ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων για μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες» λέει η Ένωση Γονέων Ρεθύμνου

0

«Εν μέσω καλοκαιριού, με μια αντιπαιδαγωγική και καταφανώς παράνομη εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα κ. Κατσαρού προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να περικόψει και να συμπτύξει τμήματα στα οποία φοιτούν μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ακόμα και με διαγνωσμένες αναπηρίες, καταργώντας ουσιαστικά την πρόβλεψη για λιγότερους μαθητές ανά τμήμα όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

Πρόκειται για μια ενέργεια - μνημείο αναλγησίας για παιδιά και γονείς, ενώ καθιστά δυσκολότερο και το έργο των εκπαιδευτικών. Ούτως ή άλλως τα πολυπληθή τμήματα λειτουργούν αντιπαιδαγωγικά, πολλώ δε μάλλον για μαθητές με αναπηρίες και άλλες δυσκολίες. Και προφανώς εντάσσεται στη γενικότερη σκόπιμη υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των κοινωνικών παροχών.

Πέραν αυτών, η  εγκύκλιος είναι καταφανώς παράνομη, αφού κάνει μεν αναφορά στη σχετική νομοθεσία αλλά πρακτικά την αγνοεί, καθώς δεν προβλέπεται  η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχει Παράλληλη Στήριξη, ενώ προκρίνεται η μετακίνηση (!!!) των μαθητών της Α’ τάξης σε όμορα σχολεία, όταν ο αριθμός των μαθητών της τάξης είναι μικρότερος από 30, ώστε να μην υπάρξει κατάτμηση τμημάτων.

Η τυχόν εφαρμογή της απαράδεκτης εγκυκλίου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης θα επιφέρει συγχωνεύσεις τμημάτων και στις σχολικές μονάδες του νομού μας, ανατρέποντας εκτός των άλλων και τον προγραμματισμό των σχολείων, αλλά και των οικογενειών, με σαφή τον κίνδυνο να υποχρεωθούν μαθητές να μην φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο ή το δημοτικό της γειτονιάς τους! Επισημαίνουμε ότι ο αρχικός - νόμιμος - προγραμματισμός είχε εγκριθεί από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και φαίνεται να ανατρέπεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση, με επίκληση της αυθαίρετης οδηγίας Κατσαρού για τον μη υπολογισμό της Παράλληλης Στήριξης στον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα.

Ως Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου ζητάμε:

  •     Από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απαράδεκτη εγκύκλιο.
  •     Από την ΠΔΕ Κρήτης να μην την εφαρμόσει αλλά να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών.
  •     Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ρεθύμνου να σταθεί δίπλα μας και να μην επιτρέψει την περικοπή τμημάτων.

Επιπλέον απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για:

  •     Τερματισμό της πολιτικής των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων.
  •     Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
  •     Τμήματα μέχρι 15 μαθητές για την προσχολική εκπαίδευση, Α΄ και Β΄ Δημοτικού και μέχρι 20 στις υπόλοιπες.
  •     Ουσιαστική κάλυψη όλων των αναγκών σε Παράλληλη Στήριξη για όσους μαθητές προβλέπεται.
  •     Τμήματα Ένταξης σε κάθε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.

Καλούμε σε συσπείρωση όλους τους γονείς του Δήμου Ρεθύμνου και τα εκπαιδευτικά σωματεία ώστε να διεκδικήσουμε τη ματαίωση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και να αγωνιστούμε για τη μόρφωση και τα δικαιώματα των παιδιών μας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ