ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αποζημιώσεις απαιτούν οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου

0

Την αντίδραση του κτηνοτροφικού κόσμου του Ρεθύμνου έχει προκαλέσει η εξαίρεση τους από το αρμόδιο υπουργείο αναφορικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από την θεομηνία που έπληξε το νομό τον περασμένο μήνα. Ενώ εγκρίθηκαν οικονομικές αποζημιώσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των Χανίων, που επλήγησαν από την ίδια θεομηνία, οι Ρεθεμνιώτες δεν έτυχαν αντίστοιχης αντιμετώπισης.

Το γεγονός, θίγουν με επιστολές τους τόσο ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλετζάκης, όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ρεθύμνης κ. Γιώργος Βενιεράκης.

Ειδικότερα, ο κ. Γλετζάκης, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτη Σταύρο και την Υφυπουργό, κα. Τελιγιορίδου Ολύμπια με Κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας – Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ξανθό Ανδρέα και στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο, αναφέρει τα εξής: «Όπως γνωρίζετε το τελευταίο διάστημα οι Νομοί Χανίων και Ρεθύμνου επλήγησαν από την χειρότερη και καταστροφικότερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών.

Πρωτίστωςθα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα στις εξαγγελίες που προέβη ο Υπουργος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ότι  θα δοθεί άμεσα ποσόν περίπου 2 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους του νομού Χανίων, οι οποίοι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).  Όμως θεωρούμε αδικία σαν γειτονικός νομός όπου επλήγη εξίσου με το νομό Χανίων, να μην ενταχθεί στην ίδια μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2018 του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ,  η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος του νομού Ρεθύμνου είναι τετραπλάσια με αυτή των Χανίων συνεπώς και η απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων εξίσου, είναι πολλαπλάσια.

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να δοθεί  η έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) και στις περιοχές του Ρεθύμνου όπου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σας ευχαριστούμε εκ΄ των προτέρων και περιμένουμε τις ενέργειές σας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων κ. Βενιεράκης σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει τα εξής: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στις εξαγγελίες που προέβη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ότι  θα δοθεί άμεσα ποσόν περίπου 2 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους του νομού Χανίων, οι οποίοι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τη μορφή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) δεν συμπεριλήφθηκαν οι περιοχές του Ρεθύμνου όπου κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε γιατί έγινε αυτή η διάκριση και με ποια κριτήρια δίνονταιοιέκτακτες κρατικές ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis).

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Νομός Ρεθύμνης είναι κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφικός νομός και ως εκ τούτου η απώλεια της παραγωγής που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας από την κακοκαιρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική οικονομίας μας.

 

Για όσους δεν το γνωρίζουν  λόγω του ότι στο νομό Ρεθύμνης η μορφή κτηνοτροφίας είναι μεικτή κατάσταση εν σταβλισμού, η απώλεια εισοδήματος προκύπτει όχι με το πόσα χιλιοστά νερό έχουν πέσει αλλά πόσες μέρες έχουν εμποδιστεί τα αιγοπρόβατα να βγουν να βοσκήσουναν και η κακοκαιρία μπορεί να έπληξε το νομό μας σε λιγότερο βαθμό από τον νομό Χανίων όπως εσείς κρίνατε, οι απώλειες της παραγωγής μας ήταν πολλαπλάσιες.

 

Όπως καταλαβαίνετε λόγω του ότι η ζημιά θα επηρεάσει πάρα πολλά συναφή επαγγέλματα, είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί η έκτακτη κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis) και στους αιγοπροβατοτρόφους μας.

 

Ελπίζουμε ότι μέχρι την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη για τα εγκαίνια της Σχολής Ασωμάτων την 23η  Μαρτίου , θα έχει διευθετηθεί το θέμα.

 

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και αναμένουμε τις ενέργειές σας.»

Η επιστολή Βενιεράκη, έχει επίσης κοινοποιηθεί στους τοπικούς βουλευτές κ. Ξανθό και Γιάννη Κεφαλογιάννη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης και στην Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, στον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη αλλά και στον Υποψήφιο Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Κοτζαμπασάκη Νικόλαο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ