ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απόσυρση με τη μορφή ιδιωτικής αποθεματοποίησης για γάλα και κρέας, ευελιξία για ελαιόλαδο, κρασί και μέλι

0

Παράλληλα θα επιτραπεί τα κονδύλια που προορίζονται για τα επιχειρησιακά προγράμματα σε κρασί, οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο και για το πρόγραμμα διάθεσης τροφίμων στα σχολεία να αναδιατεθούν για άλλες έκτακτες χρηματοδοτήσεις σε αυτούς τους τομείς.

Τα συγκεκριμένα μέτρα θα λάβουν ισχύ στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Agronews, για την άμεση ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων. Αναλυτικότερα, τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ως περαιτέρω αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού περιλαμβάνουν:

Ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση: Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση ενίσχυσης για την ιδιωτική αποθεματοποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων (αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, βούτυρο, τυρί) και προϊόντα κρέατος (βοδινό, αιγοπρόβειο). Αυτό το σύστημα θα επιτρέψει την προσωρινή απόσυρση προϊόντων από την αγορά για τουλάχιστον 2 έως 3 μήνες και μέγιστη περίοδο 5 έως 6 μηνών. Αυτό το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση της διαθέσιμης προσφοράς στην αγορά και σε ισορροπία της αγοράς μακροπρόθεσμα.

Ευελιξία για προγράμματα στήριξης της αγοράς: Η Επιτροπή θα εισαγάγει ευελιξία κατά την εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης της αγοράς για κρασί, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, μελισσοκομία και για το πρόγραμμα διάθεσης τροφίμων στα σχολεία (γάλα, φρούτα και λαχανικά). Αυτό θα επιτρέψει τον επαναπροσανατολισμό των χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων προς μέτρα διαχείρισης κρίσεων για όλους τους τομείς.

Έκτακτη παρέκκλιση από τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ:

Εφαρμόζεται στους τομείς του γάλακτος, των άνθεων και της πατάτας, η Επιτροπή θα εγκρίνει την παρέκκλιση από ορισμένους κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 222 του κανονισμού για την κοινή οργάνωση αγορών, που επιτρέπει στους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους να λαμβάνουν μέτρα αυτο-οργάνωσης της αγοράς. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται σε αυτούς τους τομείς να λαμβάνουν συλλογικά μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς. Για παράδειγμα, στον τομέα του γάλακτος θα επιτραπεί ο συλλογικός προγραμματισμός της παραγωγής γάλακτος και στον τομέα της πατάτας θα επιτρέπεται η απόσυρση προϊόντων από την αγορά. Επιτρέπεται επίσης η αποθήκευση από ιδιωτικούς φορείς. Τέτοιες συμφωνίες και αποφάσεις θα ισχύουν μόνο για περίοδο έξι μηνών το πολύ. Οι μεταβολές των τιμών των καταναλωτών θα παρακολουθούνται στενά για την αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων.

Η Επιτροπή σκοπεύει να εγκρίνει αυτά τα μέτρα έως τα τέλη Απριλίου. Προηγουμένως, θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών και να ψηφίσουν σχετικά με αυτά τα μέτρα. Επομένως υπόκεινται σε αλλαγές. Η πλήρης λεπτομέρειες αυτών των προτάσεων θα αποκαλυφθούν κατά την τελική έγκρισή τους.

Το πακέτο που ανακοινώθηκε σήμερα ακολουθεί μια περιεκτική δέσμη άλλων μέτρων που εγκρίθηκαν νωρίς από την Επιτροπή για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα στην τρέχουσα κρίση, όπως αυξημένα ποσά για κρατικές ενισχύσεις, υψηλότερες προκαταβολικές πληρωμές και παρατεταμένες προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων πληρωμής. Η αυξημένη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής αποσκοπεί στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες και τις εθνικές διοικήσεις.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ