ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η σπουδαία προσφορά του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στην επιστήμη της αστρονομίας

0

Φτάνοντας στο σημείο όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο, νομίζει ότι θα αγγίξεις τον ουρανό

Η ανακάλυψη του κρατήρα στον Ερμή, ήταν το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς για το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Από το 1986 οπότε και το Αστεροσκοπείο λειτούργησε για πρώτη φορά μετράει αρκετές σημαντικές αποκαλύψεις άγνωστων πτυχών του διαστήματος, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς συντελεστές της απόκτησης γνώσεων για το μυστήριο του σύμπαντος.

Η ανακάλυψη του κρατήρα στον Ερμή πριν από λίγα χρόνια, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται στην λεγόμενη άγνωστη πλευρά του πλανήτη, έφερε τα πάνω – κάτω σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και αυτή η ανακάλυψη, ίσως δώσει το έναυσμα για να δοθούν απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα.

Σήμερα είναι πλέον γεγονός ότι το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική Αστρονομία, καθώς είναι το αστεροσκοπείο, το οποίο εισήγαγε τη σύγχρονη ψηφιακή αστρονομία στην Ελλάδα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το Αστεροσκοπείο βρίσκεται στην κορυφή του Ψηλορείτη, σε μια από τις καλύτερες θέσεις του κόσμου, αφού από εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη ευκρίνεια στην ατμόσφαιρα. Κάτι που σημαίνει ότι οι παρατηρητές μπορούν να διακρίνουν λεπτομέρειες πολύ μεγαλύτερες απ’ότι σε άλλες θέσεις.

Προβλήματα

Παρά το γεγονός όμως ότι η προσφορά του Αστεροσκοπείου είναι τόσο μεγάλη, δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας.

Έτσι σήμερα υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από πλευράς Πολιτείας για την εύρυθμη λειτουργία του αστεροσκοπείου, η οποία είναι ελλιπής. Η κρίση δυστυχώς έχει πλήξει και τον επιστημονικό κλάδο, με συνέπεια τα κονδύλια να πέφτουν με το …σταγονόμετρο

Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις του αστεροσκοπείου του Σκίνακα

-Η ανακάλυψη γαλαξιών, οι οποίοι είναι όμοιοι με τον δικό μας σπειροειδή γαλαξία που έχουν σκόνη, από την οποία προφανώς δημιουργούνται και οι καινούριοι πλανήτες.

-Η ανακάλυψη πολλών νεφελωμάτων, που είναι ουσιαστικά κατάλοιπα μετά από το τέλος ενός άστρου και τη δημιουργία ενός «λευκού νάνου».

-Η παρακολούθηση της πορείας άστρων. Αστέρια τα οποία καταλήγουν μετά από έκρηξη σουπερνόβα σε αστέρι νετρονίου ή μια μαύρη τρύπα

-Η ανακάλυψη του «Βαθύπεδου του Σκίνακα», του κρατήρα στην άγνωστη πλευρά του Ερμή, διαμέτρου 2000 χλμ.

creteplus.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ