ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένα νέο lock down θα επιφέρει οικονομική εξαθλίωση

0

 ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Απαγορευτικό για την τοπική οικονομία θα ήταν ένα νέο τοπικό lock down. Η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση έχει «χτίσει» την οικονομική της ικανότητα ακόμα και για συνολικό lock down, όχι μόνο βρίσκει αντίθετους τους οικονομολόγους, αλλά προκαλεί πανικό σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα, καθώς οι ειδικοί κρίνουν, ότι ένα συνολικό λουκέτο θα ήταν καταστροφικό.

Η αλματώδη εξάπλωση του κορωνοϊού, έχει βάλει για τα καλά την ιδέα ενός νέου lock down. Την περασμένη Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, λόγω της συνεχιζόμενη αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά κυρίως εκείνων που νοσηλεύονται στις Εντατικές ή έχουν διασωληνωθεί, ζήτησε την συμβολή της ίδιας της κοινωνίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσμενής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. 

Ο Πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους καθώς είναι γεγονός, ότι αστοχίες και λάθη στη διαχείριση της πανδημίας κατά τη δεύτερη αυτή φάση, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και έχουν κάνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας να αψηφά τα μέτρα, αν και η χρήση της μάσκας σε μεγάλο βαθμό γίνεται.

Όμως η επιβολή ενός νέου lock down, διαφάνηκε πως δεν αποτελεί επιλογή του Πρωθυπουργού, ακόμα και αν ο Υπουργός Οικονομικών, λέει πως με ασφάλεια μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό. Άλλωστε μια τέτοια προοπτική βρίσκει αντίθετους τους πολίτες αλλά κυρίως τους ειδικούς στα οικονομικά, που προβλέπουν ισχυρό σοκ στην οικονομία.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παντελής Πετσετάκης, έκανε λόγο «κατηγορηματικό όχι» των οικονομικών επιστημόνων σε οποιαδήποτε προοπτική τοπικού ή συνολικού νέου lock down.

Ο Οικονομολόγος και Λογιστής κ. Πετσετάκης, δήλωσε στο «Ρέθεμνος» τα εξής: «Σε απάντηση της δήλωσης του Υπουργού Οικονομικών για νέο lock down στην τοπική αγορά του Ρεθύμνου, της Κρήτης και της ελληνικής επικράτειας γενικότερα,  η δική μας επιστημονική άποψη είναι κατηγορηματικά όχι.

Στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία με τα συνεχή σοκαριστικά οικονομικά  επιχειρηματικά "κλειδώματα" και τους αποκλεισμούς της πλειοψηφίας των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω αποφυγής εξάπλωσης της πανδημίας, θεωρούμε ότι ένα νεό lock down θα επιδεινώσει αρκετά την τρέχουσα οικονομική δραστηριότητα.»

Συνεχίζοντας ο κ. Πετσετάκης, διευκρίνισε τα εξής:

«Η οικονομική ζωή που αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνικής συνοχής δεν μπορεί να αντέξει στην τρέχουσα φθινοπωρινή περίοδο, μετά την καλοκαιρινή τουριστική δυσπραγία και νέο πλήγμα με το κλείσιμο  επιχειρηματικών κατηγοριών και δραστηριοτήτων.

Τα μέτρα που υιοθετούνται από την κυβέρνηση πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους μας, ώστε να βγούμε αλώβητοι από την τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο η σκέψη είτε η τελική υιοθέτηση ενός νέου επιχειρηματικού κλειδώματος τοπικών οικονομιών θα επιφέρει οικονομική δυσπραγία και τελικά θα επηρεάσει σημαντικώς αρνητικά τον κοινωνικό ιστό της Ρεθεμνιώτικης και Κρητικής κοινωνίας.

Η οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί από την φύση της να εμποδίζεται με απότομα μέτρα απαγορευτικού χαρακτήρα αλλά θα πρέπει να υιοθετούνται συμπληρωματικά μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα ώστε να συνεχιστεί στο μέγιστο κάθε μορφής επιχείρησης με συγκεκριμένα προστατευτικά μέτρα.»

Ολοκληρώνοντας και τεκμηριώνοντας την άποψη του ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τόνισε τα εξής:

«Συνεπώς με τα παραπάνω, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος - Τμήμα Δυτικής Κρήτης θεωρούμε άστοχη από τον Υπουργό Οικονομικών την σκέψη για νέο lock down, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε στο έπακρο τα υγειονομικά πρωτόκολα που ανακοινώνονται.

Η ζωή μας σίγουρα είναι ανεκτίμητη αλλά η οικονομική δυσπραγία και αιμοραγία  επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην κοινωνική μας ζωή με ψυχικές ανισσοροπίες  με αιτία την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ