ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τα νόστιμα υγειινά και με χαμηλές θερμίδες τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι

0

Στον χρυσό κανόνα διατροφής , δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από όσο τρώμε ,απαντούμε με την σημερινή εργασία που θα ασχοληθούμε , με τρόφιμα που συμβάλλουν μεν  στην απώλεια βάρους -με χαμηλές θερμίδες , αλλά δεν παύουν να είναι ευχάριστα και νόστιμα.

  Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το γευστικό φαγητό

Υπάρχουν δυο κατηγορίες τέτοιων τροφίμων.Η μία αν και καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες περιέχουν λιγότερες θερμίδες , λόγω της ενεργειακής των πυκνότητας  και μπορεί να συμβάλλουν σε απώλεια βάρους και η άλλη μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα , με λιγότερη κατανάλωση τροφίμων .

  Συγκεκριμένα η κατανάλωση υγιεινών τροφίνων  που παρέχουν αίσθημα κορεσμού μπορεί να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε σταθερό βάρος ή ακόμη να χάσουμε μερικά κιλά

  Η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος , καθώς η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης , η οποία είναι απαραίτητη για όσους κάνουν σωματικές δραστηριότητες , δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού συμβάλλοντας στην αύξηση μυικής μάζας .

Κάποια νόστιμα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες

-Κρέας

 Το κρέας ως γνωστό είναι πλούσιο σε λεύκωμα – πρωτεΐνη  , σίδηρο , ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο κρέας . Πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα , περισσότερο από εγκύους και παιδιά .

-Ψάρια

 Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και ω-3 λιπαρά και επομένως  είναι  μια πολύ  απαραίτητη διατροφή για τον άνθρωπο .Φυσικά τα επίπεδα των ω-3 στα ψάρια είναι κυμαινόμενα , ανάλογα με την προέλευση των , την πηγή ανάπτυξης (γλυκό ή αλμυρό νερό ) και την μέθοδο με την οποία συλλέγονται Ο σολομός είναι το ψάρι με το μεγαλύτερο ποσοστό ω-3 και ακολουθούν η σαρδέλα , ο γάβρος .

 Δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα (περίπου 340 γρ) είναι αναγκαίο να καταναλώνονται την εβδομάδα

 -Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά π.χ σπανάκι , χόρτα , είναι τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων , αλλά πλούσια σε βιταμίνες , μέταλλα όπως A,C , Κ , Fe (σίδηρο)

-Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι από τα πιο σημαντικά λαχανικά .Είναι πλούσιο σε βιταμίνες σε βιταμίνες Α,Κ,Β,C και φυλλικό οξύ , μεταλλικά στοιχεία σίδηρο , φώσφορο , κάλιο και μαγνήσιο .Είναι επίσης  πλούσιο σε φυτικές ίνες .Πρέπει να μην βράζετε παρατεταμένα , γιατί οι βιταμίνες του είναι ευαίσθητες , ακόμη οι περιεχόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες διασπώνται πιο εύκολα 

-Φρούτα

-Αβοκάντο

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά . Το αβοκάντο είναι στο πλάνο , γιατί είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά , τα οποία συνδέονται με καλύτερη καρδιακή λειτουργία , αλλά είναι και πλούσιο σε φυτικές ίνες

-Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο μπορεί η εμφάνιση του να μην είναι ελκυστική , αλλά ως φρούτο να είναι το πιο πλούσιο σε βιταμίνη C. Ακόμη είναι μια καλή πηγή καλίου , μαγνησίου και φωσφόρου .Δεν στερείται φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων .

-Βατόμουρα ,Μύρτιλα , Μούρα , Φράουλες

Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

-Καρύδια

Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά ξηρούς καρπούς είναι λιγότερο πιθανόν να αυξήσουν το βάρος τους , σε μια περίοδο πέντε ετών ή να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα , σύμφωνα με επιστημονική μελέτη .Τα καρύδια είναι ιδιαίτερα , γιατί περιέχουν έναν τύπο ωμέγα -3 λιπαρών , που ονομάζεται άλφα -λινελαικό οξύ και φυσικά φυτικές ίνες .

-Φασόλια

Τα μαύρα και τα κόκκινα φασόλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά , φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες , που αυξάνουν τον κορεσμό και την θρεπτικότητα .

Η Ελληνική γη είναι πλουσιότατη σε όλα τα παραπάνω φυτικά προϊόντα , που εάν τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή , είναι απόλυτα βέβαιο θα έχουμε διαρκεί υγεία και σωστή σωματική διά    πλαση

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ