Το θέμα της διατροφής του ανθρώπου είναι ένα τεράστιο θέμα , αλλά στη παρούσα φάση θα ασχοληθούμε με τα σπουδαιότερα σημεία της , που έχουν σχέση με την ύπαρξη του και την διαφορετικότητας της από τόπο σε τόπο
Ο άνθρωπος όταν πρωτοεμφανίστηκε στη γη , από ένστικτο κατάλαβε την αναγκαιότητα λήψης τροφής , για να μπορεί να επιβιώνει και να εκτελεί τις καθημερινές λειτουργείς του , καθόσον έχει σχέση με παραγωγή ενέργειας αναγκαία για την λειτουργία των οργάνων του οργανισμού του , καθώς επίσης και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος του . Με την πάροδο του χρόνου κατάλαβε ότι η τροφή δεν έχει σχέση μόνο με την απαιτούμενη ενέργεια του , αλλά είναι απαραίτητη και για σχηματισμό –αναπλήρωση συστατικών των οργάνων του σώματος του .
Διαχρονικά κατάλαβε ότι η διατήρηση της ζωής του εξαρτάται από ποικιλία διατροφικών υλών , όχι μόνον φυτικών αλλά και ζωικών .Οι φυτικές και ζωικές ύλες δεν απορροφούνται από το πεπτικό σύστημα του οργανισμού μας όπως είναι , αλλά πρέπει να υποστούν την διαδικασία της πέψης , ώστε να ελευθερωθούν οι κατάλληλες απορροφήσημες ύλες του οργανισμού .
Η αφομοίωση είναι όλη η λειτουργία της πέψης , με αποτέλεσμα την παραγωγή απορροφήσημων υλών , οι οποίες στην συνέχεια θα συμμετάσχουν στη σύνθεση των ιστών – οικοδομικών λίθων του ανθρωπίνου σώματος.
Έτσι διάφορα συστατικά των τροφών του ανθρώπου , συμβάλλουν στη συντήρηση κάθε οργανισμού , ακόμη μέρος από τις απορροφήσημες ύλες , αποταμιεύονται από αυτόν , για κάθε μελλοντική χρήση .
Οι παραπάνω λειτουργίες χαρακτηρίζονται ως μεταβολισμός ή ανταλλαγή της ύλης
Η ανταλλαγή της ύλης πραγματοποιείται με σειρά διαδοχικών χημικών αντιδράσεων , όπως παραδείγματος από λευκωματούχες τροφές (κρέας, γάλα , γαλακτοκομικά προϊόντα) παράγονται πχ νέες πρωτεΐνες , οι οποίες θα συμβάλουν στην οικοδόμηση του ανθρώπινου οργανισμού . Οι αμυλούχες τροφές (άρτος , ζυμαρικά , φρούτα κ.λπ.) διασπώμενες δίδουν ενέργεια , για την καθημερινή κίνηση του Οι τροφές εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με βιταμίνες και μεταλλικά ιχνοστοιχεία , που είναι πολύ απαραίτητα στην λειτουργία του. Η έλλειψη των συγκεκριμένων ιχνοστοιχείων πχ κάλιο ,σίδηρο ,ασβέστιο , ψευδάργυρος , σελήνιο , επιφέρουν μια σειρά από ασθένειες(μυϊκές, σκελετικές αδυναμίες, οστεοπόρωση , αναιμία ,Alzheimer ,κ.α ) στον άνθρωπο . Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε από έλλειψη των βιταμινών πχ , της βιταμίνης C που προκαλεί το σκορβούτο , της βιταμίνης Α διάφορες δερματοπάθειες. Η έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος Β(Β1,Β2,Β3,Β5,Β6,Β9,Β12), προκαλούν μια σειρά από παρενέργειες σωματικής και εγκεφαλικής φύσεως .
Εν κατακλείδι η αβιταμίνωση επιφέρει μια σειρά από προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.
Το κεφάλαιο των βιταμινών , είναι ένα αρκετά εκτεταμένο θέμα , το οποίο απαιτεί εμπεριστατωμένη και προσεκτική ανάλυση .
Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό μας
Ύπνος Η ποιότητα και διάρκεια ύπνου επηρεάζει τη ζυγαριά
Ο ποιοτικός ύπνος και η διάρκεια του παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά
Το φύλλο
Η αναλογία λίπους /μυών στο σώμα μας επηρεάζει άμεσα ή δύσκολα , να απολέσουμε βάρος . Οι γυναίκες κατά κανόνα έχουν περισσότερο λίπος από τους άνδρες .Ως εκ τούτου έχουν 5-10% χαμηλότερο μεταβολισμό , σε σχέση με τους άνδρες του ίδιου ύψους. Δηλαδή οι γυναίκες καίνε 5-10% λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τους άνδρες σε κατάσταση ηρεμίας
Κάποια φάρμακα
Τα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά , επηρεάζουν θετικά το σωματικό μας βάρος
Παθολογικές καταστάσεις
Η κατάθλιψη και ο υποθυρεοειδισμός σχετίζονται με χαμηλό μεταβολισμό και κατ επέκταση επηρεάζουν το βάρος μας
Έλλειψη βιταμινών
Η έλλειψη κάποιων βιταμινών και συγκεκριμένα της βιταμίνης C , μπορεί να μπλοκάρει τον μεταβολισμό και οι καύσεις να ελαττωθούν έως 30%
Ηλικία
Όσο αυξάνεται η ηλικία μας και κάνουμε καθιστική ζωή , ελαττώνεται ο μεταβολισμός και επομένως έχουμε αύξηση του βάρους μας
Το είδος της εργασίας
Ανάλογα με τη μορφή εργασίας του ανθρώπου , έχουμε και διαφορετικό μεταβολισμό . Οι εργαζόμενοι σε βαριά επαγγέλματα όπως οικοδόμοι , εργάτες γης , κτηνοτρόφοι κ.λ.π , έχουν ταχύτερο και υψηλότερο μεταβολισμό , από τους εργαζόμενους σε γραφεία , σε μικρές βιοτεχνίες κ.λ.π .
Καφές
Έρευνες έδειξαν πως η καφεΐνη που περιέχει ο καφές αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό από 3-11% .Το πράσινο τσάι και ο καφές συμβάλλουν στην καύση του περιττού λίπους .
Κατανάλωση άφθονου κρύου νερού
Η κατανάλωση νερού παροδικά αυξάνει το μεταβολισμό και μάλιστα έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωση μισού λίτρου νερού (500ml) αυξάνει το μεταβολισμό ηρεμίας από 10-30% για περίπου μια ώρα .
Η αύξηση στις θερμίδες που δαπανώνται είναι μεγαλύτερη εάν το νερό είναι κρύο , καθώς ο οργανισμός μας δαπανά ενέργεια για να φέρει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας στους 37 βαθμούς .
Κατανάλωση καυτερών φαγητών
Οι καυτερές πιπεριές που περιέχουν καψαικίνη , αυξάνουν το μεταβολισμό και τις καύσεις και επομένως στην μείωση του βάρους του ανθρωπίνου σώματος .
Σωματική άσκηση καθημερινή
Ως γνωστό με την άσκηση αυξάνεται ο μεταβολισμός του ανθρώπου και επομένως μειώνεται το βάρος του , λόγω αύξησης των καύσεων και διάσπασης της μυϊκής μάζας του .
Η γυμναστική εκτός από την απώλεια βάρους , συμβάλει και σε άλλα οφέλη για την υγεία του μας , όπως θετικά στην ψυχολογική κατάσταση μας , δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Διατροφή των λαών
Κάθε λαός έχει τις δικές του διατροφικές συνήθειες , που προκύπτουν από τις διαφορετικές κλιματολογικές και διαφορετικές εδαφολογικές συνθήκες
Παρακάτω παρατίθενται κάποια παραδείγματα
-Ελλάδα
Στην Ελλάδα κυριαρχεί η πιο υγιεινή διατροφή , η γνωστή Μεσογειακή .
-Αφρικανική
Βασικά η παραδοσιακή αφρικανική διατροφή χαρακτηρίζεται από αμυλούχες τροφές , συνοδευόμενες από σούπες που περιέχουν κρέας ή και λαχανικά .Όμως η Αφρική είναι μια τεράστια ήπειρος και επομένως ανάλογα με τη θέση κάθε χώρας της έχουμε διαφορετικές διατροφικές συνήθειες , λόγου χάριν αυτές που βρίσκονται κοντά στη Μεσόγειο , ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή , ενώ αυτές που είναι προς την Ασία , την Ασιατική
-Τουρκική
Η Τουρκική προσομοιάζει με την Ελληνική , γιατί έχουν πολλά κοινά φαγητά πχ μπριάμ , ψητά φαγητά με κρέας , όσπρια κ.λ.π ,με υπερβολική κατανάλωση μπαχαρικών
-Γερμανική
Στην Γερμανία η διατροφή προσομοιάζει με την Μεσογειακή , γιατί περιλαμβάνει κρέας , λαχανικά , γαλακτοκομικά ,ψωμιού διαφόρων δημητριακών .Η διαφορά είναι επειδή τα φρούτα σπανίζουν σε αυτές τις περιοχές , υπάρχει έξαρση σε κατανάλωση μαρμέλαδας , κομπόστας , ζελέ , διαφόρων προϊόντων.Επίσης η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προελεύσεως ( κρέατος , λουκάνικα , σαλάμια ) , είναι σε μεγάλη έκταση
-Αγγλική
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι διατροφικές συνήθειες είναι τελείως διαφορετικές της χώρας μας . Η Αγγλική φιλοσοφία είναι απλά να υπάρχει κάτι για το στομάχι , με αποτέλεσμα να είναι σε
έξαρση κατανάλωσης το πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας , με εξαίρεση το πρωινό που είναι πλήρες γεύμα(αυγά , μπέικον , καφές ή τσάι και φρυγανιές . Τα φρούτα και λαχανικά σπάνια συμπεριλαμβάνονται στα γεύματα των Άγγλων
-Γαλλική
Γαλλική κουζίνα προσομοιάζει με την Ελληνική , με μόνη τη διαφορά ότι τα περισσότερα των Γάλλων συνοδεύονται από κάποιο είδος σάλτσας . Επίσης οι Γάλλοι δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην ωραιοποίηση της εμφάνισης κάθε γεύματος , συνοδευόμενα με εκλεκτό κρασί .
Κάποιες χώρες , όπως οι Ασιατικές(Ταϋλάνδη ,Φιλιππίνες ,Κίνα , Βιετνάμ ) , έχουν παράξενες διατροφικές συνήθειες . Συγκεκριμένα καταναλώνουν σκουλήκια , σκαθάρια , σαύρες αποξηραμένες , σουβλάκι από κάμπιες , σκορπιούς , ακρίδες , φίδι )
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε άλλες περιοχές της γής με παράξενα ενδιαιτήματα , αλλά θα προέκυπτε ένας τεράστιος όγκος εργασίας