία της Αιγύπτου, δηλαδή νοτίως της Κρήτης. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη λογική η οποία εκφράστηκε τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών στην πρόσφατη ολομέλεια της Βουλής. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο αποτελεί αδιαμφισβήτητο κυριαρχικό μας δικαίωμα το οποίο ισχύει παντού και το οποίο η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όταν αυτό κριθεί εύλογο.

Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την περίπτωση της Γερμανίας, η οποία τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας;

Να είστε σίγουροι πως όχι μόνο η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλοι οι εταίροι μας έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Πρόσφατα μάλιστα, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τόσο την Ελλάδα όσο και την Άγκυρα επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει την ένσταση. Σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ένα πολύ ξεκάθαρο πλαίσιο. Πρώτα προχωράει η αποκλιμάκωση, έπειτα θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα συνέπειας από τη μεριά της Τουρκίας και στην πορεία μπορούμε να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές για τη μόνη διαφορά μας που έγκειται στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία απέδειξε στην πράξη προς την Γερμανία, αλλά και σε όλους τους εταίρους μας ότι οι αναφορές περί σεβασμού του Διεθνές Δικαίου δεν ήταν παρά προσχηματικές. Μάλιστα, αν δει κανείς τις επίσημες ανακοινώσεις των κρατών μελών, αλλά και τις ίδιας της Γερμανίας είναι ξεκάθαρα υποστηρικτικές προς τη χώρα μας. Θέλω να τονίσω όμως, ότι ως χώρα δεν χρειαζόμαστε ούτε εγγυητές, ούτε μεσολαβητές. Με καλή πίστη και σεβασμό στους κανόνες του Διεθνές Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στις σχέσεις καλής γειτονίας μπορούμε να προχωρήσουμε σε διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είχε και θα συνεχίσει να έχει τους συμμάχους της στο πλευρό της.

Πολλοί θεωρούν, ότι η Ελλάδα στο τέλος θα υποχωρήσει έναντι της Τουρκίας λόγω πιέσεων ισχυρών εξωτερικών παραγόντων; Πόσο αληθινό μπορεί να είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Δεν πρέπει να γίνεται καν συζήτηση επί ενός τέτοιου σεναρίου. Από την αρχή αυτής της κρίσης, η κυβέρνηση επέλεξε να μιλάει λίγο, αλλά να δρα πολύ. Καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση η οποία λαμβάνετε αποτελεί η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αυτό απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα οι χειρισμοί μας στον Έβρο, αυτό βεβαιώνουν και όλες οι διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας με αποκορύφωμα τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο.. Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας συνιστούν την καλύτερη επιβεβαίωση των επιλογών μας. Θα συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο, άλλο τόσο αισθάνεται δυνατή και στο τραπέζι του διαλόγου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ