ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι φωτιές μεταθέτουν για τον Σεπτέμβριο τρέχουσες πληρωμές αποζημιώσεων και ειδικών ενισχύσεων

0

Χαλαρά κινούνται ακόµα στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού η διαδικασία των πληρωµών που αναµένει σε αυτή τη φάση ο αγροτικός κόσµος έχει να κάνει κατά βάση µε τις αποζηµιώσεις αρχικά από τον παγετό και κατά δεύτερον από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Όσον αφορά τώρα τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, αυτές φαίνεται να έχουν τελείως ξεχαστεί, ενώ σχετικά µε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δεν έχουν καν ακόµα ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι όλο το προηγούµενο διάστηµα γίνονταν κάποιες µεµονωµένες πιστώσεις, µε µικρά όµως ποσά για εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα και ενισχύσεις.

Πιο πιθανό θεωρείται ο Αύγουστος να βγει χωρίς ουσιαστικές πληρωµές, µε το επόµενο πακέτο για αποζηµιώσεις παγετού να τοποθετείται για τις αρχές του άλλου µήνα, αφού αφενός ο όγκος της δουλειάς των γεωπόνων είναι τεράστιος και αφετέρου µεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Ενδεικτική και η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά µε τις πληρωµές του ΕΛΓΑ, στην οποία γινόταν λόγος για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δηµιούργησαν οι πρωτοφανείς σε µέγεθος και έκταση πυρκαγιές», θέλοντας αφενός να αµβλύνουν τις αντιδράσεις των παραγωγών για τη µισή πληρωµή των 36,5 εκατ. ευρώ και αφετέρου πιθανότατα να δικαιολογήσουν την όποια καθυστέρηση στην πίστωση της επόµενης παρτίδας. Η δεύτερη δόση των προκαταβολών παγετού που αναµένεται να αφορά υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες (µήλα, αχλάδια, αµύγδαλα) θα πρέπει να αναµένεται το νωρίτερο αρχές Σεπτεµβρίου, ενώ παραµένουν σε εκκρεµότητα οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος στην Κοµισιόν.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας µεταφέρει την αντίδραση του αγροτικού κόσµου για την εν λόγω πίστωση, εντοπίζοντας αδικίες, αστοχίες, παραλείψεις και σύγχυση. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, φαίνεται πώς η πληρωµή έγινε µε βάση το ΟΣ∆Ε του 2020, µε αποτέλεσµα αν κάποιος παραγωγός νοίκιασε χωράφια για το 2021 και τα δήλωσε δεν πήρε προκαταβολή. Επίσης, όσοι παραγωγοί είχαν µεγάλο ποσοστό ζηµιάς πήραν την προκαταβολή, όσοι όµως είχαν µικρότερο βαθµό ζηµιάς πήραν για τα επιτραπέζια κι όχι για τα βιοµηχανικά ροδάκινα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει ακόµα καταστεί σαφές αν όσοι δεν πληρώθηκαν τώρα την προκαταβολή, θα πληρωθούν τον Σεπτέµβριο ή στο τέλος µε την εκκαθάριση.

Τον άλλο µήνα και αποζηµιώσεις κορωνοϊού

Εκτός προτεραιότητας φαίνεται πως βγήκαν οι πληρωµές  που αφορούν 24,2 εκατ. ευρώ για τις ειδικές ενισχύσεις στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες-αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας και 15,5 εκατ. ευρώ για τη χοιροτροφία, µε τον µηχανισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ να µην έχει πάρει εντολή να «τρέξει» τις πιστώσεις, αφού καταρχήν δεν υπάρχει ακόµα η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στις σχετικές αποφάσεις έγκρισης πιστώσεων.

 Με αργό ρυθµό οι έλεγχοι για την ενιαία

Σχετικά µε την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, µετά την ανακοίνωση της Κοµισιόν για δυνατότητα καταβολής αυξηµένων άµεσων ενισχύσεων έως 70% από τις 16 Οκτωβρίου 2021, οι αρµόδιοι σε πλατεία Βάθη και ∆οµοκού θα µπορούσαν να «δουλεύουν» µε ορόσηµο την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Βέβαια, αυτό δεν είναι βέβαιο αν θα καταστεί δυνατό µε τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, το κλειστό µηχανογραφικό σύστηµα και τις δυσεπίλυτες εκκρεµότητες µε το Απόθεµα.

Πρώτα δήλωση εκτροφής, μετά αποζημιώσεις μελισσοσμηνών

Στην κατηγορία των απωλειών ζωικού κεφαλαίου λόγω πυρκαγιάς εντάσσονται µελισσοσµήνη και κυψέλες, µε τους µελισσοκόµους σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία να αξιώνουν κι αυτοί αποζηµίωση από τον ΕΛΓΑ. Αυτό ανακοινώνει ο φορέας, σε διευκρινιστικό του σηµείωµα, στο οποίο ωστόσο αποσαφηνίζεται ότι «σύµφωνα µε τον Κανονισµό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου από τον ΕΛ.Γ.Α.(ΦΕΚ 1669Β’/2011) προϋπόθεση για την πληρωµή αποζηµιώσεων αποτελεί η δήλωση εκ µέρους του παραγωγού, του ζωικού κεφαλαίου και των µελισσοσµηνών στην ετήσια ∆ήλωση Καλλιέργειας Εκτροφής».

Αιτήσεις για ζηµιές ζωικού µε πληρωµή τελών στην εκκαθάριση

Σε διάστηµα µιας εβδοµάδας προγραµµατίζει την υποβολή δηλώσεων ζηµιάς στο ζωικό κεφάλαιο ο ΕΛΓΑ, οι οποίες -σύµφωνα µε τον φορέα- θα γίνουν µεν χωρίς την πληρωµή τέλους από τους κτηνοτρόφους, ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι τα αντιστοιχούντα τέλη θα παρακρατηθούν κατά την εκκαθάριση. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τις οδηγίες για την υποβολή δηλώσεων ζηµιάς που προκλήθηκε στις πυρκαγιές του 2021:

 Η υποβολή δηλώσεων ζηµιάς στο ζωικό κεφάλαιο θα γίνεται ατελώς, θα διαρκέσει µια εβδοµάδα και τα τέλη θα παρακρατηθούν κατά την εκκαθάριση της ζηµιάς. Οι ζηµιές αυτές καλύπτονται από τον Κανονισµό του ΕΛΓΑ και ήδη διενεργούνται εξατοµικευµένες πραγµατογνωµοσύνες.

  Οι ζηµιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο και στα αποθηκευµένα προϊόντα θα υποβάλλονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, σύµφωνα µε τα ισχύοντα. Για την υποβολή δηλώσεων θα δοθεί ικανός χρόνος.
  ∆ίνεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους παραγωγούς µέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρµας από 18 Αυγούστου να υποβάλλουν ηδήλωση για τις αναφερόµενες ζηµίες και ό,τι άλλο έχει να κάνει µε καταστροφή ή ζηµιά από τις φωτιές ώστε να εκταµιευτεί άµεσα προκαταβολή από το υπουργείο Οικονοµικών µέσω του Ταµείου Κρατικής Αρωγής.
  Για την κάλυψη των επιπρόσθετων αυτών αναγκών ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει άµεσα σε πρόσληψη πρόσθετου γεωτεχνικού προσωπικού, προκειµένου να ανταποκριθεί στις αυξηµένες υποχρεώσεις του έναντι των παραγωγών της χώρας.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ