ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστήμονες ανακαλύπτουν αποτελεσματική μέθοδο μετατροπής του CO2 σε Αιθανόλη

0

Επιστήμονες στο Oak Ridge National Laboratory στο Tennessee ανακάλυψαν μια χημική αντίδραση που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε αιθανόλη, και η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει στην δημιουργία τεχνολογίας που θα βοηθήσει στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ChemistrySelect.

Οι ερευνητές προσπαθούσαν να εντοπίσουν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το CO2 σε κάποιο χρήσιμο καύσιμο, όταν συνειδητοποίησαν ότι το πρώτο βήμα από τη διαδικασία που σκέφτηκαν κατάφερνε να κάνει αυτό που ζητούσαν. Η χημική αντίδραση μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε αιθανόλη, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και οχήματα.

Η τεχνολογία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό χαλκού και άνθρακα σε μορφή “νανο-ακίδων” που είναι διατεταγμένες σε μια επιφάνεια πυριτίου. Χάρη στην συγκεκριμένη νανοτεχνολογία, οι χημικές αντιδράσεις να είναι πολύ ακριβείς, και με πολύ λίγες προσμείξεις. "Με τη χρήση κοινών υλικών, αλλά που είναι διατεταγμένα χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία, βρήκαμε τον τρόπο να περιορίσουμε τις παράπλευρες αντιδράσεις και να καταλήξουμε στο πράγμα που επιθυμούσαμε” δήλωσε ο Adam Rondinone.

Η συγκεκριμένη διαδικασία πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες μεθόδους μετατροπής του CO2 σε καύσιμο. Στην χημική αντίδραση χρησιμοποιούνται κατά πρώτο λόγο κοινά υλικά, όπως είναι ο χαλκός και ο άνθρακας, ενώ το CO2 μετατρέπεται σε αιθανόλη, ένα προϊόν που ήδη χρησιμοποιείται ευρέως ως καύσιμο.

Ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει και να σταματήσει εύκολα και με μικρό κόστος ενέργειας. Επομένως, η διαδικασία μετατροπής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή αποθήκευση ενέργειας κατά τη διάρκεια μιας ανάπαυλας (ή διακοπής) στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ