ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανόλης Χνάρης: «Έκθετη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ανύπαρκτη αγροτική της πολιτική για την αντιμετώπιση της πανώλης»

0

Την ανύπαρκτη αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και την πλήρη απουσία ενός οργανωμένου και συγκροτημένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανώλης επικρίνει έντονα, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Χνάρη για την πανώλη των αιγοπροβάτων και των κρίσιμων ερωτημάτων που τέθηκαν, η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο αποτιμάται από τον ίδιο ως ανεπαρκής και μη ικανοποιητική, φανερώνοντας την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Αντί το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες σε προσλήψεις έκτακτού κτηνιατρικού προσωπικού, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις που είχε απειληθεί η κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας και κατ’ επέκταση η επισιτιστική ασφάλεια της, ο αρμόδιος Υπουργός  αρκείται στην απλή παράθεση προγραμματισμένων προσλήψεων μόνιμων κτηνιάτρων προς αντικατάσταση των προς συνταξιοδότηση συναδέλφων τους.

Επιπλέον, αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα για τη στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των Περιφερειών, δεδομένης της μεταβίβασης της αρμοδιότητας των κτηνιατρικών ελέγχων για τις «εισαγωγές» ζώων από χώρες της ΕΕ στα σφαγεία.

Συγχρόνως, η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αποτρέψει την είσοδο της ζωονόσου στη χώρα λόγω της αδυναμίας ελέγχου στις πύλες εισόδου της, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού, προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς καταδεικνύει την πλήρη αναξιοπιστία της στη θωράκιση της χώρας μας από μελλοντικά νοσήματα.

Παράλληλα, αν και έχουν παρέλθει 2 μήνες τόσο από την εισαγωγή στην ελληνική επικράτεια του ιού όσο και από τις θανατώσεις των κοπαδιών κτηνοτρόφων, εξαιρετικά ελλιπής εξακολουθεί να παραμένει η πληροφόρηση και για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ περί αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.

Ευελπιστούμε ότι η τιμή αποζημίωσης του ζώου θα ανταποκρίνεται στην πραγματική του αξία με σκοπό να επαρκεί για την απώλεια εισοδήματος. Συγχρόνως, όσον αφορά την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, σε εκκρεμότητα παραμένει η δέσμευση για την ένταξη της πανώλης  στο μέτρο 5.2.

Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω, θα ωθήσουν αρκετούς κτηνοτρόφους στην έξοδο από το επάγγελμα, με συνέπεια τη μείωση της ζωικής παραγωγής και τη διακύβευση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

Γίνεται σαφές, ότι η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα ο ήδη χειμαζόμενος πρωτογενής τομέας να οδηγείται καθημερινά σε αδιέξοδο, εξαιτίας των συσσωρευμένων λαθών  και παραλείψεων.

Το ΠΑΣΟΚ λόγω της διαχρονικά άρρηκτης  σχέσης που το συνδέει με τον αγροτικό κόσμο διαθέτει ένα πλήρες σχέδιο ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, έχοντας ως βασικό γνώμονα την ευημερία και την ανάπτυξη του, θέτοντας τον ως ύψιστη προτεραιότητα του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ