ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στρέμματα αναφοράς που φέρνουν 15 ευρώ αναδιανεμητική, στα 10 στρέμματα η βάση για δέντρα, 20 σε αροτραία

0

Τι σηµαίνει ακριβώς αυτό: Όπως έχει γράψει η Agrenda, η έκταση που θα πριµοδοτείται από την αναδιανεµητική ενίσχυση ανέρχεται ανά αγρονοµική περιφέρεια ενίσχυσης σε: Αροτραίες: 20-80 στρέµµατα, Βοσκοτόπια: 30-120 στρέµµατα, ∆ενδρώδεις: 10-20 στρέµµατα. Εάν για παράδειγµα είναι να δοθεί ένα ποσό κατά µέσο όρο 15 ευρώ το στρέµµα (τόσο υπολογίζεται για όλες τις περιφέρειες ενίσχυσης), το ποσό αυτό εξετάζεται να δίνεται κλιµακωτά. ∆ηλαδή, για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 75 στρέµµατα να χορηγείται το 100% της ενίσχυσης (π.χ. 30 ευρώ) και για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 75 έως 100 στρµ. να χορηγείται το 80% της ενίσχυσης και για για τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης µεγαλύτερο από 100 στρµ. έως και 120 στρµ. να χορηγείται 50% της ενίσχυσης.

Φυσικά «χώρος» για µία τέτοια φιλοσοφία ενισχύσεων δίνεται µόνο στην περίπτωση των βοσκότοπων, ακόµα λιγότερο στις αροτραίες και καθόλου στις δενδρώδεις όπου τα στρεµµατικά περιθώρια είναι µικρά. Σηµειώνεται εδώ, πως ένα τέτοιο µοντέλο ισχύει σήµερα για τη γνωστή Εξισωτική αποζηµίωση (Μέτρο 13).

 Στήριξη σε 12 εκατ. στρέµµατα

Συνολικά αναµένεται να στηριχθούν 12 εκατ. στρέµµατα από την αναδιανεµητική πληρωµή. Οι εκτάσεις πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύονται από δικαιώµατα (υπάρχουν όµως «παράθυρα» στον κανονισµό να δίνεται απλά στην επιλέξιµη γη). Σηµειώνεται ότι ο «κουµπαράς» της αναδιανεµητικής έχει οριστεί στα 185 εκατ. ευρώ ετησίως (το 10% του φακέλου των άµεσων ενισχύσεων) και θα δηµιουργηθεί από την περικοπή της βασικής ενίσχυσης στις εκµεταλλεύσεις που βρίσκονται πάνω από τα παραπάνω όρια στρεµµάτων.

Η περικοπή θα είναι ανάλογη, µε το πόσο µεγαλύτερη είναι µία εκµετάλλευση από τα ανώτατα όρια στρεµµάτων που έχουν τεθεί (120 στρµ. βοσκότοπος, 80 στρµ. αροτραίες, 20 στρµ. δενδρώδεις). ∆ηλαδή, ένας αγρότης µε 1.000 στρέµµατα επιλέξιµα αροτραίες εκτάσεις θα υποστεί µεγαλύτερη περικοπή από έναν µε 200 κ.ο.κ.. Σηµειώνεται πως «η δικαιότερη και αποτελεσµατικότερη εφαρµογή άµεσων ενισχύσεων, µείωση των διαφορών στο επίπεδο των άµεσων ενισχύσεων (µοναδιαίες αξίες δικαιωµάτων) και εφαρµογή συµπληρωµατικής αναδιανεµητικής ενίσχυσης εισοδήµατος», ήταν η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής στις συστάσεις της προς την Ελλάδα για τον σχεδιασµό του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ.

 Προαιρετική η αναδιανεµητική την τρέχουσα περίοδο

Την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο το καθεστώς της αναδιανεµητικής ενίσχυσης ήταν προαιρετικό. Εννέα κράτη-µέλη (Βέλγιο, Γερµανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουµανία και Μ. Βρετανία-Ουαλία) το επέλεξαν και το ενεργοποίησαν αφιερώνοντας σε αυτό µέχρι και το 15% των άµεσων ενισχύσεων.

Αναδιανοµη ενισχυσεων

To τελικό κείµενο

Στο επίσηµο τελικό κείµενο της νέας ΚΑΠ αναφέρεται:

Άρθρο 26 Συµπληρωµατική αναδιανοµή εισοδηµατικής στήριξης για τη βιωσιµότητα

  1.     Τα κράτη µέλη παρέχουν συµπληρωµατική αναδιανοµή εισοδηµατικής στήριξης για τη βιωσιµότητα υπό τους όρους που ορίζονται στο παρόν άρθρο και όπως διευκρινίζεται περαιτέρω στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ. [...]
  2.     Τα κράτη µέλη διασφαλίζουν την ανακατανοµή των άµεσων πληρωµών από µεγαλύτερες σε µικρότερες ή µεσαίες εκµεταλλεύσεις, προβλέποντας αναδιανοµή εισοδηµατικής στήριξης µε τη µορφή ετήσιας αποσυνδεδεµένης ενίσχυσης ανά επιλέξιµο εκτάριο στους αγρότες που δικαιούνται πληρωµή στο πλαίσιο της βασικής ενίσχυσης
  3.     Τα κράτη µέλη καθορίζουν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, ποσό ανά εκτάριο ή διαφορετικά ποσά για διαφορετικές εκτάσεις εκτάσεων, καθώς και τον µέγιστο αριθµό εκταρίων ανά αγρότη για τον οποίο καταβάλλεται η αναδιανεµητική εισοδηµατική ενίσχυση.
  4.     Το ποσό ανά εκτάριο που σχεδιάζεται για ένα δεδοµένο έτος απαίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει το µέσο εθνικό ποσό των άµεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο για το εν λόγω έτος αξίωσης.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ