Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον ανθρώπινο οργανισμό , που η έλλειψη του , είτε λόγω κακής διατροφής , είτε λόγω ελλιπούς απορρόφησης , μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία
Η αναιμία δεν είναι νόσος , είναι ένα σύμπτωμα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια είναι πολλά .
Στατιστικά εμφανίζεται σε περίπου 15-20% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών , το 50% των εγκύων και το 3% των ανδρών .Τα ποσοστά αυτά στις γυναίκες είναι αυξημένα λόγω των απωλειών αίματος .Μάλιστα κατά τη φάση της ηλικιακής ανάπτυξης τα ποσοστά της έλλειψης αυξάνονται , γιαυτό για την αντιμετώπιση της , συστήνεται αυξημένη πρόσληψη σιδήρου, μέσω διατροφικών συνδυασμών , η με τη χρήση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος .
Συστήνεται για καλύτερη απορρόφηση του , να λαμβάνεται με άδειο στομάχι , πίνοντας και λίγο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού αμέσως μετά .
Ποιες τροφές βοηθούν την απορρόφηση του σιδήρου
1.Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C Η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου των τροφών φυτικής προέλευσης . Σύμφωνα με έρευνα 100mg βιταμίνης C με ένα γεύμα , αύξησε την απορρόφηση του σιδήρου κατά 67% .Ο φυτικός σίδηρος περιέχεται στις φακές , ρεβίθια , αγκινάρες , σπανάκι , πράσα , βρώμη και ξηροί καρποί .Προκειμένου να απορροφούνται καλύτερα , καλό είναι να συνδυάζονται με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή , φράουλες , ακτινίδια , μπρόκολο , πιπεριές , ντομάτες )
2.Τρόφιμα με βιταμίνη Α και β-καροτένιο Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία της όρασης , των οστών , ανοσοποιητικού συστήματος και απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές . Τα φρούτα και λαχανικά που απαντώνται η παραπάνω βιταμίνη και το β-καροτένιο είναι , καρότα , γλυκοπατάτες ,σπανάκι ,λάχανο , κόκκινες πιπεριές , πεπόνι , βερίκοκα , πορτοκάλια , και ροδάκινα
Σημειώνεται ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α ελαττώνει τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό
3.Κρέας ,ψάρι , πουλερικά Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε σίδηρο , ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο κρέας .Έρευνα διαπίστωσε πως η προσθήκη βόειου κρέατος ή ψαριού σε γεύμα με βάση δημητριακά αύξησε κατά δύο ή τρεις φορές την περιεκτικότητα σε σίδηρο
Τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου
1-Τρόφιμα που περιέχουν φυτικό οξύ
Τα τρόφιμα , όπως σόγια , δημητριακά ολικής άλεσης , ξηροί καρποί και όσπρια , εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου , γιατί περιέχουν φυτικό οξύ , το οποίο έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την απορρόφηση των ανόργανων στοιχείων που περιέχονται στις τροφές .Συγκεκριμένα έχει πειραματικά βρεθεί 2mg φυτικού οξέος μειώνει κατά 18% την απορρόφηση του σιδήρου Γιαυτό πρέπει να συνδυάζεται η κατανάλωση με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
2-Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
Έρευνες έχουν συνδέσει το ασβέστιο με μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου έως και 60% , ανεξάρτητα εάν προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής .Όμως σε νεώτερες έρευνες διαπιστώθηκε ότι δεν είναι τόσο σε έκταση το πρόβλημα .Ένας μελετημένος συνδυασμός είναι ότι καλύτερο .
3.Καφές και τσάι
Ο καφές και το τσάι έχει επιστημονικά βρεθεί ότι μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου από φυτικά τρόφιμα
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα , ότι ακολουθώντας μια από τις παραπάνω συνδυαστικές διατροφικές συνήθειες και ασκώντας γυμναστική , με επαρκεί ενυδάτωση και έλεγχο βάρους , θα μπορούμε να επιτυγχάνουμε το βέλτιστο για καλή κυκλοφορία του αίματος