ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε πορεία καταστροφής η ελαιοκαλλιέργεια

0

Απειλείται και η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, καθώς καταγράφεται νέα έξαρση στους πληθυσμούς του δάκου τις τελευταίες εβδομάδες.  Στις αρμόδιες αρχές έχει προκληθεί πανικός ενώ τον κώδωνα του κινδύνου συνεχίζει να κρούει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης, καθώς ως φορέας που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σχετικά με την παραγωγή και την προώθηση του κρητικού λαδιού, διαπιστώνει λάθη και παραλείψεις σε όλο το φάσμα της σοβαρής υπόθεσης που λέγεται δακοκτονία.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Επιστημονικού Υπεύθυνου του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκου Μιχελάκη, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «παρότι η εμφάνιση υψηλών δακοπληθυσμών και προσβολών επιβεβαιώνεται επίσημα μόνο σε κεντρικές και  βόρειες περιοχές του ν. Ηρακλείου, κατά πληροφορίες παρόμοια κατάσταση εμφανίζεται  σποραδικά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης και της  χώρας.  Γι’ αυτό καλό θα είναι  να εξεταστούν παντού επισταμένως και να εντοπιστούν οι  τυχόν  δα-κοπροσβολές  και να καθηλωθούν άμεσα, γιατί αυτές θα αποτελέσουν αφετηρία για ανεξέλικτους πληθυσμούς και προσβολές τον Σεπτέμβριο –Οκτώβριο.

     Και  τέτοιες δακοπροσβολες πρέπει να υπάρχουν  γιατί, οι δακοπληθυσμοί που εμφανίζονται τον Αύγουστο, σύμφωνα με  την βιολογία του εντόμου, σίγουρα δεν αποτελούν άμεσους απογόνους των δάκων της περσινής χρόνιας  ούτε,  βέβαια,  έπεσαν ξαφνικά εξ ουρανού!    Βέβαιο  είναι ότι προέκυψαν μετά  μια ή και  δύο  φετινές γενιές,  που  πραγματοποιήθηκαν σε  δεκτικό για προσβολές  ελαιόκαρπο ο οποίος  συνήθως  υπάρχει σε κορυφές δέντρων που δεν ψεκάζονται, ή αρδεύονται  ή  φέρουν χαμηλή παραγωγή κ.α.

   Το ότι οι προσβολές αυτές δεν επισημάνθηκαν,  πιθανότατα οφείλεται στην μεθοδολογία ή  ανεπάρκεια  των δειγματοληψιών που γίνονται,-όπως και τόσα άλλα θέματα - με διαδικασία που μάλλον   χρήζει αναθεώρησης.

    Και βέβαια, όταν και όπου διαπιστωθούν δακοπροσβολές, αυτές πρέπει  να αντιμετωπιστούν  με καλύψεις  μέσα από το σύστημα της κρατικής δακοκτονίας  και όχι με μετάθεση της ευθύνης στους παραγωγούς.    Γιατί  εκτός του ότι πολλοί από αυτούς απουσιάζουν, αρκετοί αντιμετωπίζουν ηλικιακά και  προσωπικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν.  Επομένως οι επικλήσεις προς αυτούς  είναι φανερό ότι είναι ατελέσφορες.»

ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

   Η επίλυση του όλου προβλήματος έχει ενεργοποιήσει τις κατά τόπο υπηρεσίες και εμπλεκομένους φορείς ενώ     προς την κατεύθυνση εύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων, ήταν η αναφορά που υπέβαλε στις 24/8 ο  Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης προς το ΥπΑΑΤ και την Περιφέρεια, με την οποία  επισημαίνει ότι  σύμφωνα  με διαπιστώσεις πολλών Δήμων  υπάρχει εκτεταμένη δακοπροσβολή, οτι το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει αποδειχτεί ελλιπές και αναποτελεσματικό  και  ότι  απαιτούνται  προσθετοί ψεκασμοί για τους οποίους χρειάζεται νέα πρόσθετη χρηματοδότηση.

       Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Χνάρης συγκάλεσε στις 25/8  σύσκεψη  της Επιτροπής  Φυτοπροστασίας, από την οποία  ανακοινώθηκε, ότι το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας εφαρμόστηκε πολύ καλά και ότι τα αυξημένα φετινά επίπεδα  δακοπληθυσμών οφείλονται στις περσινές υψηλές δακοπροσβολές και τις φετινές  ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες.  Παράλληλα σε περιπτώσεις δακοπροσβολών, συνιστάται  στους ελαιοπαραγωγούς η χρήση παγίδων  και η διενέργεια θεραπευτικών ψεκασμών κάλυψης.

«ΝΑ ΜΗΝ  ΕΞΩΡΑΪΖΟΝΤΑΙ ΟΙ  ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

Και μπορεί επίσημα από την περιφέρεια και άλλους αρμόδιους φορείς να γίνεται λόγος για σωστή εφαρμογή των μέτρων δακοκτονίας και ειδικές συνθήκες εξάπλωσης του δάκου, ωστόσο, δεν διαφαίνεται να συμμερίζεται την θέση αυτή ο ΣΕΔΗΚ.

Μιλώντας ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του συνδέσμου κ. Μιχελάκης, ήταν «κόλαφος» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του όλους θέματος, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «καλό  είναι να μην  εξωραΐζονται οι  ανεπάρκειες του συστήματος, και να  χαρακτηρίζεται βιαστικά  το φαινόμενο των υψηλών δακοπληθυσμών ως   «πρωτόγνωρο» και  «ατεκμηρίωτο επιστημονικά», ούτε  να αποδίδεται σε περίεργους «κλιματικούς» παράγοντες. Είναι γνωστό ότι σε   περιόδους παλαιότερες και χαλεπότερες,  με μέσα και φάρμακα πολύ υποδεέστερα,  η αποτελεσματικότητα του σιτέματος ηταν υψηλότερη. Η ποιότητα του Κρητικού ελαιόλαδου ήταν κατά 95% και άνω,  όχι απλά έξτρα παρθένο, αλλά όπως έλεγαν οι Ιταλοί extrissimo, δηλαδή οξύτητας κάτω των 0,4βαθμων!»

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Βασικά  αιτία των  δακοπροσβολών των  τελευταίων ετών,  οπωσδήποτε δεν είναι άλλα απο όσα κατά καιρούς έχουν επισημανθεί  πέρυσι και φέτος με υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ και αλλων φορέων και τα οποία διακρίνονται σε  γενεσιουργά  αίτια, τα οποία  περιλαμβάνουν κυρίως την σοβαρή  υποχρηματοδότηση  και γραφειοκρατία,  άλλα και μια σειρά από σημαντικά  δευτερογενή αίτια μεταξύ των οποίων κυριότερα είναι:   

  • Η έγκαιρη έναρξη της πρώτης γενικής διαβροχής, η  οποία και φέτος στις περισσότερες  περιπτώσεις δυστυχώς έγινε με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση. 
  • Η αποτελεσματικότητα  και ο  χρόνος προμήθειας των φαρμάκων.
  • Η επάρκεια και έγκαιρη πρόσληψη του προσωπικού εποπτείας.
  • Η τεράστια έκταση των  μη ψεκαζόμενων  ελαιώνων (χαμηλής παραγωγής, δύσβατοι, βιολογικοί, αυτοεξαιρούμενοι και …επιτηδείως παραλειπόμενοι) που τελικά μπορεί να φτάνουν και  στο 40%!
  • Η έλλειψη κοινού πρωτοκόλλου και συντονισμός εφαρμογής ώστε να αποφευχθούν προσωπικές ερμηνείες και  αντιφατικές ή ανέφικτες συστάσεις  σε κρίσιμα θέματα.  
  • Η ουσιαστική χρηματοδότηση και κυρίως η ανεξαρτητοποίηση  της έρευνας  απο τις δα-πάνες για ψεκασμούς των ΔΑΟΚ.

    Φυσικά  η αντιμετώπιση των  προβλημάτων  αυτών,  σίγουρα δεν γίνεται με ημίμετρα και εμβαλωματικές λύσεις. Απαιτεί  ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος όπως  έχει προτείνει με Υπόμνημα του ο ΣΕΔΗΚ και άλλοι φορείς.

   Και όταν τα προβλήματα αυτά, που αναγνωρίζονται  σχεδόν από όλους, επιλυθούν, τότε κάποιοι μπορούν να επικαλούνται τις κλιματικές συνθήκες, που ευνοούν τόσο  τον Δάκο (!)   ώστε τον καθιστούν ακαταμάχητο από τα  φάρμακα και τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα!»

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Στο μεταξύ οι τιμές του ελαιολάδου τραβούν την κατιούσα. Βρίσκονται βυθισμένες  κάτω του κόστους παραγωγής δημιουργώντας τάσεις εγκατάλειψης της καλλιέργειας άλλα και προβληματισμό στους ελαιοτριβείς και ασχολούμενους με το εμπόριο του προϊόντος.

Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ  της 25-8-20   οι  υψηλότερες τιμές για το έξτρα ενώ  κυμαίνονται στην Ιταλία στα 3,80€/κ και  στην Ισπανία στα 3,0 €/κ,  στην  Ελλάδα   φτάνουν  μόλις στα 2,30€/κ. Παράλληλα  οι  χαμηλότερες τιμές στην  Ιταλία είναι  3,10€/κ, στην Ισπανία και  Τυνησία στα 1,85€/κ (Πιν.1)

Στην  Ελλάδα  για  το εξτρά 0,5 οξέα, οι χαμηλότερες τιμές κινούνται στα 2,12€/κ  άλλα η προς τα κάτω κλιμάκωση για λαδιά μεγαλύτερης οξύτητας  φαίνεται να είναι  απογοητευτική έως απαράδεκτη.

Ενδεικτικά  οι τιμές που προσφέρει  ελαιοτριβείο για ελαιόλαδα συγκεκριμένων  οξυτήτων όπως μας τις έδωσε παραγωγός,  έχουν ως εξης: Η τιμή  για οξύτητα 0,4οξέα είναι 2,10€/κ, για  οξύτητα 0,5ο είναι 2,0€/κ, για οξύτητα 0,8ο είναι 1,60€/κ και για οξύτητα 1ο είναι 1,30€/κ !

Σχολιάζοντας ο κ. Μιχελάκης, είπε, ότι «Η όλη   κατάσταση  που συνεχίζεται τώρα και καιρό στην Ελλάδα,  έχει  οδηγήσει σε  τάσεις εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας  και θέτει σε κίνδυνο το  μέλλον της ελαιοκομίας . Γι’ αυτό,  οι νοικοκυραίοι παραγωγοί πρέπει  να αφυπνιστούν και να συνεργαστούν ώστε από κοινού να ζητήσουν α

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ