ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κινητικότητα για τους Νέους Αγρότες με τις χαμηλής κάλυψης καλλιέργειες

0

Εκτός από τους ίδιους τους αποκλεισθέντες, στο χορό των αντιδράσεων έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων και οι γεωπόνοι μελετητές, οι οποίοι εισπράττουν με μεγάλη ένταση τη γκρίνια των αποκλεισθέντων, καθώς τους αποδίδεται ευθύνη στη διαχείριση των φακέλων.

Επί της ουσίας, ενώ είναι γνωστό ότι από τη «χαραμάδα» που άφηνε η προκήρυξη για τις καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης (πεπόνια, καρπούζια κ.α.) και την υψηλή βαθμολογία που προέβλεπε αρχικά για αυτή την περίπτωση, προσπάθησε να περάσει υπερβολικός αριθμός υποψηφίων, η αλήθεια είναι ότι κάποιοι εξ αυτών επιδίδονται συστηματικά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Έτσι, ενώ οι υπεύθυνες διαχειριστές αρχές εντόπισαν κάποια στιγμή την «εκμετάλλευση» που πήγαινε να γίνει και με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, έκλεισαν αυτή τη «χαραμάδα», υπάρχουν κάποιες λίγες ωστόσο περιπτώσεις που αδικούνται κατάφορα από τις αλλαγές στο βαθμολογικό πίνακα και τον αποκλεισμό συλλήβδην όσοι δήλωσαν καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης.

Τα τελευταία 24ωρα και μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει, είναι γεγονός ότι η αρμόδια αρχή και φυσικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ξαναβλέπουν το ζήτημα, όχι στην προοπτική να δικαιώσουν το σύνολο των υποψηφίων αυτής της κατηγορίας, αλλά στο ενδεχόμενο να αξιολογήσουν περαιτέρω εκείνους μόνο που με βάση την ιστορική εικόνα των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων διαθέτουν τα απαραίτητα πειστήρια, ώστε να τύχουν μιας διαφορετικής αντιμετώπισης. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο. Όλοι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των αιτούντων αυτής της κατηγορίας προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το «παράθυρο» της προκήρυξης. Βεβαίως, το γεγονός ότι η «διόρθωση» ήρθε κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά την υποβολή των φακέλων, δίνει ένα ακόμα «πάτημα» στους υποψήφιους. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα από τεχνικό γίνεται και πάλι πολιτικό.

Ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση που εξέδωσε επί του θέματος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων μετά από συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, την περασμένη εβδομάδα.  

 

Με πρωτοβουλία μερίδας γεωπόνων μελετητών πραγματοποιήθηκε στις 22/6/2022 συνάντηση εργασίας στο ΥΠΑΑΤ παρουσία του υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν:

Α) ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ Σοφολόγης Δημήτριος , το μέλος του Δ.Σ της ΠΟΣΓ και Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Αχαΐας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου Θεοδωράτος Φώτιος, ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΕΓ Σιακοβέλλης Πασχάλης

β) εκπρόσωποι γεωπόνων-μελετητών από διάφορες περιοχές της χώρας (Πιερία Κετίκογλου Σωτηρία, Πρέβεζα και Αρτα Τσώλης Θρασύβουλος , Αιτωλοακαρνανία Αντωνάκος Γεώργιος, Αχαΐα Κοντογιαννάτος Μάκης , Ηλεία Τζιούτζιας Χάρης , Κορινθία Σιακοβέλλης Πασχάλης)

Γ) στελέχη του ΥΠΑΑΤ και σύμβουλοι του υπουργού

Δ) ο προϊστάμενος της ΕΥΕ-ΠΑΑ κ. Ε. Τσιατούρας κατόπιν κλήσης του από τον υπουργό

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων των Νέων γεωργών κατά την 3η Πρόσκληση του ΥΜ-6.1 και οι απαράδεκτες απορρίψεις των παραγωγών (2021).

Από την πλευρά των γεωπόνων-μελετητών αναδείχθηκαν 2 ζητήματα - προβληματικά κατά την διαδικασία της αξιολόγησης:

    Η παράλειψη κατηγοριοποίησης στους δείκτες Τ.Α. των καλλιεργειών “πεπονοειδή – καρπούζι πρώιμο χαμηλής κάλυψης στον αγρό”, και πεπόνι χαμηλής κάλυψης και
    Η ακολουθηθείσα διαδικασία κατά την εφαρμογή της τηλεπισκόπησης

Ως προς το πρώτο, οι μελετητές υποστήριξαν, ότι η έλλειψη ή η αδυναμία κατηγοριοποίησης  (με ευθύνη του όποιου συντάξαντος)οδήγησε στις απορρίψεις των παραγωγών .

Επίσης ανέφεραν  πως με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έχουμε πλέον επιλέξιμους και απορριπτόμενους νέους αγρότες. Έχουμε συγκεκριμένους παραγωγούς με ονοματεπώνυμο και υπαρκτές εκμεταλλεύσεις. Όχι κωδικούς Γ3ΝΓ και στείρους αριθμούς. Νεαρά παιδιά, κάποια εκ των οποίων συνάδελφοι γεωπόνοι, που αποφάσισαν να επενδύσουν στη γεωργική παραγωγή και να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που εξαρχής γνώριζαν πως οι δεσμεύσεις του αφορούν χρονικό διάστημα 8 ετών και σύνδεση με πωλήσεις παραγωγής δηλωμένες στο ετήσιο εισόδημά τους (έντυπο Ε3). Δηλαδή ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να υλοποιήσει κάποιος που δεν θα ασχοληθεί σοβαρά με την αγροτική παραγωγή.

Για πρώτη φορά απορρίπτονται νέοι αγρότες,  που όπως θα αποδειχθεί εφάρμοσαν απολύτως το θεσμικό πλαίσιο όπως αρχικά είχε δοθεί και καλλιέργησαν ότι ακριβώς δήλωσαν στη ΕΑΕ του έτους 2021.

Η καλλιέργεια χαμηλής κάλυψης ασφαλίζεται ξεχωριστά στον ΕΛΓΑ από τη Θερμοκηπιακή, ενώ  παραγωγός που τη δηλώνει υπαίθρια λανθασμένα, σε περίπτωση ζημιάς κινδυνεύει να απωλέσει την αποζημίωση.

Παρ΄όλα αυτά η οδηγία της διαχειριστικής αρχής προς τους αξιολογητές να κατατάξει τις καλλιέργειες αυτές στην ίδια κατηγορία με τις υπαίθριες, οδηγεί σε απόρριψη φακέλων, που πανελλήνια υπολογίζονται άνω των 1300. Σημειωτέον, ότι η οδηγία δημοσιοποιήθηκε  μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και μετά την οριστικοποίηση των φακέλων υποψηφιότητας Ν. Γ., οπότε δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης από πλευράς υποψήφιων δικαιούχων.

Η άποψη του υπουργού συντάχθηκε με αυτή της διαχειριστικής, μη αφήνοντας περιθώρια άλλων ερμηνειών αναγνωρίζοντας όμως την διαφορετική αντιμετώπιση της τυπικής απόδοσης αυτών των καλλιεργειών μεταξύ των προσκλήσεων του Υ.Μ 6.1 ( 2016,2018 ένταξη και ολοκλήρωση επιχειρηματικού σχεδίου, 2021) και του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης)

Ως προς το ζήτημα της τηλεπισκόπησης οι μελετητές υποστήριξαν, ότι δεν ακολουθήθηκε το αναγνωρισμένο πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά μια μέθοδος ταυτοποίησης θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε συνδυασμό με φωτοερμηνείες από το Google Earth με ημερομηνίες ανάρτησης φωτογραφιών ακόμα και του 2020!!!!  , όπως επιβεβαιώνει ανάλογο έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα τα πολλά λανθασμένα αποτελέσματα όπως:  υπαρκτά θερμοκήπια αναγνωρίστηκαν ώς μη καλλιεργημένα αγροτεμάχια, αγροτεμάχια με δασική βλάστηση αναγνωρίστηκαν ως καλλιεργημένα, αγροτεμάχια με υπαρκτή την υπαίθρια καλλιέργεια αναγνωρίστηκαν ως μη καλλιεργημένα και πολλά άλλα. Επίσης είτε δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης επιτόπιοι έλεγχοι των ΔΑΟΚ, ή όπου αυτοί λήφθηκαν υπόψη ακυρώθηκαν από την Διαχειριστική.

 Εντύπωση τόνισαν δε προκαλεί, πως το Υπουργείο με έγγραφο του, αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη πορίσματος του ΕΛΓΑ που έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της 'τηλεπισκόπησης' υπερισχύει αυτής!!

Δηλαδή το ΥΠΑΑΤ αναγνωρίζει με εγγραφο του, έμμεσα ότι η τηλεπισκόπηση ειναι εσφαλμένη και αναξιόπιστη!!! .

 

Ο υπουργός υποσχέθηκε, ότι το ζήτημα θα επαναεξεταστεί, ως προς τη αξιοπιστία του, ενώ θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν όλα τα τεκμήρια που θα συνοδέψουν τις όποιες ενστάσεις.

Τέλος αναγνώρισε την λανθασμένη αναφορά στο με ημερομηνία 17/6/2022 Δελτίο Τύπου ότι «Οριστικά έχουν απορριφθεί 1.355 αιτήσεις καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.»

Η συνάντηση ήταν αποτελεσματική, και ελπίζουμε να αποδειχθεί γόνιμη. Ο υπουργός ήταν ενημερωμένος και γνώστης των θεμάτων και υποσχέθηκε να ξαναδεί ολιστικά το ζήτημα των Ν. Γ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ