ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

"Ούπς!" της Αναστασίας Βενιέρη

0

Φαινομενικά, τίποτε δεν άλλαξε.

Η ζωή συνεχίζεται όπως πριν.

Τα εμπορικά κέντρα σφύζουν από ζωή. Οι καταναλωτές τρέχουν να προλάβουν τις προσφορές της εκτεταμένης Black Friday. Η ατμόσφαιρα είναι Χριστουγεννιάτικη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, και από όλα τα μέρη της γης, συνυπάρχουν σε μία χώρα που πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα της. Δεν θέλει άλλους Ευρωπαίους μετανάστες.

Τους Ευρωπαίους τους καταλαβαίνεις μόνο από την προφορά τους. Και δεν είναι λίγοι. Συνήθως, η προφορά μαρτυράει ανατολική Ευρώπη, Ισπανία ή Ιταλία. Στην πόλη που ζω, τώρα τελευταία ακούς και λίγα Ελληνικά καμιά φορά.

Όλα δείχνουν όπως πριν. Κάτω από το φαινομενικά σταθερό, Ευρωπαϊκό χώμα που πατάμε όμως, το υπέδαφος έχει αρχίσει και υποχωρεί.

Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το 52% των Βρετανών βροντοφώναξε ‘έξω’. Από τότε, το υπόλοιπο, και όχι ευκαταφρόνητο 48%, συνηθίζει στην ιδέα ότι, από εδώ και πέρα θα είναι ‘έγκλειστο’ του 52%.

Όσο για τα τρία εκατομμύρια Ευρωπαίους, κανείς δε λέει κουβέντα.

Αν κι εμείς οι Ευρωπαίοι, είμασταν η κύρια αφορμή του δημοψηφίσματος, μέχρι να χαράξει η Βρετανία τη πολιτική του Brexit, ζούμε κάτω από ένα πολύ αβέβαιο, και συχνά αφιλόξενο ουρανό.

Οι αλλαγές που γίνονται για εμάς, και χωρίς εμάς, ίσως αυτή τη στιγμή ξεπατώνουν τις ρίζες που βγάλαμε κατά τη μακροχρόνια παρουσία μας στη Βρετανία.

Τις πρώτες εβδομάδες, μετά το δημοψήφισμα, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Επίσης αυξήθηκε και η βία. Η σωματική, αλλά και η λεκτική. Αν έχεις λίγο πιο σκούρο δέρμα, ή αν η προφορά σου κάπου ‘σκαλώνει’, τότε όλο και κάποιος θα βρεθεί να σε ενθαρρύνει να γυρίσεις πίσω στο ‘σπίτι σου’.

Και άντε να του εξηγήσεις, ότι έχεις ζήσει σε αυτή τη χώρα δεκαετίες ολόκληρες, και ότι κι εσύ θα ήθελες να βγεις από το σκοτάδι, και να δεις που είναι το ‘σπίτι σου’ τελικά.

Έως τώρα, η Βρεττανή πρωθυπουργός απέκρυπτε επιμελώς την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει.

Η ζαλισμένη και κατάκοπη γραμματέας ενός επικεφαλής πολιτικού όμως, ξεχάστηκε και περπάτησε μπροστά από τους αετομάτηδες Βρετανούς paparazzi με ανοιχτό τετράδιο.

Με τη βοήθεια μιας καλής φωτογραφικής μηχανής, η πολιτική γραμμή του Brexit ήρθε στην επιφάνεια. Ήταν τόσο ξεκάθαρη, που χωρούσε σε μια πρόταση:

‘Γραμμή πολιτικής Brexit? Και η πίτα ολόκληρη, και ο σκύλος χορτάτος’.

Ούπς!

Τι ευχάριστη έκπληξη! Μια δροσερή πνοή ειλικρίνειας. Σε κάνει να καταλάβεις που βρίσκεσαι, και τι πρέπει να κάνεις.

Αν είσαι Ευρωπαίος, να αποφασίσεις λίαν συντόμως , που είναι το ‘σπίτι σου’.

Αν είσαι η εν λόγω γραμματέας, να κλείνεις το τετράδιο σου από εδώ και πέρα…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ