ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συμπλήρωμα στην βασική των έως 23 ευρώ το στρέμμα με αμειψισπορά και νέα μέτρα πρασινίσματος

0

Αυτό δεν ισχύει για την επιλέξιμη γη στην Ελλάδα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γεγονός που θα φέρει αρκετές ανατροπές στον τρόπο που θα υπολογίζεται η ενίσχυση στο νέο πρασίνισμα. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η νέα ενίσχυση των 450 εκατ. ετησίως δεν εξαρτάται από τα δικαιώματα αλλά από την επιλέξιμη γη και όλα τα στρέμματα που θα δηλώνονται στο σύστημα κάθε χρόνο φέρνει το νέο πρασίνισμα που ξεκινά από το 2023, ανατρέποντας τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν έως σήμερα οι αγρότες το τσεκ που έχουν λαμβάνειν.

Πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αποκάλυψε τα ποσά γύρω από τα οποία θα «παίζει» η βασική ενίσχυση ως το 2026. Στα 169,13 ευρώ για τα βοσκοτόπια, 230,93 ευρώ για αροτραίες και 285,14 ευρώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, διαµορφώνεται η θεωρητική ενιαία περιφερειακή αξία των δικαιωµάτων για το 2026.

Στα ποσά αυτά όμως έρχονται να προστεθούν χρηματοδοτήσεις από δράσεις του νέου πρασινίσματος, δράσεις οι οποίες αναμένεται πως θα προσελκύσουν και αρκετούς νέους αγρότες με χαμηλά δικαιώματα σήμερα, δίνοντάς τους μεγαλύτερα κίνητρα καθώς θα τρέχει και η σταδιακή εσωτερική σύγκλιση. Για παράδειγμα: Μία δράση που θα πληρώνεται με βάση των σχεδιασμό των αρχών θα είναι η «ενισχυμένη αμειψισπορά». Εφόσον προβλεφθεί ένα μπάτζετ 200 εκατ. ευρώ ετησίως για την πληρωμή αυτής της δράσης κατά μέσο όρο υπολογίζουν οι αρχές ότι κάθε αγρότης θα λαμβάνει ένα ποσό της τάξεως των 10 ευρώ. Ωστόσο, αν έρθουν πολύ περισσότερα επιλέξιμα στρέμματα, τότε το ποσό μειώνεται ανά δικαιούχο. Κάτι σαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Από εκεί και πέρα, επίσης μπορεί να φανούν και περιπτώσεις πολύ μεγάλων εκμεταλλεύσεων που θα «μονοπωλούν» τα χρήματα των συγκεκριμένων δράσεων, όπως γίνεται κατά κόρων στα Μέτρα Βιολογικών και Απονιτροποίησης του ΠΑΑ.

Στο νέο πρασίνισμα, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, προτείνονται µεταξύ άλλων δράσεις για την ευζωία των ζώων και τη διατήρηση των βοσκοτόπων για τους κτηνοτρόφους, η αµειψισπορά για τους κατόχους αροτραίων εκτάσεων και η προστασία µη παραγωγικών στοιχείων του περιβάλλοντος.

Ο ετήσιος προϋπολογισµός για τις σχετικές δράσεις διαµορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ, ποσό που θα δίνεται για να συµπληρωθούν οι απώλειες από την κατάργηση του τρέχοντος καθεστώτος πρασινίσµατος. Σηµειώνεται πως σε αντίθεση µε την τρέχουσα περίοδο, οι νέες δράσεις δεν θα προσµετρώνται επί του δικαιώµατος (48-50% επί της βασικής το τρέχον πρασίνισµα), αλλά θα δίνεται ένα στρεµµατικό ποσό (ή ανά ζώο) το οποίο µάλιστα ενδέχεται να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά της εκµετάλλευσης.

Όσον αφορά το ποσό ενίσχυσης, αυτό βρίσκεται ακόµα στη διαδικασία υπολογισµού από τις εθνικές αρχές, που προσπαθούν και να µην ξεφύγουν από το διαθέσιµο µπάτζετ αλλά και να φτιάξουν δράσεις αρκετά ελκυστικές και εύκολες στην υλοποίηση, που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των αγροτών για αιτήσεις.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ