ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Οξύ έμφραγμα» απειλεί τις δομές δημόσιας υγείας στο Ρέθυμνο

0

 ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Με το Υπουργείο Υγείας να κωφεύει και να αδιαφορεί, η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας του Ρεθύμνου ολοένα και βυθίζονται στην δίνη των επιπτώσεων που προκαλεί η υποστελέχωση τους σε ανθρώπινο δυναμικό.

Παρά την μαζική αντίδραση που εκφράστηκε τους τελευταίους μήνες ακόμα και με το παλλαϊκών διαστάσεων συλλαλητήριο του περασμένου χειμώνα, δυστυχώς, ουδεμία επίσημη αντίδραση έχει υπάρξει από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.  Όχι μόνο έχει αποφύγει να έρθει εκπρόσωπος της στο Ρέθυμνο αλλά δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος στο ζήτημα της στελέχωσης του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού. Τουναντίον, οι παραιτήσεις έχουν αυξηθεί και τα προβλήματα έχουν διογκωθεί, δεδομένου, ότι τον περασμένο μήνα παραιτήθηκε και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, θέση, που δεν έχει καλυφθεί και δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.

«Τελευταίο δραματικό επεισόδιο» στο άνευ προηγουμένου «κακόγουστο σήριαλ» που παρακολουθούμε στον τόπο μας ήταν η μαζική παραίτηση από τη θέση των διευθυντών των Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνου, κίνηση, που κρίθηκε ως ακόμα ένα μέσο πίεσης, προκειμένου ν’ αναδειχθεί το πολύ μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.

Οι παραιτήσεις των συντονιστών - διευθυντών -οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές- ακολούθησαν, μετά το «εντέλλεσθε» που έστειλε η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ώστε ένας γενικός γιατρός από κάθε Κ.Υ. να κάνει μία εφημερία τον μήνα στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι εφημερίες από γενικούς γιατρούς των Κ.Υ. καλύπτονται κανονικά, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, οι διευθυντές των κέντρων υγείας κλήθηκαν να δώσουν «εντέλλεσθε» σε γενικούς γιατρούς των δομών τους, πράγμα όμως που δεν είναι νόμιμο.

Όπως έγινε γνωστόοιδιευθυντέςδεν μπορούν να δώσουν «εντέλλεσθε» σε γιατρούς της δομής τους για να μεταβούν σε άλλη δομή, καθώς τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείοδεν ανήκουν στον ίδιο φορέα. Έτσι, για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα εντός της μονάδαςτους, προχώρησαν στις παραιτήσεις από τις θέσεις των διευθυντών ως μέσο πίεσης, ενώ παραμένουν στις θέσεις τους και εργάζονται κανονικά στα Κέντρα Υγείας Περάματος, Αγίας Φωτεινής, Σπηλίου και Ανωγείων.

Ωστόσο, αυτό που αντιτάσσουν είναι πως αυτή η πρακτική είναι πιθανό στο μέλλον να δημιουργήσει νέες ανάγκες για περισσότερες εφημερίες ή ακόμα και άλλες λύσεις.

Η λύση ωστόσο για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου θεωρούν ότι είναι,μόνο η πρόσληψη μόνιμων γιατρών για το Νοσηλευτικό Ίδρυμα, ώστε να μην συμβαίνει αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, που μετακινούνται συνεχώς γιατροί από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων για να καλύπτουν τα κενά.

Αξίζει ν αναφερθεί ότι το Κέντρο Υγείας Περάματος υπηρετούν 11 γενικοί γιατροί, στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου 9, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής 6 και στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων 6. Ωστόσο, σοβαρό έλλειμμα εντοπίζεται στους αγροτικούς γιατρούς, που συνολικά είναι μόνο 3 σε ολόκληρο το νομό.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με αφορμή τις εξελίξεις με τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Αναστασία Καπελέρη,μιλώντας στην εφημερίδα μας, τόνισε για άλλη μια φορά πως «Θέση του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου είναι ότι θέλουμε δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ και κίνητρα για τους γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν και να παραμείνουν στα νοσοκομεία. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες, τα προβλήματα δεν λύνονται με «εντέλεσθε». Χρειαζόμαστε άμεσα γενναίες αποφάσεις από το Υπουργείο Υγείας για την στελέχωση των νοσοκομείων. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη».

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΝΑΡΗ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις παραιτήσεις των Διευθυντών των Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνης, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, προβαίνει στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι μαζικές παραιτήσεις των Διευθυντών των Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνης μετά τα «εντέλλεσθε» της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης για μετακίνηση προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες ΤΕΠ της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου του νομού μας με γενικούς ιατρούς των Κέντρων Υγείας, αποτυπώνουν για ακόμα μία φορά την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στο Ρέθυμνο εν έτει 2024.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει δοθεί καμία αποτελεσματική και μόνιμη λύση.

Πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι, οι εμβαλωματικές λύσεις με τα ‘εντέλλεσθε’ ιατρών από άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα του νησιού ή από τα κέντρα υγείας του νομού μας  – με την  αντίστοιχη αποψίλωση αυτών- στο νοσοκομειακό ίδρυμα της πόλη μας και η συνεπακόλουθη υπερεφημέρευση και η εργασία σε εξουθενωτικές συνθήκες του ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα την παραίτηση του και οι επαναλαμβανόμενες άγονες προκηρύξεις χωρίς τη χορήγηση των κατάλληλων κίνητρων για την αντιμετώπιση της διαρκούς υποστελέχωσης, οδηγούν μεθοδικά και συστηματικά στην κατάρρευση του νοσοκομείου μας.

Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη που έχει δημιουργήσει το ΕΣΥ, στέκεται απέναντι σε κάθε είδους προσπάθεια υποβάθμισης του νοσοκομειακού ιδρύματος της πόλης μας σε ένα διευρυμένο Κέντρο Υγείας αλλά και σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του εννόμου αγαθού της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, με όλα τα μέσα που διαθέτει, θα δώσει τη δική του μάχη για τη συνέχιση της δωρεάν και καθολικής πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας στην δημόσια υγεία».

Θ. ΔΟΥΛΟΥΜΠΕΚΗΣ : «ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ» ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΠΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ»

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο της Υγείας και τη μαζική παραίτηση των διευθυντών – συντονιστών των Κέντρων Υγείας Ρεθύμνου ο  Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΡεθύμνουΘοδωρήςΔουλουμπέκης υπογραμμίζει:

«Η τακτική του «εντέλλεσθε» αντί των προσλήψεων, της κυβέρνησης είναι μια ακόμη απόδειξη της διάθεσης Κυριάκου Μητσοτάκη- Άδωνι Γεωργιάδη για συρρίκνωση της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, το «εντέλλεσθε» της κυβέρνησης που οδήγησε σε υποβολή παραιτήσεων γιατρών συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών από όλα τα κέντρα υγεία του Ρεθύμνου, αποτελεί ουσιαστικά εντολή για συγχώνευση υπηρεσιών υγείας μεταξύ Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Αν μάλιστα κανείς λάβει υπόψη του την ήδη εφαρμοζόμενη τακτική κάλυψης των κενών του Γ.Ν. Ρεθύμνου από γιατρούς άλλων πόλεων, το τελευταίο «εντέλλεσθε» αποτελεί ουσιαστικά την οριστική πράξη «κλεισίματος» του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου που καλείται να λειτουργεί με γιατρούς επισκέπτες. Οδηγούμαστε με ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση της Νοσοκομειακής περίθαλψης στο Ρέθυμνο, με στόχο την αλλαγή χαρακτήρα της δομής ή ακόμη και τη συνολική συγχώνευση του Νοσοκομείου μας με Νοσοκομεία του Ηρακλείου ή των Χανίων.

Την ώρα που θα έπρεπε στο Ρέθυμνο να συζητάμε για την πλήρη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου μας σε νέα σύγχρονα κτήρια στο χώρο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη στέγαση σε αυτό Πανεπιστημιακών κλινικών, όπως είχαμε προτείνει ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προεκλογικά , αναλωνόμαστε στη διεκδίκηση του αυτονόητου, της διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών στο ήδη υπάρχων Νοσοκομείο. Ούτε όμως το τελευταίο μπορεί να συμβεί αν ουσιαστικά δε δοθούν σοβαρά κίνητρα για την κάλυψη ενός σύγχρονου οργανογράμματος από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Μόνο με αλλαγή πολιτικού σχεδίου μπορεί να σωθεί το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Το τονίσαμε προεκλογικά, αποδεικνύεται σήμερα. Μόνο με σχέδιο επανεπένδυσης στην προσβάσιμη ποιοτική δημόσια υγεία μπορεί να συνεχίζει το Ρέθυμνο να έχει ποιοτικό Νοσοκομείο. Η συνέχιση της πολιτικής που ξεκίνησε από την  περίοδο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ οδηγεί σταδιακά σε υγεία για όσους αντέχουν να την πληρώνουν είτε μέσα στα Νοσοκομεία, με τα απογευματινά ιατρεία, είτε στους συμβεβλημένους παρόχους, με την αυξημένη συμμετοχή, είτε απευθείας στα ιδιωτικά ιατρεία, όπως είναι το κυβερνητικό σχέδιο για να μειώσει τη δημόσια δαπάνη αυξάνοντας την ιδιωτική».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου σε ανακοίνωση της για το θέμα αναφέρει τα εξής:

«H Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου (ΕΓΕΣΥΡ) πριν ένα μήνα σε δελτίο τύπου, είχε προβλέψει την πρόθεση της 7 ης ΥΠΕ να μετακινήσει γιατρούς των ΚΥ του νομού για εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου που παραμένει επί μήνες σοβαρά υποστελεχωμένο. Από τις 6 θέσεις ειδικευμένων γιατρών στο ΤΕΠ μόνο τρείς καλύπτονται και στο εξής θα καλύπτονται μόνο δύο. Ως τώρα οι συνάδελφοι εργάζονται με «εντέλλεσθε» μέχρις εξάντλησης από τις αρχές του έτους τουλάχιστον, χωρίς καμία αντίδραση από την ΥΠΕ στις συνεχείς επισημάνσεις και διαμαρτυρίες των γιατρών.

Η απόφαση της ΥΠΕ, που ευλαβικά εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισηςκαι αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, δεν αποτελεί έκπληξη. Ενώ δεν έκανε, μήνες τώρα,προσλήψεις προσωπικού για στελέχωση του ΤΕΠ και κάλυψη των κενών θέσεων, αποδυναμώνει τώρα περαιτέρω και τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Νομού, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημόσιας Υγείας και χρειάζεται αντίθετα τόσο υλικοτεχνική ενίσχυση, όσο και ενίσχυση με προσωπικό. Είναι ή δεν είναι επομένως στοχευμένη και μεθοδευμένη η πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ;

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι αυτό γίνεται εν όψει της τουριστικής σεζόν, που ο πληθυσμός του νομού αυξάνεται και η προσέλευση στο ΤΕΠ γίνεται πολλαπλάσια. Επιτακτική πια η ανάγκη να υπάρχει γιατρός στο ΤΕΠ, ας είναι και της Πρωτοβάθμιας, ας είναι και μετακινούμενος με «εντολή», χωρίς τη συγκατάθεσή του. Να μην εκτεθούν και οι μεγαλοξενοδόχοι στους πελάτες τους όταν προκύψει ανάγκη επίσκεψης στο Νοσοκομείο.

Το ίδιο έγινε με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείο μας, η οποία λειτουργεί με ένα(τώρα με δύο) μόνιμους γιατρούς που θα έπρεπε να είναι έξι. Συνεχίζει να «καλύπτεται» από την ΥΠΕ με μετακινούμενους γιατρούς που «εντέλλει» από άλλα Νοσοκομεία του νησιού και ως εκ τούτου να υπολειτουργεί με κόστος στη φροντίδα των νοσηλευόμενων ασθενών για ένα ολόκληρο χρόνο. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια όλο αυτό το διάστημα να ενισχυθεί και να στελεχωθεί με γιατρούς.

Τέτοιες αδιέξοδες εμβαλωματικές «λύσεις», που άλλωστε έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις λόγω της γενικευμένης υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, οδήγησαν διαχρονικά και συστηματικά το ΕΣΥ στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στοχεύοντας στην εμπορευματική εκποίησή του. Για να μας εμφανίσουν στη συνέχεια ως μονόδρομο την εφαρμογή του Νέου Υγεινομικού χάρτη και τα Νοσοκομεία ΑΕ. Για να προβούν σε συγχωνεύσεις Νοσοκομείων που θα κριθούν μη λειτουργικά, που όμως η πολιτική τους σταδιακά τα αποδυνάμωσε. Για να ενισχύονται οι μεγάλοι Ιδιωτικοί Όμιλοι της Υγείας με κάθε κόστος για το λαό που πολλαπλώς φορολογείται, αλλά θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον για να βρει την Υγεία του.

Για την Ορθοπεδική κλινική ωστόσο, που επίσης έχουμε επισημάνει ήδη τον αποδεκατισμό της, δεν νοιάζεται και σιωπά η ΥΠΕ. Εν όψει καλοκαιριού και αναμενόμενης αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων, οι γιατροί της ορθοπεδικής δέχονται «εντέλλεσθε» για 11 η εφημερία (!) έχοντας μείνει τρεις μόνο ειδικευμένοι. Εδώ ποιον θα μετακινήσουμε; Μέχρι ποιο σημείο θα βάλλεται η αξιοπρέπεια των γιατρών και θα γίνονται μπαλάκια σε μια πεισματική άρνηση της στελέχωσης των Νοσοκομείων με επαρκές μόνιμο προσωπικό;

Οι υγειονομικοί μαζί με τους πολίτες του Ρεθύμνου θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμειςμας σε αυτή την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε το δικαίωμα όλων σε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τα επιστημονικά επιτεύγματα του 21 ου αιώνα.

Αυτό μας αξίζει και γι’ αυτό θα παλεύουμε

Διεκδικούμε:

-Άμεση στελέχωση του ΓΝΡ με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Άμεση

προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με τροποποίηση του οργανισμού

σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας

-Aμεση στελέχωση των ΚΥ,των περιφερειακών ιατρείων και του ΕΚΑΒ.

-Διπλασιασμός των απολαβών των Νοσοκομειακών Γιατρών. Αυτοτελής φορολόγηση των

εφημεριών με μειωμένο συντελεστή. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Επαναφορά του

Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο. Όχι στο «νέο Υγειονομικό Χάρτη». Να

μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων Υγειονομικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Ένταξη όλων των Υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Χορήγηση επιδόματος

ανθυγιεινής εργασίας.

- Όχι στη «απογευματινή» επί πληρωμή λειτουργία των Νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων Νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

-Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Κατάργηση όλων των πληρωμών (άμεσων και έμμεσων ) των ασθενών».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Μ. Υγειονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Η Ο.Μ. Υγειονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ρεθύμνου ανακοίνωσε τα εξής:

«Μετά από τα απογευματινά ιατρεία που δήθεν θα αποσυμφόριζαν τις τεράστιες λίστες αναμονής (ενώ ουσιαστικά παρακάμπτωντας τις και αν έχεις χρήματα να διαθέσεις νοσηλεύεσαι), την κατά απόλυτη προτεραιότητα περίθαλψη των V.I.P.s (  εντολές που δόθηκαν στο προσωπικό του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ  λόγω του πρόσφατου αγώνα ποδοσφαίρου στην Αθήνα ),  τα " εντέλλεσθε" της προηγούμενης διοίκησης του νοσοκομείου προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς για εργασία τους πέρα από τα ωράρια και την ειδικότητα τους (που οδήγησε σε απόλυτα δικαιολογημένες  παραιτήσεις πολλών γιατρών συμβάλλοντας μαζί με την υποχρηματοδότηση  στην πλήρη αποδιοργάνωση της λειτουργίας του νοσοκομείου ) έρχεται και το τελευταίο " Εντέλλεσθε " της κυβέρνησης που οδήγησε σε υποβολή παραιτήσεων γιατρών συντονιστών και αναπληρωτών συντονιστών από όλα τα κέντρα υγεία του Ρεθύμνου.

Με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης οδηγούμαστε με ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση δημόσιας υγείας και περίθαλψης στο Ρέθυμνο.

Μόνη διέξοδος για τη σωτηρία του Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο αλλά και συνολικά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας είναι η αλλαγή πολιτικής και κατά συνέπεια η αλλαγή κυβέρνησης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη βάση του πολιτικού μας προγράμματος

Αποκαθιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ., με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας

Αναβαθμίζουμε μισθολογικά τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ε.Σ.Υ., με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών,

Θεσμοθετούμε νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο Ε.Σ.Υ., με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα

Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υλοποιούμε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Εφαρμόζουμε καθολική ψηφιοποίηση της υγείας με ενιαίο σύστημα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σαν τρόπο εφαρμογής ενιαίας και ελεγχόμενης πολιτικής πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αξιοποιεί τα σύγχρονα επιτεύγματα.

Ανασυγκροτούμε τον Ε.Ο.Δ.Υ. σε πραγματικά επιστημονικό και διαφανή οργανισμό ελέγχου νοσημάτων.

Για όλα τα παραπάνω, αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ