ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ακατήχητο ποίμνιο και η παράλυτη Ιεραρχία

0

Με αφορμή την εορτή του Αγίου Πάσχα, σημειώνω πως σε τηλεοπτικό παιχνίδι ρωτήθηκε ο συμμετέχων σε ποιο όρος σταυρώθηκε ο Χριστός. Η απάντηση ήταν στο όρος…Αραράτ! Υπάρχουν αναρίθμητα όμοια μαργαριτάρια που δείχνουν ότι το ποίμνιο είναι εντελώς ακατήχητο.  Αυτό συμβαίνει με αποκλειστική ευθύνη των Ιεραρχών οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται σε βαθύ ανατολίτικο λήθαργο. Οι ευθύνες τους συνίστανται στα εξής:

  1. Ποτέ δεν νοιάστηκαν να μοιράσουν δωρεάν (αν όχι στα σπίτια των πιστών) τουλάχιστον στην εκκλησία μία σύνοψη της Μ. Εβδομάδας.
  2. Ποτέ δεν νοιάστηκαν να αποφύγουν την ξύλινη γλώσσα στα κηρύγματα και τις  εόρτιες εγκυκλίους, μιμούμενοι  την προπαγάνδα του σοβιετικού ‘’παραδείσου’’.
  3. Αρνήθηκαν, πεισμόνως να μιμηθούν την πρωτοβουλία του μακαριστού Χριστόδουλου (το 2004) να απαγγέλλονται ορισμένα μέρη της Λειτουργίας στη Δημοτική.  Ήταν μια επαναστατική και επαινετική καινοτομία. Ο κύριος λόγος είναι το μήνυμα που κομίζει είναι η στροφή στην ουσία που συμβολίζει. Είναι η προσπάθεια για την αναβάθμιση της συμμετοχής του πιστού στα δρώμενα. Μετά από λίγο καιρό η καινοτομία αυτή περιέπεσε σε αχρησία διότι η πλειονότητα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο βρίσκεται σε λήθαργο (ενδεχομένως λόγω γήρατος) αλαλία, απραξία, απραγία και δεν αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών. Ασυγχώρητα αγνοούν την ευλογία του Απ. Παύλου (Α΄ Κορινθ. ΙΔ,9): «Εάν μη εύσημον λόγον δώτε, πως γνωσθήσεται το λαλούμενον; Έσεσθε γαρ εις αέρα λαλούντες» (Αν δεν είναι κατανοητός ο λόγος σας, πως θα σας καταλάβει ο άλλος; Θα μιλάτε στον αέρα). Μετά την εγκληματική κατάργηση της καθαρεύουσας (από τον ανεκδιήγητο Υπ. Παιδείας Ράλλη) εν μιά νυκτί, έχουμε στρατιές αγραμμάτων που φυσικά αδυνατούν να κατανοήσουν τα υπέροχα κείμενα και το κάλλος της  εκπληκτικής υμνολογίας/ ποίησης  της Μ. Εβδομάδος.
  4. Αν και τα τελευταία 20 χρόνια προτείνω την τηλεοπτική  μετάδοση των Ακολουθιών  με υπότιτλους στη δημοτική, δυστυχώς απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων. Να σημειωθεί ότι με την τεχνολογία, αυτό είναι υπόθεση μιας ημέρας. Μάλιστα, φέτος συνέτρεχε πρόσθετος λόγος,  εξαιτίας της πανδημίας και δυστυχώς η Εκκλησία έχασε πάλι την ευκαιρία. Δεδομένου ότι γι’ αυτό το θέμα έχω απευθυνθεί εδώ και καιρό στην Επιτροπή Θ. Λατρείας της Ι.Σ. με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Ύδρας, εκείνος ουδέν έπραξε. Ενδεχομένως να  μην υπάρχει χρόνος από τις «ιερές» business,  ως προέδρου της PMC Parking A.E. που διαχειρίζεται 3 χώρους στάθμευσης.

Ελπίζω οι Ιεράρχες να μιμηθούν το γεγονός της παράδοσης εντύπου στην βασιλική οικογένεια για ανάγνωση και  ψαλμωδία όπως στην κηδεία του Φιλίππου. Είναι κρίμα να παραμένει το ποίμνιο ακατήχητο εδώ και δεκαετίες, από την αδράνεια των Ιεραρχών. Εάν  η αδράνεια προέρχεται λόγω γήρατος , τότε η λύση είναι η αποχώρηση μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους, ώστε να προσφέρουν και οι νεότεροι.

Αναμένω με ενδιαφέρον την άποψη του Αρχιεπισκόπου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ